Ortadoğu’nun savaş ortamından kaçan Suriyeliler için Avrupa’da oluşturulan sığınma kampları, çok dikkatli bir şekilde denetleniyor. Tekrar ülkelerine dönene kadar ya da AB ülkelerinin sığınmacıları vatandaş olarak kabul edeceği güne kadar bu kamplarda yaşamaya devam edecek olan insanların internet ihtiyacını Facebook karşılayacak.
Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Barış Konseyi’ne katılan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, bakanlara ve üyelere internetin önemini anlattı. Daha sonra sığınmacı kamplarında internet erişiminin olmadığını ve bunun aslında en gerekli ihtiyaç olduğunu dile getiren Zuckerberg, toplantının sonunda Birleşmiş Milletler Barış Konseyi ile ortaklaşa bir proje için imza attı.
Birleşmiş Milletler ile ortak proje
Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg’in kürsü konuşması şu şekilde: “İnternet çağımızın artık en büyük ihtiyacı. Çevrimiçi olabilmek birbirlerine ağlarla bağlanan makinelerin ötesinde. Hayatımız artık eskisi gibi değil ve tüm gelişmeler çok çabuk olup bitiyor. Bu sebeple internetsiz bir ortam, hayattan kompuşluktur. Sığınmacı kamplarında internetin olmayışı da aynı bunun gibi bir eksik. Bizim projemiz ile Avrupa’da bulunan sığınmacı kamplarına internet ortamı sağlanacak ve buradaki insanlar sevdikleriyle daha kolay iletişime geçebilecek, gündemi daha yakından ve güncel bir şekilde takip edebilecekler. Sığınmacılar ülkelerinde olan bitenden habersiz. Bu durum onların en doğal hakkı.”
Facebook ve BM ortaklığında geliştirilecek bu çalışma ile devlet bazlı, özel olmayan tüm sığınmacı kamplarına internet erişimi için gerekli sistemler kurulacak. Yüksek kapasiteli oturum açma alanları ve bilgisayarlar ile desteklenecek bu alanlar sayesinde sığınmacılar artık internet erişimi sağlayabilecek. Bu gelişme Facebook’un sosyal sorumluluk projeleri arasında yeni bir adım değil. Popüler sosyal ağ platormu daha önce insanları ilgilendiren birçok sosyal çalışmaya da imza attı.
:: Facebook sosyal sorumluluk projesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}