İnternet üzerinden video izleten siteler, web uygulamaları, sosyal ağlar ve diğer günümüz internet nimetleri sağ olsun, internet tarayıcıları her zaman kendilerini daha da geliştirme ihtiyacı duyuyor. Bu konuda da en büyük avantaj Firefox’ta. Zira eklentileri sayesinde tarayıcı kendini olduğu yerde geliştirebiliyor.
Mozilla adlı bir kurumun geliştirdiği Firefox adlı tarayıcı, her zaman eklentileri sayesinde geliştirilmeye müsait bir tarayıcı olmuştur. Sadece eklentileri değil, kurulum ayarlarından dolayı, eklenti kurmadan da tarayıcıyı geliştirebilmek mümkün. Bu yazıda sizlere bahsedeceğimiz yollar sayesinde Firefox’unuzu daha da hızlandırabilmeniz mümkün.
Yazdığımız taktiklerden bazıları sizin Firefox’unuzda bulunan eklentilerle uyumsuzluk gösterebilir, bu da Firefox’unuzun takılmasına sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız ayarlarınızı eski haline getirmeniz tavsiye edilir.
{pagebreak::Hızlandırın}
Hızlandırın
Firefox yeterince hızlı bir tarayıcı. Fakat yine de daha da hızlandırabilmeniz mümkün. Bunun için birçok çeşitli yöntem mevcut. Bunun en kolay ve pratik yolu, kullanılmayan “sık kullanılan” öğelerinizi silmek. Kullanmadıklarınıza ek olarak, kırık veya iki kere eklenmiş linkler de mevcutsa ve sık kullanılanlar arasından çıkartırsanız, hız artışını fark edeceksinizdir.
Bu basit ama etkili yöntemlerin başında geliyor. Firefox’un kapanma hızı da bu sayede artacaktır.
{pagebreak::Daha Hızlı Flash}
Daha Hızlı Flash
Firefox’a gömülü olan Flash oynatıcınızın daha da hızlı çalışması için de ayarlar mevcut. bu sayede flash videoların daha hızlı açılmasını, hatta yüklenmesini sağlayabilirsiniz. Firefox otomatik olarak her 10 saniyede bir, açık ola sitelerin oturumunu kaydediyor. Peki bunu neden yapıyor? Herhangi bir çökme durumunda (Firefox, Sistem, Windows vs.) Firefox yeniden açıldığında oturumu kurtarmak adına Firefox bu işlemi yapıyor.
Aynı şekilde, Flash içeriğe sahip bir sayfa görüntülüyorsanız ve çökme tam bu esnada yaşanırsa, yine Flash içeriğin yüklenmesi devam edebiliyor. Bu da bir yandan çökme işlemi, bir yandan da Flash içeriğin sistemi yorması anlamına geliyor.
{pagebreak::Daha Hızlı Flash 2}
Daha Hızlı Flash 2
Bu sorunu çözebilmek için Firefox’un oturum kaydetme aralığını değiştirebilirsiniz. Bunun sizden götürüsü ise, herhangi bir çökme anında kaldığınız yerden değil, bir-iki oturum öncesinden devam etmenizi sağlar. Eğer çok acil işlerinizi yapmıyorsanız, ve hıza daha çok önem gösteriyorsanız bu dezavantajın sizi çok da etkileyeceğini düşünmüyoruz.
Şimdi bunun nasıl yapıldığını anlatalım;
1. Adres çubuğuna about:config yazın ve Enter’a basın.
2. Filtreleme kutusunu (Süzgeç) kullanarak browser.sessionstore.interval yazın.
3. Varsayılan olarak 10000 değeri gözükecektir. Bu, 10 saniyeye denk gelen 10.000 milisaniye anlamına geliyor. Bu değeri 300000 yaparsanız oturum kaydetme aralığını 5 dakikaya çıkartmış olursunuz. Aradaki hız artışı ise görülmeye değer.
{pagebreak::Eklenti Kurulum Gecikmesi}
Eklenti Kurulum Gecikmesi
Firefox’a yeni bir eklenti yüklemek istediğinizde, kurulumdan önce ortalama 3 saniye beklemeniz gerekiyor. Bunun amacı, eklentiyi kurmaya başlamadan önce gerekli bilgilere bir göz atabilmenizdir. Bazı Firefox kullanıcıları bu beklemeyi sinir bozucu bir özellik olarak adlandırmaktadır. Eğer siz de bu güruhun içerisindeyseniz, size iyi bir haberimiz var: Beklemeyi kaldırmak mümkün.
Beklemeyi kaldırmak için yine adres çubuğuna about:config yazın. Akabinde süzgece security.dialog_enable_delay yazın. Varsayılan değer olan 2000‘i 0 (sıfır) olarak değiştirin. Artık eklenti kurulum esnasında bekleme yaşamayacaksınız.
{pagebreak::Yazılım Performansı}
Yazılım Performansı
Firefox’ta about:config ayarlarıına uygulayacağınız birkaç değişiklik ile birlikte tarayıcının genel performansını da hızlandırabilirsiniz. Bunlardan kısaca bahsetmek gerekirse;
1. browser.download.manager.openDelay değerini 3000 (3 saniye) olarak değiştirirseniz Firefox, küçük dosyalar için indirme penceresini açmakla uğraşmayacaktır.
2. browser.search.openintab değeri varsayılan olarak False şeklinde belirlenmiştir. Eğer bu değeri True olarak değiştirirseniz, tarayıcı içindeki aramalarınız yeni sekmede görüntülenecektir.
{pagebreak::Firefox Güvenlik Ayarları}
Firefox Güvenlik Ayarları
Eğer sisteminizin antivirüs yazılımına güveniyorsanız, Firefox’un antivirüs korumasına ihtiyaç duymayabilirsiniz. Dolayısıyla dosya indirilme esnasında dosyaların virüs taramasından geçmesini beklemenize gerek yok. Zira sisteminizin antivirüs yazılımı halihazırda dosyaları ve sayfaları kontrol ediyor olacaktır.
Bunu kaldırmak için about:config‘te bulunan browser.download.manager.scanWhenDone girişini bulun ve bu girişin değerini True’den False’a çevirin. Artık Firefox, dosya indirme esnasında veya da sayfaları açış esnasında antivirüs özelliğini devreye sokmayacaktır.
Dikkat: Bu metodu yalnızca antivirüs yazılımınıza güveniyorsanız yapmanızı tavsiye ederiz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}