Şu sıralar internet denildiğinde akıllara ilk önce sosyal medya geliyor. Bu moda daha ne kadar devam eder bilemiyoruz ancak sosyal medyanın etkisiyle oluşan yeni medya düzeninin yeni ekonomiyi destekleyen en büyük platform olduğunu unutmamak gerekiyor.
Değişen trendler, beraberinde çok ilginç iş alanlarını da yaratıyor. Bu değişimi iyi takip edebilen girişimciler, internet ekosisteminden ciddi gelir elde edebiliyorlar. Sosyal medya da bunlardan biri.
Fenomen olmanın maliyeti var
“Yeni mi fark ettin?” diyenleriniz olabilir. Sosyal medyadan kastım, kişilerin ve markaların sosyal medya hesaplarını yönetenler değil elbette. Bu sefer bahsedeceğim konu, bir miktar para karşılığında sizi fenomen yapan yerler.
İnanılması güç ama gerçek. Hatta bu işin tarifesi bile mevcut. Açıktan olmasa da doğru kanallar üzerinden bu şahıslarla iletişime geçtiğinizde, sahip olduğunuz sosyal medya hesaplarının nasıl daha fazla takipçi kazanacağı, profesyonel bir şekilde masaya yatırılıyor.
Ayırdığınız bütçeye uygun olarak seçtiğiniz bir plan dahilinde yeni takipçiler kazanmaya devam ediyorsunuz. Sunulan paketlerde, Facebook ve Twitter’ın yanı sıra YouTube gibi diğer sosyal medya araçları mevcut.
Daha önceleri bu işlemler, yazılımcılar tarafından geliştirilen akıllı algoritmaların sosyal medya devlerinin üyelik sayfalarında bulunan açıklarından faydalanılarak oluşturulan, gerçek olmayan kalabalık üyeler aracılığıyla yapılıyordu.
Gerçekte olmayan sanal kalabalıkların aksine şimdi de gerçek kullanıcı gibi davranan daha gelişmiş algoritmalar devreye giriyor.
TT olmanın da formülü var
Sosyal medyayı kullanarak web sitelerine daha fazla trafik çekmek isteyenlerin kullandığı en yeni metotlardan biri de şöyle gelişiyor; Twitter’da TT (Trend Topic – En çok konuşulan konu) olmayı başaran ifadelerle ilgili bir mesaj atılıyor ve mesajın içine trafik çekilmek istenen siteye giden kısaltılmış adres (URL) ekleniyor.
Belli bir ücret karşılığında anlaşılan kişiler, bu mesajı, takipçilerine yeniden gönderiyor (RT). O konu hakkında atılan ve en fazla RT edilen tweet’ler, üst sırada yer aldığından dolayı, TT olan başlığı merak edenler, bu yanıltıcı mesaj ile karşılaşıyorlar ve bağlantıya tıkladıklarında konuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan bir sayfa ile karşılaşıyorlar.
Yöntemler doğal değil
Bu yöntemler üzerinden ciddi gelir elde eden kişilerin olduğu gerçeği ortada. Ancak ne olursa olsun ve nasıl bir iş alanı açarsa açsın, doğal olmayan bu yöntemlerle ve internet kullanıcısını kandırarak elde edilen trafiğin, bir değer elde etmeyeceği ortada.
Sosyal medya devlerinde çalışan yüzlerce mühendis, kullandıkları algoritmaları geliştirerek bu sahtekarları nasıl engelleyebileceklerini bulmak için kafa patlatıyorlar. Bunu yaparken önlerine çıkan en büyük engel, normal kullanıcıların bu önlemlerden etkilenmemesini sağlamak.
:: Sosyal medyada fenomen olmak için neler yapıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}