Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

FIFA 10 PC İnceleme

Ana sayfa /

Puan: 10/6.5

Geçtiğimiz ayın 11’inde yayınlanan demosuyla, PC kullanıcılarını hayrete düşüren FIFA 10‘un tam sürümü nihayet elimize ulaştı. Konsollarda “yeni nesil” olarak geliştirilen yapım, PC platformu için aynı tas aynı hamam mantığı güdülerek hazırlanıyor. Dolayısıyla konsol FIFA’sı ile bilgisayar FIFA’sı arasında dağlar kadar fark ortaya çıkıyor.

EA’nin konuyla ilgili açıklaması ise bir hayli ilginç; “PC’de de konsollarda geliştirilen FIFA gibi grafik ve oynanabilirlik sağlanabilir ancak böyle bir oyunu çok az bilgisayar kullanıcısının sistemi kaldırır”. Kulağa, konsollarda FIFA sattırma stratejisi gibi gelen bu açıklama ne kadar doğru, orası tartışılır. Şimdilik elimizde FIFA 10’un PC versiyonu, yani yeni nesil olarak geliştirilmemiş sürümü yer alıyor.

{pagebreak::Düşük Sistem Gereksinimi}

Düşük Sistem Gereksinimi

FIFA 10’u oynamak için yüksek sistem özelliklerine sahip bir makineye ihtiyacınız yok. Tek çekirdekli 2.4 GHz işlemci, 512 MB RAM (Vista için klasik 1 GB), DX9 destekli 128 MB’lık bir ekran kartı (Mutlaka Shader Model 2.0 destekli olması gerek) ve yaklaşık 7 GB boş disk alanı, yapımı çalıştırmanız için yeterli. Ancak oynanabilir bir performans için, bundan biraz daha fazlasına ihtiyacınız var.

Şık menülere sahip olan FIFA 10 açılır açılmaz, menüsündeki “New” ibaresi dikkat çekiyor. Game Modes‘un yanında duran bu uyarı, yapıma yeni eklenen özelliklerin bulunduğu seçeneklerde çıkıyor. Tek bir futbolcuyu kontrol ettiğimiz Be A Pro modu, adının yanına Club and Country’yi de alarak, bir takım geliştirmelere tabii tutulmuş. Güncellenen bu bölümde, takımınızda başladığınız kariyerinize, milli takımlara seçilerek devam edebiliyorsunuz. Hatta FIFA 10 Dünya Kupası kadrosuna bile seçilmeniz olası!

{pagebreak::Sevdiğiniz Takımı Yönetim}

Sevdiğiniz Takımı Yönetin

The Season‘da ise Manager Mode’dakinden daha detaysız bir lig serüveni yaşıyorsunuz. Burada, finansal işlere kafa yormanız istenmiyor. Yalnızca başarılı olun kafi. Tournament Mode ise, ülkelerin kupa ve lig gibi organizasyonlarına direkt katılabileceğiniz, Manager Mode ve The Season’dan daha da sade ve tek sezonluk olan bir seçenek. Eminim bu kısımda en çok dikkat çeken Manager Mode oluyor.

Bu seçenekte, Football Manager ya da Championship Manager kadar olmasa da, detaylı sayılabilecek bir kariyer modu karşılıyor bizi. Önceki yıllarda da bulunan bu bölüm, yeni görünümü ve ufak tefek farklılıklarıyla, sıkı FIFA’cıların en çok vakit geçireceği yer olabilir. Bu bölümü Pro Evolution Soccer’ın Master League’i ile kıyaslarsak, daha detaylı olmasına karşın kullanışsız olduğunu söylemek yersiz olmaz.

{pagebreak::Yeni Bir Lig}

Yeni Bir Lig

En basitinden transfer yapmak için bile, bir dolu menüye girip, yalnızca 5 karakter yazılabilen bir arama motorundan, istediğimiz futbolcuyu aratmamız gerekiyor. Örneğin Ronaldo yazacaksınız, hangi akla hizmet olduğu belli olmayan bu 5 karakterlik arama motoru, adı “Ronal” ile başlayan herkesi ekrana taşıyor.

Oyuna eklenen yeni bir lig var. Rusya birinci ligini kullanıcılarla buluşturan FIFA 10’da, böylelikle arasında Türkiye’nin de bulunduğu 25 lig yer almış. Bazı ülkelerin ikinci kümelerinin de yer aldığı yapımda, Pro Evolution Soccer ile kıyasla lisanslı takım ve lig sayısı rakibinden çok fazla!

{pagebreak::Sahaya Çıkma Vakti}

Sahaya Çıkma Vakti

Yapımın oynanabilirliğiyle ilgili ilk intibamız demoda oluşmuştu. Ancak kesin sözleri tam sürüme saklamıştık. Nihayet yüzlerce takım arasından seçimimizi yaptık ve sahaya çıktık. Evvela, bu oyunun rakibi Pro Evolution Soccer 2009 (PES 2009) olsaydı, saha içindeki futbolcu animasyonlarının PES’den daha iyi olduğunu söyleyebilirdik. Buna karşın rakip PES 2010 olunca, FIFA 10’un PC sürümündeki grafikler de hareketler de göze hoş gelmiyor.

Normal bir insanın yapamayacağı kadar ani hareketler yine varlığını korumuş. Aniden dönüşler, sahada gerçekçilikten uzak bir hava estiriyor. Pasların yerini bulma oranı ise düşürülmüş. Bu sayede, sahada rakibinize top göstermemeniz söz konusu olmuyor. Ancak hücuma çıkarken de zorlanılacağı bir gerçek; hele ki çalım hareketleri PC’de bir hayli zor ve etkisizken…

{pagebreak::İyi Pas Gol Getirir mi?}

İyi Pas Gol Getirir mi?

Ne kadar iyi bir pas da çıkarsanız, kaleciyle karşı karşıya gol atmak yine kolay değil. Tam vuruş anında çaprazlara bile yönelseniz, genellikle top kalecilerde kalıyor. File bekçilerin animasyonlarına gelince, daha önce de dediğim gibi, bu oyunun rakibi PES 2009 olsaydı belki bir şansı vardı fakat PES 2010 demoda gördüklerimizden sonra, görsellik madalyasını EA, Konami’ye kaptırmış oldu.

Uzun süre maç yapan oyuncuların hatalığıdır “Esc” tuşu. Top oyundan çıktığı anda basılıp, ara video izlenmeden geçilir. Kullandıkça pratikleşen bu yöntem, zaman kayıplarını önlemede birebirdir. FIFA 10’da maalesef bu uygulamayı gerçekleştirmek söz konusu değil! Zira top oyundan çıktığı anda, birkaç saniye boyunca ara video girmiyor ve topun saha çizgilerinin dışında durduğunu, futbolcuların da amaçsız bir şekilde hareketler yaptığını izliyorsunuz. Bu anlarda “Esc” tuşuna bastığınızda, karşınıza direkt menü geliyor. “Esc” alışkanlığı olmayanlar için sorun olmasa da, alışmış kullanıcılar için bu durum zaman kaybettiriyor.

{pagebreak::Yapay Zeka Problemleri}

Yapay Zeka Problemleri

Maç içerisinde, rakip futbolcuların hareketlerini dikkat izlerseniz, ne yapmaya çalıştıklarının belli olmadığını düşünmeniz olası. Maalesef ne pas verecekleri yer belli, ne de düzgün bir hücum girişimi yapıyorlar. Sadece boş olan yerlere gönderdikleri toplarla ilerlemeye çalışıyorlar. Ortalama seviyedeki bir FIFA 10 oyuncusu bile, yeni yapımda defansif anlamda çok fazla zorlanmayacaktır. Zira bir süre sonra yapay zekanın ne tür bir hücum girişimi yapacağını tahmin etmeye başlıyorsunuz.

Son yıllarda bir futbol oyununda gördüğüm en kötü yapay zeka hatalarından birine FIFA 10’da şahit oldum. Eğer topu kapıp, rakip yarı sahanın herhangi bir kanadında, art arda birkaç pas yapabilirseniz, şaka gibi ama öteki takımın kaleci hariç her futbolcusu size doğru yaklaşmaya başlıyor ve ortaya aşağıdaki komik enstantane çıkıyor. Bu nasıl bir kademe anlayışıdır, anlamak mümkün değil.


İşte tek futbolcunun üzerine giden 10 Brezilyalı! Kaleci hariç tüm futbolcular kenarda toplanmış!

{pagebreak::Bu Futbolcular da Kim?}

Bu Futbolcular da Kim?

Grafiksel açıdan FIFA 10’un PC versiyonu, Pro Evolution Soccer 2010 ile karşılaştırıldığında adeta sınıfta kalıyor. Bundan birkaç yıl önce, gerçek futbolculara benzeyen surat modellemeleriyle övgü alan FIFA, bu sene adeta dibe vurmuş. Alttaki resimde göreceğiniz üzere, yapımcılar Christiano Ronaldo’yu bile benzetmekten aciz. Lionel Messi’nin geçen yılki modellemesini kullandıkları için, Arjantinli yıldızın saçları uzun kalmış…


Karşınızda Christiano Ronaldo. Sizce gerçeğine ne kadar benziyor?

Gelelim Türk futbolcularına. Aşağıdaki ekran görüntüsündeki futbolcuları tanıyabildiniz mi? Biri Nihat, diğeri ise Semih. Milli takımımızda bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda futbolcunun görselleri, gerçeğini andırıyor (Evet, sadece andırıyor). Buna karşın geriye kalan 20’ye yakın sporcunun, bildiğimiz oyuncularla alakası yok. Umarım birkaç yıl içerisinde, kel olan Hasan Şaş’ın siyahi ve bonus kafa yapıldığı dönemlere(!) dönmeyiz.

{pagebreak::Parlayan Yıldızlar}

Parlayan Yıldızlar

Yeni oyunu iki farklı ekran kartıyla deneme fırsatı buldum. 512 MB’lık HD 3870 ve 2 GB’lık HD 4870 X2 ile denediğimde, iki kart arasında enteresan bir parlaklık farkı ortaya çıktı. Yapımı AMD HD 3870’de oynadığımda, sahadaki futbolcuların formalarında sıra dışı bir parlaklık bulunuyordu. Fantastik bir atmosfere(!) sahip olan yapımı, HD 4870 X2’de denediğimde böyle bir problem yaşamadım. Ancak bu demek değil ki, başka grafik hatalarıyla karşılaşmadım. Zira sahada oluşan (Özellikle kalenin çevresinde) enteresan gölgeler, EA’nin görsel anlamda yapıma hiç özen göstermediğini kanıtlar nitelikte.


Şu reklam panolarına kadar uzanan gölge, pek gerçekçi gözükmüyor

Artık iyiden iyiye eskiyen grafik motoru, FIFA 10’un adına hiç yakışmıyor. Oyunun demosunda karşılaştığımız bir hata, tam sürümde de yer alıyor. Öyle ki, demo izlenimlerinde belirttiğimiz, gol veya pozisyon tekrarlarında sahadaki futbolcuların azalması sorunu, tam sürümde de mevcut.

{pagebreak::EA Ne Yapıyor?}

EA Ne Yapıyor?

Saha atmosferi açısından da FIFA için çok olumlu sözler söylemek zor. Tribünlerin tepkileri olsun, maç içi sesler olsun, dikkat çekmeyecek kadar sönükler. Buna karşın PES 2010 demoda, bir adam geçtiğiniz anda tribünden reaksiyonu duyuyorsunuz. Müziklere gelince, her zamanki gibi çok geniş bir playlist hazırlayan EA, bence futbol ile bağdaşmayan parçalardan kurulu bir liste hazırlamış. Dinlemesi pek zevk vermediği gibi, oyunun son derece şık ve sade menülerini gezerken de biraz absürt duruyor.

Son yıllarda FIFA adıyla oynadığım en kötü oyunlardan birine imza atan EA’nin, neden PC’de FIFA ismini karaladığına anlam vermek çok güç. Konsolda şahane olan ancak bilgisayar platformunda rezil bir görüntü çizen FIFA 10, artık oyunun müdavimlerini bile usandıracak raddeye geldi. Görünen o ki, PC kullanıcıları futbol oynamak için soluğu Pro Evolution Soccer 2010’un başında alacak. Ancak PES’in sahaya çıkması için şimdilik 2-3 hafta kadar beklemek gerekiyor.

Puan: 10/6

:: FIFA 10’un PC sürümü hakkındaki görüşlerinizi bizimle paylaşın.

Yorum Ekleyin