Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Firefox Hayatımızı Nasıl Kolaylaştırdı?

Ana sayfa /

Mozilla’nın uzun gecikmeler sonrası ihtişamlı bir şekilde kullanıcılara sunduğu Firefox 3.5’teki yeniliğin sadece JavaScript motoruyla sınırlı kaldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz.

İşte Firefox 3.5 ile birlikte hayatımıza giren, internet deneyimimize konfor katan 10 önemli özellik:

Son Kapatılan Pencereler

Firefox 3’te kazara kapattığınız sekmeleri geri almak için bir bölüm mevcuttu. Firefox 3.5’te ise bu özellik sekmelerin yanı sıra, geçmiş menüsünde yer alan pencereleri de geri getirebiliyoruz.

Sekme ayırma yöntemiyle kolayca yeni pencerelere taşıdığımız sekmeleri de kaybetme ihtimalimiz böylece hayli azalmış oluyor.

{pagebreak::Geçmişi Olmayan Site }
Bu Siteyi Unut

Tarayıcı Gizliliği modu ya da geçmişi silme gibi seçenekler, köklü bir temizlik için yeterli olsa da, amacınız daha spesifik bir sorunu çözmek ise, Firefox 3.5’te yer alan site unutma özelliğini kullanabilirsiniz.

Tarayıcınızın geçmiş bölümünde gezerken, herhangi bir siteye sağ tıklayıp “Bu Siteyi Unut” tuşuna basarak bu özellikten yararlanmanız mümkün.
{pagebreak::Sekmeler Biçim Biçim}
Sekme Ayırma

Sekmelerinizi düzenlemek Firefox 3.5’te çok daha kolay. İstediğiniz bir sekmeyi alın ve tarayıcı penceresinin dışına sürükleyin. Önceki sürümlerde masaüstüne kısayol oluşturan bu işlem, Firefox 3.5’te ilgili sekmeyi yeni bir pencerede açmaya yarıyor.


{pagebreak::Adres Satırında İnce Ayar}
Adres Satırı Filtreleri

Firefox 3’te gelen en önemli özelliklerden biri de AwesomeBar olarak bilinen adres çubuğuydu. Adres satırına yaptığınız girişler, hızlı bir şekilde sayfa geçmişiniz, yer imleriniz ve etiketleriniz içerisinde taranarak uygun sonuçlar aşağıda görüntüleniyor.

Firefox 3.5’te ise bu aramayı daraltmanız mümkün. Örneğin “shift” şeklinde yapacağınız aramaya sadece yer imlerini dahil etmek için * karakterini kullanarak “shift *” ya da etiketlerde aramak için “sdn +” yazmanız yeterli.
{pagebreak::Oturumları Kurtarın}
Daha Akıllı Oturum Kurtarma

Tek bir sekmenin çökmesi artık tarayıcı üzerinde yaptığınız işleri sona erdirmiyor. Kullanıcıların sesine kulak veren Mozilla, Firefox 3.5 ile çok daha kullanışlı oturum kurtarma seçenekleri sunuyor.

Çökme yaşadığınızda karşılaşacağınız ekranda, hangi sekmelerin getirilmesi gerektiğini belirlemeniz yeterli.

{pagebreak::Mahrem Gezintiler İçin}
Tarayıcı Gizliliği Modu

Kaba tabiriyle “porno modu” olarak da bilinen bu özellik, aktif hale getirdiğiniz andan itibaren yaptığınız gezintilerle ilgili hiçbir şeyin Firefox geçmişine eklenmemesini sağlıyor.

Ayak izinizi belli etmeden karda yürüyebilmenin dijital hali, Firefox 3.5’te Tarayıcı Gizliliği modu ile hayat buluyor.
{pagebreak::Renkler Olması Gerektiği Gibi}
Dinamik Renk Profilleri

Fotoğraf çeken her cihaz, renkleri kendine özgü bir yolla belirler. İnternet üzerinde ise çoğu resim, hızlı görüntülenme için filtrelenip optimize edildiği için aynı şekilde görülür.

Firefox 3.5’in her resim için sunduğu dinamik renk profilleri sayesinde, web tasarımcısı ya da fotoğrafçılar bir görseli nasıl görüyorsa, biz de o orijinal haliyle görüntüleyebiliyoruz.
{pagebreak::Sihirli JavaScript Motoru}
TraceMonkey JavaScript Motoru

Aylar önce Firefox 3’teki SpiderMonkey motorundan 20 ila 40 kat hızlı olacağı söylenen TraceMonkey, elbette bu performansı yakalayamasa da, 3.5 kullanıcıları performanstaki bariz farkı gördü.

Chrome ve Safari nal toplatsa da, TraceMonkey‘in yenilikleriyle büyük çerçeveden bakıldığında, tarayıcı pazarını ileri doğru ötelediği bir gerçek.
{pagebreak::Geo-Location}
Coğrafi Farkındalık

Google‘ın Wi-Fi teknolojileri ve basit IP adres bilgileri ile birlikte Firefox 3.5′e entegre edilen bu özellik, yaptığınız aramalarda yerel sonuçların daha önce görüntülenmesini sağlıyor.

Örneğin “kebap” şeklinde yaptığınız aramada Türk kebabının tarihçesinin yanı sıra, bulunduğunuz civardaki kebapçıları da üst sıralarda görebiliyorsunuz. Ülkemizde henüz yeterince yerleşmemiş olsa da, Firefox 3.5’in en önemli özelliklerinden biri de coğrafi farkındalık.
{pagebreak::Flash İçerik Gelişiyor}
HTML5’in Gücü

Ogg Vorbis ya da Theora gibi açık kaynaklı formatlarda videolar içeren, HTML5‘te kodlanmış bir sayfa görüntülediğinizde, Firefox 3.5 bu videolara ayrı bir Flash içerik olarak değil, sayfanın bir parçası olarak muamele ediyor.


Videolardan link göndermenin yanı sıra, bir web sayfası içerisinde yapabileceğiniz metin ve görsel tabanlı işlemleri artık videolar videolar üzerinde yapma fikri oldukça heyecan verici.

:: Sizin Firefox 3.5’te en beğendiğiniz yenilik hangisi?

Yorum Ekleyin