Askeri alanda imza atılan en önemli projelerden birisi olan yeni nesil F-35 savaş uçağı, sahip olduğu yetenekleri ile adından sıkça söz ettirmeye devam ederken, maalesef son dönemde yeni sorunlar ile gündeme geliyor.
Türkiye’nin 12 Temmuz 2002 tarihinde yedinci partner ülke olarak dahil olduğu Müşterek Taarruz Uçağı Programı kapsamında geliştirilen F-35, 2019 yılındaki ilk teslimat ile Türk Hava Kuvvetleri envanterine katılacak.
Ancak, uçağı kullanan kullanan pilotlardan, oksijen yetersizliği gibi oldukça ciddi bir sorunun belirtileri olduğuna dair mesajlar gelmeye devam ediyor olması, akıllarda büyük soru işaretlerine neden oldu.
F-35’in oksijen sorununa halen çözüm bulunamadı!
Pilotların yaşadığı sorunlar uzmanlar tarafından araştırılmaya devam edilirken, olayların kandaki oksijen miktarının azalmasından mı, yoksa karbon dioksit fazlalığından, su kaybından, uyku yetersizliğinden veya aşırı yorgunluktan mı kaynaklandığı henüz tam olarak tespit edilemedi.
Pilotlardan baş dönmesi, parmaklarda batma ve oryantasyon kaybı gibi şikayetlerin geldiğini belirten askeri yetkililer, 2017 yılında bu olayların oldukça artış gösterdiğini ifade ediyor.
2006 – 2016 döneminde bu konuda 10 vakanın bildirildiği ifade eden yetkililer, sadece 2017 yılında ise bir o kadar daha vaka tespit edildiğini ve şikayetlerinin neredeyse yarısının ABD’nin Arizona eyaletindeki Luke askeri hava üssünde geldiğini, F-35 uçuşlarının ise askıya alındığını açıkladı.
Olayları araştıran heyet yaşanan sorunu ortaya çıkaramayınca, F-35 için uçuş sınırlaması ortadan kaldırıldı. Ancak, o zamandan bu yana en az 5 kez daha pilotların havada iyi hissetmediklerinin raporlandığı öğrenildi.
Sorunun kaynağı halen netlik kazanmazken, uçağın oksijen üretim sistemlerini geliştiren Honeywell firmasının oksijen konsantrasyonuyla ilişkili sistem algoritmasını yenileyeceğini açıkladığını hatırlatmak isteriz.
:: Sizce yaşanan bu sorunun üretim hattında olan uçaklara ne gibi bir etkisi olur?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}