Rus bilim insanları eşsiz bir alaşım oluşturdu. Araştırmayı Ulusal Bilim ve Teknoloji Üniversitesi MISiS bilim insanları gerçekleştirdi. Sibirya Federal Üniversitesi ve Manyetik Hidrodinamik Araştırma ve Üretim Merkezi araştırmacıları da çalışmaya destek verdi. Ekip, benzersiz bir ısıya dayanıklı alüminyum alaşımı üretmek için bir teknoloji geliştirdi.
Araştırmacılara göre bu yeni alaşım, uçak ve yüksek hızlı demiryolu taşımacılığında iyi bir alternatif. Daha pahalı ve daha ağır bakır iletkenlerin yerini alabileceğini belirttiler. Çalışmayı, hakemli bilimsel dergi Materials Letters‘da yayımladılar.
Isıya dayanıklı süper alaşım
Araştırmacılar, ısıya dayanıklı süper yüksek dirençli tel üretmek için bir yöntem geliştirdi. Teli, bir elektromanyetik kristalleştirici içinde yaklaşık 10 mm çapında bir alüminyum alaşımından yaptılar. Ekip, 250-3000°C’ye kadar özelliklerini koruyan, termal dirence sahip bilinen alüminyum alaşımlarından oldukça üstün olduğunu ekledi. Böylece termal olarak kararlı bir yapı (4000°C’ye kadar) elde etmeyi başardılar.
Araştırmacılar, alüminyum alaşımları için geleneksel homojenleştirme ve sertleştirme işlemlerini kullanmadan uzun bir metal çubuğun doğrudan deformasyonunu gerçekleştirdi. Teknolojilerinin temel özelliği bakır (Cu), manganez (Mn) ve zirkonyum (Zr) içeren termal dayanıklı nano parçacıklardan oluşan bir yapı üreten döküm ve tavlama işlemlerinde yatıyor.
Kıdemli araştırmacı Torgom Akopyan çalışma hakkında konuştu. Akopyan, “Bu alaşımdan yüksek dirençli, ısıya dayanıklı bir tel üretebildik. Şimdi fiziksel ve mekanik özelliklerini belirliyoruz ve ilk sonuçlar şimdiden çok etkileyici. Bu tür tel üretme yöntemini patentlemeyi planlıyoruz.” dedi.
Isıya dirençli iletkenler önemli ölçüde daha pahalı ve daha ağır bakır iletkenler yerine uçak ve yüksek hızlı demiryolu taşımacılığında kullanım bulabilir. Ekibe göre, benzersiz ve maliyet tasarrufu sağlayan teknoloji, işlenmiş alüminyum alaşımlı yarı mamul ürün üreticilerinin ilgisini çekebilir.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}