Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, son bir haftadır dünya gündeminin merkezinde yer almaya devam ediyor. Birçok ülke ve büyük şirketler, tavırlarını koyabilmek adına Rusya ve Rus toplumuna yönelik yaptırımlarını arttırıyor. Başlama sebebi ne olursa olsun savaş ortamı, hiç kuşkusuz her kesime zararı dokunuyor. Bu bir haftada binlerce insan yaşamını yitirdi. Ancak yaşanan felaketlere bir yenisi daha eklenmek üzereydi.
Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporizhzhia’da korkulan olmadı
Rusya Ukrayna savaşı, insanlık adına büyük yıkım ile sonuçlanacak sorunlara yer açıyordu. Dün gece Rus ordusu Rus ordusu, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhia’ya dört bir yandan ateş etmeye başladı. Çevredeki görgü tanıkları, tesisten dumanların çıktığını belirtti. Savaş sırasında yangınların da başlamasıyla büyük bir facianın eşiğine gelindi. Bir süre nükleer tesisten haber alınamadı.
Ardından bir Ukrayna hükümet sözcüsü, yangının çıktığını doğruladı. Olası bir patlamanın olması halinde dünyanın en büyük nükleer facialarından Çernobil ile kıyaslandığında en az 10 kat daha büyük bir yıkımın olacağı belirtildi. Hükümet yetkilisi, savaş esnasında Rusların acilen geri çekilip itfaiye ekiplerine izin vermeleri için Rusya’ya seslendi.
Tüm bu çağrıların ardından kısa bir süre sonra Rus ordusu geri çekildi. İtfaiye ekipleri olay yerine kısa sürede erişim sağladı. Hükümet yetkilileri de olay yerine gidip durumu inceledi. Bir hükümet yetkilisi, ilk olarak Zaporizhzhia nükleer santralinin yakınında yüksek düzeyde radyasyon tespit edildiğini söyleyerek korku dolu haberi paylaştı.
Hükümet yetkilisinin bu sözleri tüm dünyayı anlık olarak korkutsa da nükleer santral operatörü Energoatom’dan rahatlatıcı haber geldi. Tesis yetkilisi, Zaporizhzhia çevresindeki radyasyon seviyesinde bir değişiklik gözlemlenmediğini, yangının çalışan reaktörlerde yıkıcı bir hasara yol açmadığını söyledi. Yangının yakındaki bir eğitim binasında çıktığı belirtildi.
Nükleer santral operatörü Energoatom, savaşın başladığı ilk günlerde santralin altı reaktöründen ikisini kapatıldığını belirtti. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) da konuya ilişkin bir açıklama yaptı. IAEA, tesis personelinin savaş sırasında aldığı önlemler sayesinde temel ekipmanların zarar görmediğini doğruladı.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından veya SDN Forum‘dan bizlerle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}