Fiber İnternet ülkemizde çok da eski olmayan bir teknoloji. Yani en azından son kullanıcı ile buluşması biraz geç oldu denebilir. Yoksa mobil şebekeler mecburi olarak fiber interneti bir süredir zaten kullanıyordu.
Bunun sebebi olarak da fiber kabloların verileri kayıpsız bir şekilde çok uzak mesafelere taşıyabilmesi gösteriliyor. Tabii yalnızca bu değil, fiber sayesinde çok fazla veri de aynı anda taşınabiliyor aslına bakarsanız. Bu da mobil şebekeler için büyük bir artı anlamına geliyor. Özellikle de 3G ve LTE yani 4G veri transferi sırasında.
Mobil şebekelerin dışında evlerimize de hızla giren fiber internet, bir süre sonra standart hale gelmek zorunda kalacak gibi görünüyor. Sahip olduğu yüksek hızlar ve yine internette kayıpsız olarak veri taşıyabilmesi sayesinde şu anda en popüler internet bağlantı seçeneği olarak karşımızda duruyor denebilir.
{pagebreak::2}
Fiberin avantajları
Evlerimize fiber internetin iyice yerleşmesiyle birlikte de, bazı teknolojiler kökten değişikliğe uğrayacak aslında. Çünkü yüksek hızlı internet seçenekleri sayesinde, örneğin bir filmi izlemek istediğimizde indirmemiz ya da fiziksel medya olarak satın almamız gerekmeyecek.
Fiber internetin sağladığı yüksek hız ve avantajlar sayesinde ‘Stream’ edilecek olan filmler, internet üzerinden anında erişilebilir hale gelecek. Bu sayede film arşivleri tamamen internete taşınmış olacak.
Tabii ki fiziksel medyanın yok olacağını savunmuyorum ama internetin hızlanmasıyla birlikte tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almaya başladığını da düşünmüyor değilim.
Ayrıca indirme ve yükleme hızları artacağından artık internetten bir dosya indirmenin işkence olmaktan çıkacağını, YouTube üzerinden video izlerken dakikalarca beklemek durumunda kalmayacağımızı da bir kenara not edelim.
Sonuçta interneti kullanan çoğu kişi bir şekilde internetten herhangi bir dosyayı indiriyor. Hiçbir şey indirmeyeceğim deseniz bile kullandığınız işletim sistemi güncellemelerini kendi kendine indirecektir.
1000MBit’lik hız seçeneğine sahip olan Fiber İnternet sayesinde bu güncellemelerin artık saniyeler içerisinde indirilmiş ve kuruluma hazır hale gelmiş olacağını da öngörebiliyorum.
Önümüzdeki yıllarda 50 TB kapasiteli sabit diskleri görmek sanıyorum ki kimseyi şaşırtmayacaktır. Çünkü filmlerden oyunlara, dijital kitaplardan müziklere kadar her şeyin boyutu büyümeye devam ediyor. Haliyle arşiv ya da bırakın arşivi, geçici olarak depolama yapmak istediğinizde bile 2 TB kapasiteli diskler yetersiz kalmaya başlıyor.
Fiber İnternet’in sunacağı yüksek hız seçenekleri sayesinde dosyalarınızı online olarak sunucularda saklama ve oradan direkt olarak erişme şansına sahip olacaksınız. Bu sayede pahalı ve yüksek kapasiteli disklerle uğraşmaktan, bozulan bir disk yüzünden kaybolan verilerinizin ardından ağlamaktan kurtulacaksınız.
{pagebreak::3}
Fiber internetle oyunlar
Oyunlar konusuna da değinecek olursak, Fiber İnternet’in büyük avantajlar sağladığı gerçeğini göz ardı edemeyiz. Azalan ping ve gecikme süreleri sayesinde oyunlarda çok daha avantajlı duruma geldiğimiz bir gerçek.
Ayrıca stabil bir internet bağlantısı olması nedeniyle kesinlikle oyunlardan düşme ya da kopma gibi olaylarla da karşılaşmıyoruz. Ki bu durum altyapı yatırımları artarak devam ettiğinden daha da iyi bir hale gelecektir diye düşünüyorum.
Yani oyun konusuna baktığımızda Fiber İnternet’in geleceği gerçekten çok parlak görünüyor. Oyunlarda ihtiyacımız olan tek şey düşük ping, az gecikme süresi ve stabil bir bağlantı. Fiber İnternet bu üç önemli unsuru bize rahatlıkla sunabilecek bir kapasiteye sahip.
{pagebreak::4}
Türkiye’de Fiber İnternet kullanımı
Türkiye açısından Fiber İnternet kullanım rakamlarına göz attığımızda, Mart 2012 itibariyle 1 milyon haneye giriş yapmış olduğunu görebiliyoruz. Hedeflenen rakama ulaşmak için uzun bir yol olduğu kesin.
Türkiye için hedeflenen ise 2023 yılında 14 milyon hanede fiber internet kullanılıyor olması. Oldukça yüksek bir rakam ve hedef gibi görünse de, göründüğü kadar da zor olmayan bir rakam aslına bakarsanız.
Çünkü fiber internete erişebilen herkes, diğer internet seçeneklerinden vazgeçerek fiber internet sahibi olmak istiyor. Diğer bağlantı türlerine göre çok daha stabil bir internet bağlantısı sunması, yüksek hızlara çıkabilmesi ve sörf yapmak ya da oyun oynamak konusunda hiçbir sorun yaşanmaması bunda en büyük etken olarak göze çarpıyor.
Aslına bakarsanız en önemli konu Fiber İnternet’in ne kadar hızla yayılacağı. Eğer gerçekten bu hızla yayılmaya devam ederse, 2023 için hedeflenen rakama çok daha kısa bir sürede ulaşılabilecektir. Tabii bu konuda altyapı yatırımı yapan şirketlerin özen göstermesinin de önemi çok büyük.
{pagebreak::5}
Şu anda özellikle siteler ve belli başlı semtlerde hizmet verdiğini düşünecek olursak, fiber altyapısını genişleten şirketin bu pastadan büyük bir dilim kapacağını tahmin etmemiz zor olmaz. Önemli olan altyapı çalışmalarının ve kablo döşeme işlemlerinin hızla tamamlanması.
Tabii bu oldukça tuzlu olarak tanımlanabilecek bir konu. Bu yüzden şu anda her isteyenin evine Fiber İnternet bağlanması mümkün değil çünkü bir apartmanda bir dairenin Fiber İnternet bağlatması için yapılan altyapı çalışmasının kendini amorti etmesi bile mümkün değil.
Sonuç olarak baktığımızda Fiber İnternet’in geleceği, tamamen yapılacak altyapı yatırımlarının boyutlarına bağlı olarak şekillenecek. Türkiye’nin bu konuda oldukça iyi bir yol haritası izlediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Beklendiği gibi her semtte, her apartmanda Fiber İnternet sahibi olabilme ihtimali gün geçtikçe artıyor.
Son olarak mobil şebekelerin Fiber İnternet’e muhtaç durumda olduğunu da düşünürsek, gelecek Fiber İnternet’in demek hiç de yanlış olmayacaktır.
:: Fiber İnternet’in geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}