Bugün yapılan Facebook Connect etkinliğinde Mark Zuckerberg, şirketi gelecek dönemde nelerin beklediğini paylaştı. Edinilen yeni vizyonla birlikte Facebook‘un yeni hedefinin Metaverse’ü hayata geçirmek, insanların arasındaki iletişimi arttırarak kendilerini ait hissedecekleri bir topluluk bulmalarına ve işlerini genişletmelerine yardımcı olmak olacağı söylendi.
Metaverse‘ün bazen sanal gerçeklik dünyasında bazen de gerçek hayatta var olarak sosyal ve çevrim içi deneyimleri bir araya getirmesi planlanıyor. Pandemi gibi bir arada olmamızı engelleyen koşullar altında bile, VR dünyası sayesinde istediğimiz kişilerle bir araya gelerek hem özel hem de iş hayatımızı kontrol altında tutabileceğimiz söyleniyor.
Facebook, yeni Metaverse hedefini paylaştı
Facebook, hali hazırda var olan sanal gerçeklik dünyasına dair yeni bir vizyon ortaya koydu. Hedeflenen planlar doğrultusunda insanların gerçek hayatta yapamadıkları şeyleri dijital ortamda yapmaları sağlanacak. Aynı zamanda bu yeni yapının, bilinen internet dünyasına bir alternatif olacağı veya 2.0 sürümü etkisi yaratacağı söyleniyor. Peki etkinlikte neler tanıtıldı?
Meta
Zuckerberg, uygulama ve teknolojilerinin yeni çatı markası Meta’yı duyurdu. Meta’nın odak noktası, metaverse’ü hayata geçirmek ve insanların bağlantı kurmasına, topluluklar bulmasına ve işletmeleri büyütmesine yardımcı olmak olacak.
Metaverse, günümüzün çevrim içi sosyal deneyimlerinin bir karışımı olarak bazen üç boyutlu ortama genişletilecek ve fiziksel dünyada karşımıza çıkacak. Birlikte olamadığınız zamanlarda bile diğer insanlarla zengin deneyimler paylaşmanıza ve fiziksel dünyada yapamayacağınız şeyleri birlikte yapmanıza olanak tanıyacak.
Horizon Home
Şirket yeni hedefi doğrultusunda ilk önce Quest VR gözlüğünü taktığınız zaman karşımıza çıkacak Horizon Home’u tanıttı. Daha önceki dönemde bu giriş kısmında yapabilecek herhangi bir şey olmadığı için sadece Home olarak adlandırılıyordu. Ancak ilerleyen günlerde bu bölümde platform içerisindeki diğer kişilerle birlikte etkileşime geçilebilecek. Örneğin birlikte oyun oynayıp film izleyebileceksiniz.
Horizon Home‘un yanı sıra, içerisinde bulabileceğimiz ve şu anda beta sürümünde gelişimi süren Horizon Worlds, Horizon Venius ve Horizon Workrooms gibi iş, eğlence ve özel hayatı birbirinden ayırmanızı sağlayan pek çok yeni ara yüz, gelecek dönemde bu giriş ekranına eklenecek. Kullanıma sunulduktan sonraysa, dilerseniz bir ofis ortamında iş arkadaşlarınızla birlikte çalışabilecek, ya da birlikte konsere giderek müzik dinleyebileceksiniz.
Oyun dünyası
Sanal gerçeklik dünyasında uzun zamandır oyun geliştirmeleri sürüyor. Basit bir satranç oyunundan GTA: San Andreas‘a kadar, pek çok oyun Metaverse‘te de olacak. Ayrıca etkinlik sırasında Vertigo Games’le yapılan yeni anlaşmalara da değinildi. Örneğin Population: One için yeni etkinlikler ve güncellemeler duyuruldu. oyunlarla alakalı gelişmelerin Oculus Blog üzerinden takip edilebileceği söylendi.
Fitness
Pek çok kişi pandemi döneminde mahrum kaldığı spor salonlarına büyük bir özlem duyuyor. Facebook‘ta Quest 2 sayesinde bu konu hakkında yardımcı olabileceğini söylüyor. Şirket, önümüzdeki yıl içerisinde Quest 2 Active Pack‘i piyasaya süreceğini söyledi. Bu sayede sanal dünyada spor yaparken hem terlemenizi kontrol edebilecek, hem de yeni Touch kumandaları sayesinde sporunuza engel olmadan dijital ortamı yönetebileceksiniz.
İş dünyası ve sanal gerçeklik bir araya geliyor
Eğlence ve sosyalleşmenin yanı sıra iş hayatı da içerisinde bulunduğumuz yeni dönemden oldukça etkilendi. Şirket, yakın zamanda işletmeler için tasarlanan ve Quest 2 başlığıyla birlikte çalışabilen yeni özelliği Quest for Business‘ı test etmeye başladığını duyurdu.
Quest for Business, VR gözlüğünüz sayesinde kişisel bir Facebook hesabınızı kullanmadan Horizon Workrooms ve Gravity Sketch gibi uygulamalarda iş arkadaşlarınızla görüşmenize hatta birlikte çalışmanıza olanak sağlayacak. IDP ve SSO entegrasyonunun yanı sıra üçüncü taraf mobil cihaz yönetimi gibi işletmelerin tercih ettiği özel platform işlevlerine de destekleyecek.
Şirket, Quest for Business‘ın oldukça emek isteyen özel bir proje olduğunu belirtti. Bu yüzden 2022 yılında betaya açılması beklenen uygulamanın, 2023 yılına kadar geliştirmesi sürecek. Ardından tüm işletmeler için kullanıma hazır bir şekilde sunulacağı söyledi.
Facebook, normal bir kullanıcının monitörü üzerinden yapabileceği şeyleri sanal dünyada da yapmasına olanak sağlayacağını söylüyor. Örneğin Slack, Dropbox, Facebook ve Instagram gibi hizmetlerin yakın zamanda sanal gerçeklik ortamı Horizon Home‘da 2D paneller üzerinde çalışabilecek. Yani tıpkı bir bilgisayar kullanıyormuşuz gibi bu platform üzerinde dosyalarımızı görüntüleyip istediğimize aktarabileceğiz.
Project Cambria
Şirket lansman sırasında, önümüzdeki yıl piyasaya çıkması planlanan yeni nesil VR seti Cambria‘nın kısa bir ön gösterimini yaptı. Bu yeni donanımın Quest 3 olmayacağını ve tamamen farklı bir seri olarak ilerleyeceğini söyledi. Üstelik bu cihaza, bulunan en son teknolojileri ekleyerek Metaverse‘e yakışır bir model yapmak ortaya çıkartacaklarını belirtti.
Spark’a gelecek AR güncellemeleri
Yüz binlerce kullanıcıya ulaşan Spark AR giderek popülerleşmeye devam ediyor. Uygulamanın, her ay 700 milyondan fazla efekt yapmada kullanıldığı söyleniyor. Facebook‘ta bu platformu geliştirmeyi sürdüreceğini ve yeni özellikler kazandırmaya çalıştırdığını belirtti.
Şirket, daha fazla insanın bu AR ortamına katkıda bulunabilmesi için sanat, tasarım ve programlama konusunda deneyimsiz kişiler için özel yapılmış Polar isimli yeni bir uygulama üstünde çalıştıklarını söyledi. Ayrıca kullanıcıların bu platformlarda oluşturdukları efektler sayesinde para da kazanabileceği bilgisi paylaşıldı.
Eğitime yapılan yatırım
Eğlence, sosyalleşme ve iş dünyasının yanı sıra Metaverse, eğitim alanında da yeni bir kapıyı aralıyor. Şirket, gelecek dönemde insanların öğrenme şekillerini değiştirmeyi hedeflediğini söyledi. Hali hazırda sağlık hizmetleri, otomotiv sektörü ve daha pek çok konuda eğitim içeriği bulunuyor. Ancak bu alana gösterilen talep giderek artıyor.
Bu sebeple şirket, yeni nesil içerik üreticilerini eğitmek için, 150 milyon dolarlık yeni bir fon oluşturduğunu duyurdu. Ayrıca insanların AR ve VR ürünleri oluşturmalarına yardımcı olabilmek için oyun motoru geliştiricisi Unity ile birlikte çalıştığını söyledi.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}