Uzun süreden beri medyada ismi geçen Fatih Projesi geçtiğimiz günlerde ete kemiğe bürünmeye başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu‘nun katılımıyla gerçekleşen özel bir toplantıda projenin başlangıcı için imzalar atıldı.
Bu ilk adımdan sonra vatandaşları ve devleti uzun bir eğitim reformu projesi bekliyor. Peki, ismini her yerde duyduğunuz Fatih Projesi hayatınıza ne gibi yenilikler sunacak? Proje süreci nasıl işleyecek ve ne gibi içeriklere sahip olacak.
İşte Fatih Projesi hakkında sizi bilgilendirecek rehberimiz.
{pagebreak::Fatih Projesi Nedir?}
Fatih Projesi Nedir?
Fatih Projesi‘nin tam açılımı ‘Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi anlamına geliyor. Bu projenin baş harflerinden oluşan FATİH kısaltması ise Fatih Sultan Mehmeti hatırlattığı için projenin ismine layık görüldü.
Proje kapsamında Türkiye genelindeki 620 bin dersliğin eğitim standarttı tamamen değişecek. Bilinen kitaplı ve defterli eğitim yerine, müfredat bilişim teknolojilerinden faydalanan yeni bir şekle bürünecek.
Her sınıfa bir bilgisayar düşecek olan proje kapsamında 3 yıl içerisinde 5 adımlı bir değişim planı uygulanacak.
{pagebreak::Proje Neleri Değiştirecek?}
Proje Neleri Değiştirecek?
Fatih Projesi kapsamında sadece öğrencilerin değil eğitimcilerinde hayatı değişecek. Bilişim teknolojilerinin kullanılacağı bu sisteme uyum sağlamak için öğretmenler BT uzmanlarından eğitim almaya başlayacak.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı‘nın ortaklaşa yürüttüğü bu projede öğretmenlerin teknolojiyi hayatlarının bir parçasına adapte etmesini istiyor.
Projeyle birlikte ikinci büyük değişim ise bilgisayar sınıflarında yaşanacak. Mevcut bilgisayar sınıfları üç yıllık adım adım geçiş süreci sonunda tamamen kapatılacak. Öğrenciler, derslerini bakanlığın hazırlayacağı e-devlet eğitim sistemi üzerinden çalışacak.
Fatih Projesi kapsamında müfredatın içeriği ve öğretmen kılavuzları ise tekrar hazırlanacak. Okul öncesi eğitimden başlayan Fatih Projesi entegrasyonu lise son sınıfa kadar devam edecek. Öğrenciler özel programlar sayesinde hazırlanan sınavlara ve eğitimlere girecekler.
Bilinçli ve güvenli internet kullanımı da yeni eğitim sisteminin bir parçası olacak. Eğitim sırasında, sunu, video ve resim gibi interaktif içerikler ise yeni müfredatın bir parçası olacak
{pagebreak::Proje Hangi Adımlarla İşleyecek}
Proje Hangi Adımlarla İşleyecek
Fatih Projesi‘nin hayata geçirilmesi için üç yıl içerisinde 5 adımlık bir plan uygulanacak. Bu planın ilk ayağında, projenin olgunlaşması için gerekli altyapı ve yazılımsal desteğin hazırlanması sağlanacak.
Konusunda uzman kişiler Milli Eğitim Bakanlığı‘nın izlemesi gereken adımlar ve yeni müfredat için devlet kurumuna fikir ve önerilerde bulunacak.
Bu adımın diğer kısmında ise bakanlık açtığı ihalelerle yeni yazılım ve bilgisayar eksikliğini tamamlayacak. İkinci aşamada ise bakanlık ve projeyi yürüten kurumlar e-içerik sağlamak için çalışmalara başlayacak.
Yeni müfredat oluşturulurken, eğitim sistemine uygun videolar, enteraktif içerik e-kitaplar oluşturulacak.
Sonraki adımda, öğretmenlere yön verilecek olan kılavuz kitaplarda teknoloji kullanımıyla ilgili gerekli maddeler eklenecek.
Projenin dördüncü adımında, 600 bin öğretmen bilişim teknolojileri kullanımı konusunda eğitim görecek. Son adımda ise her dersliğe geniş ağ internet bağlantısı sunulacak.
{pagebreak::Proje İçin Şimdiye Kadar Neler Yapıldı?}
Proje İçin Şimdiye Kadar Neler Yapıldı?
Milli Eğitim Bakanlığı projenin gerçekleşmesi için, destek kurulu ve yardımcı bir ekip oluşturdu. Proje için web sitesi de hazırlayan bakanlık, tanıtım filmleri ve broşürleriyle insanları bu konuda bilgilendirmeye çalışıyor.
Ankarada’da bulunan 4 okulu pilot eğitim sahası olarak ilan eden bakanlık bu binalara 36 dizüstü bilgisayar, 24 projeksiyon cihazı, 17 tavan tipi projeksiyon cihazı, 2 adet akıllı tahta ve 1 adet fotokopi makinesi temin etti.
Öğrenciler bu sistemleri kullanıp devletin anketlerine katıldılar ve projenin gelişimi konusunda yardımcı bulundular. Bakanlık gerekli donanımların satın alımı için gerekli şartnameyi taslak haline getirdi ve web sitesi üzerinden halkın onayına sundu.
24 Mart günü bu taslak önerilerle birlikte tekrar oluşturulacak. Öğretmenlere ise yeni ürünlerin eğitimi verilirken projenin gelişmesi için fikirlerine danışılıyor.
{pagebreak::Sınıflar Nasıl Olacak?}
Sınıflar Nasıl Olacak?
Türkiye Cumhuriyeti‘nin e-devlet vizyonu kapsamında hazırlanan Fatih Projesi aslında 2023 vizyonuna ön ayak olmak için hazırlanıyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın hedef gösterdiği cumhuriyetin 100.yılında, modern teknolojilere uygun ve çağa ayak uydurmuş genç bireyler yetiştirilmesi projenin en önemli amacı.
2013‘den itibaren, ilk önce ortaöğretim, daha sonra ilköğretim en sonunda ise okul öncesi eğitimde geçerli olacak projeyle birlikte her sınıfa bir dizüstü bilgisayar sağlanacak.
Her sınıfta en az bir projektör, eğitim verilen ve dokunmatik kalemle çalışan akıllı tahta, çok fonksiyonlu fotokopi makinesi ve yazıcılar bulunacak. 40 bin okul bu değişimden faydalanacak.
:: Sizce Fatih Projesi ülkenin geleceğini nasıl değiştirecek?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}