Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Facebook’un Gelişememe Sendromu

Ana sayfa /

Facebook, sosyal medya dendiğinde şüphesiz akla gelen ilk iki platformdan biri. Hemen herkesin bildiği üzere Mark Zuckerberg adlı Harvard Üniversitesi öğrencisinin bitirme tezi olan Facebook inanılmaz bir şekilde gerek medya tarafından gerekse sahip olduğu özgün yapı beraberinde büyük başarı yakaladı.

Günümüzde 1 milyarı aşkın Facebook kullanıcısı var ve bu kullanıcıların çoğu hesaplarını aktif şekilde kullanmakta. Ancak, Facebook’un son bir yılına bakıldığında kullanıcı bazlı popülaritesine dair düşüşlerin gözlendiği de ortaya çıkıyor.

Twitter’ın her geçen gün daha fazla tıklanmaya başlanmasının yanı sıra LinkedIn’de kişisel detayların çok daha yoğun şekilde paylaşıldığı bir platform halini aldığı bir gerçek. Fotoğraflar da her geçen gün daha fazla olacak şekilde Instagram’da yoğunlaşıyor.

Starbucks’tan arkadaşınıza hediye göndemek

Facebook’ta negatif süreci durdurmaya yönelik bazı önlemler alındı mı? Evet, örneğin sosyal platformuna arkadaşların birbirlerinin evlerine Starbucks‘tan örneğin kek göndermelerine yarayan bir yol eklendi; credits adlı uygulama üzerinden gerçekleşen işlem şu anda Türkiye’ye aktif değil.

Ayrıca muhtemelen WhatsApp’ta gördüğü ilgiyle ilişkili olarak sohbet kısmına ikonlar eklendi. Arkadaşların beğenilerini kategorileyen Graph Search adlı bir bölüm de geçtiğimiz Haziran’da Facebook’a katıldı. Twitter’daki hashtag(#) formu da Facebook’ta bildirimlerde kullanılmak üzere sisteme dahil oldu.

Hashtag’ler, Twitter’da çılgınca popüler oldu, Instagram’ın ana fikriydi ve kimine göre Facebook’a eklenmesi kaçınılmaz hal almıştı. Ancak ilgi görmedi; çünkü Facebook kullanım özellikleri butonları tıklamaya dayalı, beğenmek anafikir durumunda ve diğer tüm unsurlar da tıklayarak ilerliyorsunuz.

Hashtag’ler iyi gitmiyor

Hashtags ise Twitter normlarına uygun olan ve aslında bir bakıma kendine has bir anlatım şekli olduğundan Facebook’ta beklendiği gibi tutmadı. İnsanların bu forma alışması zaten zaman alacak bir süreçti ve kaldı ki Facebook söz konusu olduğunda alışamadılar da. Hashtags, Facebook’ta etkisiz kalmakla kalmadı şirketin hantal yapısını da iyiden iyiye gözler önüne serdi.

Peki Facebook’ta ilerleyen süreçte neler olacak, şirket eskiye göre kullanıcı nezdinde daha az ilgi görürken finansal yapısını güçlü tutacak yapıyı ise korumaya devam ediyor. Bakalım sürekli yüksek oranlarda tıklanmaya dayalı bir platform olan Facebook’ta daha fazla tıklanmaya yönelik eğilim ne zaman artacak?

:: Facebook’u eskisi kadar ilgiyle kullanıyor musunuz?


Yorum Ekleyin