Bir film ya da dizi seyrettiğiniz sırada bilimsel hatalar yapıldığını daha önce hiç fark ettiniz mi? Genetikçi Dan Koboldt‘ın dikkatini çekmiş olacak ki bu konuda bir kitap bile yazdı. Putting the Science in Fiction adlı kitabında yazar, filmlerde ve TV şovlarında görülen yaygın bilim yanılgılarını kaleme aldı. Amacı ise, senaryo yazarlarının biyoloji, fizik ve mühendislik gibi alanlar hakkında daha doğru yazmasına yardımcı olmak.
Teknoloji liderlerini daha yakından tanıyacağınız biyografi kitapları
Son günlerde "hangi kitapları okusam" diye düşünüyorsanız, bir önerimiz var: Teknoloji liderlerinin biyografileri size ilham olabilir.Film ve dizi sahnelerindeki bilimsel hatalar
İster sinemada milyonlar tarafından izlenen popüler bir film olsun ister sevilen bir dizi, bu listedeki yapımlar pek çok hataya ev sahipliği yapıyor. İşte karşınızda söz konusu sahnelerden bazıları…
Star Wars serisi
Star Wars (Yıldız Savaşları), dünya çapında milyonlarca hayran kitlesi olan film serisi. Konu uzayla ilgili bir yanılgı olduğunda Star Wars kolay hedef haline gelmiş durumda. Çünkü bu konuda pek çok hata göze çarpıyor.
Return of the Jedi (Jedi’ın Dönüşü) bölümünü bir hatırlayalım. Bölümün sonundaki sahnede patlayan Death Star’ı (Ölüm Yıldızı) da hatırlıyoruz. Koboldt, bu sahne için, “Uzayda her şey patlamaz. Çünkü uzayda bir şeyi havaya uçurmak istiyorsanız, oksijene ihtiyacınız var demektir. Uzay bir boşluktur.” dedi.
Ölüm Yıldızı’nın patladığını da duymazsınız. Yine Koboldt, “Hiçbir şey duymayacaksınız çünkü ses, boşlukta ilerleyemez.” şeklinde açıklıyor.
Spider-Man de bu kategoriye dahil oldu
Spider-Man (Örümcek Adam) serisine gelelim şimdi de. Film ve dizi sahnelerindeki bilimsel hatalar listemize bu film de dahil. Peki, nasıl bir yanılgı var? Pek çok yapım, ilgi çekici olmak ve sıradışılık kazanmak için temel bilimleri görmezden geliyor. Ancak bu tür yanılgılar ya da bilerek yapılan hatalar elbette birilerinin dikkatini çekiyor.
Filmde, başrol Peter Parker’ı radyoaktif bir örümcek ısırıyor. Daha sonra Parker, örümceğin yeteneklerini kazanıyor ve artık hayatı değişiyor. Gerçek hayatta ise mutasyonlar çok farklı sonuçlara yol açar.
Koboldt, “Kötü bir mutasyonsa, hücre ölür. Eğer bu iyi bir mutasyonsa, hücre genellikle büyüyerek bir tümöre dönüşür.” şeklinde açıklıyor.
Bir dizi de listede: CSI
Genetikçi yazar, ABD’deki popüler bir dizi olan Crime Scene Investigation (CSI) hakkında bilgilendirici bir yorumda bulunuyor. 24 Emmy ve 6 Altın Küre Ödülü‘ne aday gösterilmiş olan dizide de hatalar yer alıyor. Dizinin teması ise suç mahallindeki araştırmalar.
Koboldt, CSI’nin bir bölümünü izledi. Ancak bir DNA örneği alınarak bir kişinin nasıl göründüğünü tahmin etmeye yönelik konusu, onun eleştirisine takıldı. Çünkü bu, gerçek hayatta yapılamaz. Koboldt, “Bir genetikçi olarak, muhtemelen size DNA örneğinin olası atalarının ne olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz. Ama buna dayanarak tam görünümlerini tahmin etmek çok zor olur. Çünkü bunların çoğu çok karmaşık özellikler.” dedi.
Salgın filmindeki komik hata
1995 yapımı Outbreak (Salgın) filminde oldukça gülünç ve basit bir bilimsel hata söz konusu. Ünlü oyuncu Dustin Hoffman‘ın canlandırdığı Sam Daniels, sadece mikroskoptan bakarak virüsün mutasyona uğradığını görüyor. Ama bu mümkün değil!
Dünya Bilim Festivali, “Virüslerin büyük çoğunluğu optik mikroskopla görülemeyecek kadar küçüktür. Motaba virüsü Ebola virüsü kadar küçükse, onu ancak bir elektron mikroskobu ile ayrıntılı olarak görebilirsiniz.” açıklaması yaptı.
Sizin dikkatinizi çeken benzer hatalar varsa yorumlarınızı bekliyoruz…