Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Faturanızı Düşürmenin Yolları

Ana sayfa /

3G ile birlikte mobil internet önemli mesafe kat etmiş olsa da, fiyatlar genel düzeyinin henüz kullanıcıların beklentileri seviyesinde olmayışı, kullanım oranını geniş kitlelere yaymış değil. Akıllı telefonların internete bağımlı yazılımları, farkında olmadan faturanıza önemli bir yük katabilir. Bu tür kötü sürprizler ile karşılaşmamak adına, yazımızdaki tavsiyelere kulak vermenizde fayda var.

Güçlü Bir Görev Yöneticisi Kullanın

Reklam
Reklam

Akıllı telefonları kullanmak, hayatı kolaylaştırdığı gibi eğlenceli hale de getiriyor. Ancak her zaman olduğu gibi, verdiğinizden daha fazlasını almıyorsunuz mobil cihazlarda da. Kullandığınız mobil platform, ne kadar zengin içerik sunarsa sunsun, üçüncü şahıs yazılımlar kaçınılmazdır. İşlerinizin yolunda gitmesi açısından ise sistem işleyişini düzenleyen programlar hayati önem taşır.

Bilgisayarlarda olduğu gibi, mobil cihazınızda da güçlü bir Görev Yöneticisi uygulaması kullanmanızda yarar var. Zira arka planda açık kalmış bir yazılım, cihazınızın sistem kaynaklarını gereksiz yere tüketir. Hatta bu uygulama, internet bağlantınızı kullanan bir yazılımsa, bilginiz olmadan faturanıza ekstra bir külfet yükleyebilir.


Google Latitude özelliği onay verdiğiniz takdirde arkaplanda çalışmaya devam eder ve konumunuzu sürekli olarak sunucuya gönderir. Bu da ekstra mobil internet kullanımı olarak faturanıza yansıyacaktır.

{pagebreak::Otomatik Başlayan Uygulamalar}

Otomatik Başlayan Uygulamalar

Bazı uygulamalar, telefonunuzun açılışında otomatik olarak başlamak üzere programlanmışlardır. Bu durum, cihazınızın açılış süresini uzattığı gibi, internet bağlantısını kullanan uygulamaların veri transferi gerçekleştirmesi sonucu, faturanızın kabarmasına neden olur.

Özellikle sosyal ağ istemcilerinin hemen hepsinde gördüğümüz bu durumu, uygulama ayarlarından izin verilen ölçüde değiştirebilirsiniz. Ayrıca kullandığınız görev yöneticisi panelinden, otomatik kapatılacak yazılımları da belirleyebilirsiniz.


Bu duruma en güzel örnek ise Fring. Yazılım otomatik olarak başlayarak, hemen onaylı şebeke bağlantısını kullanmaya çalışıyor.

{pagebreak::Güncellemeler}

Güncellemeler

Mobil uygulamalar da tıpkı bilgisayarlarda kullandığımız üçüncü şahıs yazılımlar gibi zaman zaman yeni versiyona güncellenirler. Güncellemenin, şebeke tabanlı bir seçenek kullanılarak indirilmesi, ciddi bir veri transferi gerektireceğinden, operatörünüze ödeyeceğiniz bedel de doğru orantılı olarak yükselecektir.

Güncelleme hemen gerekmiyorsa, bilgisayarınız üzerinden kurulum dosyasını indirebilirsiniz. Ayrıca uygulama ayarlarından güncelleme seçeneğini de devre dışı bırakmayı deneyebilirsiniz.


LCG uygulamaları düzenli olarak güncellenen yazılımlardan. Xplore seçeneklerinde yer alan, güncelleme adımından, otomatik güncellemeyi devre dışı bırakabilirsiniz.

{pagebreak::Şebeke Bağlantılarını Onaylı Hale Getirin}

Şebeke Bağlantılarını Onaylı Hale Getirin

3G ile daha aktif kullanmaya başladığımız mobil internetin dizginlerini elinize almanız şart. Bu durumu kökten çözmeniz yoluysa, kullandığınız bağlantı ayarlarının, verdiğiniz onay dâhilinde gerçekleştirilmesini sağlamak olacaktır.

Bunun yanı sıra, eğer yoğun olarak kullandığınız bir kablosuz ağ bağlantısı mevcutsa, kullanılan bağlantı ayarları altından, öncelik sırasını değiştirebilirsiniz. Bu sayede kablosuz bir ağ kullanılabilir olduğu takdirde, şebekeye ücret ödemek yerine, kablosuz ağ bağlantınızı kullanabilirsiniz.


Özellikle ön yüklü widgetlar, bu tür durumlarda gereksiz yere şebeke bağlantınızı işgal edebiliyor.

{pagebreak::GPS Bağlantısında Şebeke Kullanımı}

GPS Bağlantısında Şebeke Kullanımı

Küresel konumlama sistemi GPS, mobil cihazların olmazsa olmazlarından. Her ne kadar GPS, hareket halindeki 24 uydudan beslenen bir sistem olsa da, ilk bağlantının sağlanması açısından mobil internetin önemi büyüktür. Küresel konumlama sistemimin, bulunduğunuz bölgeyi kısa sürede tespit edebilmesi için, öncelikle kapsama alanında yer aldığınız baz istasyonu tespit edilir. Böylelikle GPS sinyalleri, geniş bir alanı taramak yerine, cihazınızın yer aldığı çemberi tarayarak konumunuzu belirler.

İşte sağlanan bu birkaç saniyelik bağlantı, mobil internet paketine sahip olmayan kullanıcıların faturasının kabarmasına neden olabilir. Özellikle ön ödemeli hat kullanıcılarına her konum tespiti ücretinin, bir ve hatta iki kontöre mal olması durumu söz konusudur.

Bu tür kötü sürprizlerle karşılaşmamak adına, öncesinde tedbir almakta fayda var. Şebeke tabanlı tespiti kapatmak, cihazınızın GPS uydularını bulmasını zorlaştırır ve bağlanma sürecini bir hayli uzatır. Ancak GPS’i bu sayede hiçbir ücret ödemeden kullanmış olursunuz.

{pagebreak::GPS Bağlantısında Şebeke Kullanımı – 2}

GPS Bağlantısında Şebeke Kullanımı – 2

Genel olarak birçok cihazda dört farklı konumlama yöntemi yer alır. Bunlardan “Yardımlı GPS” ve “Şebeke Tabanlı” seçenekleri, GPRS, EDGE, 3G gibi bağlantıları kullanarak, konum tespitinizi kolaylaştırmayı amaçlar. Tabi ki her denemenin size ekstra bir ücret olarak geri döndüğünü de unutmamak gerek.

GPS yazılımlarının birçok güzel özelliği mevcut. Lakin bunların da yine mobil internet paketiniz üzerinden ücretlendirildiğini unutmamak gerek. Özellikle trafik bilgisi, çevrimiçi nokta araması, hava durumu gibi fonksiyonlar bilginiz olmadan internet bağlantınızı kullanabilir. Bunları da ya tümüyle kapatmak ya da bağlantı gerektiğinde onay almasını sağlamak önemlidir.

:: Cep telefonunuz fatura dönemlerinde yahut kontör düşüşlerinde size sürprizler yaşatıyor mu?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam