Frances Haugen tarafından sızdırılan şirket içi belgeler ile gündeme gelen Facebook, birçok kişi tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Yayınlanan kritik bilgilerin arasında şirket tarafından Hindistan kullanıcılarının aşırı milliyetçiliğin empoze edildiği algoritma ile karşılaştığı yer alıyor.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren sosyal medya platformları kullanıcıların nefret söylemi ve siber zorbalığa maruz kalmalarına sebep oluyor. Özellikle Twitter ve Facebook^kullanıcılarının maruz kaldığı siber zorbalık, birçok hükümetin gündem konuları arasında yer alıyor.
Facebook, Hindistan kullanıcılarını kutuplaşmaya itiyor
Hem New York Times hem de The Wall Street Journal, Facebook’un en büyük pazarı olan Hindistan ile ilgili belgeleri ortaya çıkardı. Ortaya çıkan belgelerin ardından Facebook çalışanlarının 6 Ocak’ta ABD Başkenti’ne yönelik ölümcül saldırıyı körüklemeye yardımcı olan yanlış bilgilerin yayılmasında Facebook’un oynadığı rolle ilgili endişelendiklerini bildirdi.
Ortaya çıkan raporda bir Facebook araştırmacısının Hindistan’daki kullanıcıların nasıl bir algoritma ile karşı karşıya olduklarını tespit etmek için Şubat 2019’da yeni kullanıcı oluşturduğu yer alıyor.
Hindistan’ın Kerala kentinde yeni bir hesap açan Facebook araştırmacısı, Facebook’ta video izlemek, yeni sayfalara göz atmak ve gruplara katılmak için sosyal ağın algoritmaları tarafından oluşturulan önerileri takip etti. Times’ın haberine göre, hesabı oluşturduktan kısa süre sonra oluşturulan raporda “Test kullanıcısının anasayfası kutuplaştırıcı milliyetçi içerik, yanlış bilgi, şiddet ve kanın olduğu bir akış haline geldi.” ifadeleri yer alıyor.
2019’da Kuzey Carolina’da hayali bir “muhafazakar anne” olan “Carol Smith” için bir test hesabı oluşturan ABD’deki bir Facebook araştırmacısı da benzer sonuçlar ile karşılaştığını açıkladı. NBC News, Facebook’un iki gün içerisinde sahte QAnon komplo teorisine adanmış gruplara katılmasını tavsiye ettiğini bildirdi.
Öte yandan Facebook, sızdırılan belgelerin analizinde hata olduğunu ve sosyal ağ devinin gerçek dışı olaylar ile yanlış imaj çizildiğini söyledi. CEO Mark Zuckerberg, bu ayın başlarında çalışanlara gönderdiği bir e-postada, “Eminim birçoğunuz son haberleri okumakta zorlandınız çünkü emek verdiğimiz şirketi yansıtmıyor. Güvenlik, esenlik ve zihinsel sağlık gibi konuları derinden önemsiyoruz.” ifadelerini kullandı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}