Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi

Ana sayfa /

Fotoğrafa meraklanan amatörlerin sıkıntı yaşadıkları konuların başında gelen makineye karar verme süreci oldukça sıkıntılı olabilir. Hangi makineyi alayım diye kime sorarsanız size kullandığı makineyi tavsiye edeceği neredeyse kesindir. Bu yazı size az da olsa makine konusunda yardımcı olacaktır.

Bütçeniz ne kadar?

Evet, kaç paran var? Bu soru ilk aşamada sert gibi olsa da aslında en temel problem. Ne kadar paran varsa o kadar iyi makine alırsın ama unutmayın en iyi makine en iyi fotoğrafı çekmez. Makine sadece araç.

Reklam
Reklam

Elinizdeki bütçenin sınırlarını belirleyin ve alışveriş sitelerinden bu aralıktaki makineleri listeleyin. Böylelikle neyi alıp neyi alamayacağınızı bilirsiniz. Hobi amaçlı 1000-1500 tl altına inmeniz zor. Üst sınır yok sonuçta para var huzur var.

İkinci el makine olmaz mı?

Olur ama bunun için güvenilir satıcılardan ya da tanıdığınız insanlardan almak gerek. Hiçbiri yoksa işi bilen birinin yardımını alın.

İkinci el makinenin avantajı sıfırına paranızın yetmeyeceği makineleri alabilmenizi sağlamasıdır. Dezavantajı garanti olmayışı ve sizin fark edemeyeceğiniz bir kusurunun olabileceği. Sonradan canınız sıkılmasın dikkatli olun.

Bir sürü özellik var hangisi benim işime yarar?

İSO – Pixel- AF – Vizör gibi tabirler sizin için yabancı şeylerse bu konularda internette çok bilgi var 1-2 saat okumayla ders verecek kadar bilgi sahibi olursunuz.

Bu bilgiler ışığında fotoğraf makinesiyle ne yapacağınıza karar verin. Eğer sadece tatilde ya da özel günlerde iyi karelerim olsun diye alıyorsanız sizin ihtiyacınız, kolay kullanılır az özellikli bir fotoğraf makinesidir.

Hobi sahibi olmak istiyorum fotoğrafa karar verdim diyorsanız. Yukarıda bir kaçını saydığım özelliklere dikkat edin ama özelliklerde boğulmayın. Kağıt üzerinde daha kötü gibi gözüken fotoğraf makinesi kullanışta sizi daha mutlu edebilir. Bu yüzden imkanınız varsa makineleri elinize alın ve biraz vakit harcayın sonra para harcarsınız.

Ne kadar Pixel o kadar iyi fotoğraf mı demek?

Değil tabi pixel size daha büyük fotoğraf verir.Daha iyi fotoğrafı eğitim ve yeteneğinizle siz çekersiniz. Şu sıralar fotoğraf makineleri için pixel standartı 16 ve 24 MP metrelik fotoğraf basmayacaksanız ki 16 MP ile çekilmiş fotoğraftan metrelik baskı da alabilirsiniz. 20 yıldır fotoğraf çekiyorum şimdiye kadar en büyük 50×60 ebatında baskı aldım hem de 14MP bir makineden.

ISO çok mu önemli?

Önemli. Düşük ışıkta sizi üzmeyecek bir makine alın. Bu konuda referans İSO 3200. Bu değerin altına düşmeyin. Makinelerin bu konuda ki becerilerini karşılaştırabileceğiniz en başarılı sitelerden biri dpreview.com. Buradan inceleyerek bakabilirsiniz.

Astronomik İSO becerisi gösteren makineler göreceksiniz onların fiyatları İso değerleriyle paraleldir. Ne kadar para o kadar İSO.

AF noktaları ne oluyor?

AF noktası arttıkça netleme başarısı artıyor. Son 1-2 yıldır kötü AF‘si olan makine kalmadı gibi daha hızlı netleme yapan makineler var ama aralarındaki fark saliselerle ölçülüyor. Asıl becerileri loş ışıkta ne kadar iyiler.İmkanınız varsa loş ışıktaki becerilerini test edin ya da yapılmış testlere bakın.

Kağıt üzerinde bu daha iyi ama ben ötekini sevdim ne yapayım?

Eşyalarınızla duygusal bağ kuran bir milletiz bu yüzden burun farkıyla geride kalan ama kalbinizi çalan çocuğu seçin pardon makineyi seçin. Çünkü kötü makine yok, özellikle hobi maksatlı 1500 tl ve üzerinde. Fiyatı arttıkça özellik ve beceriler artar. Asıl önemli sizin temel ihtiyaçlarını karşılamayıp karşılamadığı. Amatör olarak küçük farklar için sevdiğinizden vazgeçmeyin.

DSLR mi Aynasız mı?

Bu aslında başlı başına bir konu. Temel olarak imaj kaliteleri aynı farkları kullanımlarında. Ele oturan havalı büyük bir makine istiyorsanız DSLR alın. Taşınabilir ve hafif olsun istediğim her yere götüreyim diyorsanız Aynasız sizin için biçilmiş kaftan.

Olmazsa olmaz özellik sizce ne?

WİFİ bağlantısı olmayan makine almayın bence. Çektiğiniz fotoğrafları cep telefonunuza atıp oradan sosyal medyada paylaşmak harika. Herkes evine gidip fotoğrafları bilgisayarına atıp oradan paylaşmaya çalışırken siz fotoğraflarınızı daha üzerinden dumanı tüterken sıcak sıcak paylaşabilirsiniz.

Hangi marka daha iyidir?

5-6 sene önce sorsaydınız bunun için bir şeyler söylenebilirdi ama günümüzde kötü makine yok neredeyse. Alacağınız her marka sizi mutlu eder. Sony, Fujifilm, Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Samsung, Panasonic bu markaların ürünleri birbiriyle yarışır durumda.

Servis ve satış sonrası hizmetlerde size sunacakları önemli, sorun soruşturun. Aldığınız elektronik eşyalar her an sürpriz yapabilirler normaldir ama karşınızda düzgün muhatap bulamamak büyük sıkıntı.

Büyük mağazalarda örnek ürünlere bakın veya markaların hafta sonları yaptığı tanıtım etkinliklerine katılın. Makineleri kullanın ve hangi marka hoşunuza gittiyse ona yönelin. Büyük mağazalarda satış sorumlularının orada satılan bir markanın sorumlusu olduğunu unutmayın sizi kendi markasına yöneltmek için uğraşacaktır dikkat edin.

Alacağınız markanın lens parkuru önemli. İşinize yarayacak lensleri bulamayacağınız bir makine sizi çok mutlu edemez.

 Çevrenizde arkadaşlarınızın kullandığı makinelere ve markalara yönelin ihtiyaç halinde lens değişimi yapabilirsiniz. Ama ben farklı takılacağım kimseye benzemek istemiyorum diyorsanız o da sizin bileceğiniz iş.

Marka fetişistlerinden uzak durun onlar için kendi makineleri en iyisidir. İki marka fetişistine aynı ortamda hangi marka daha iyi diye sorduğunuzda 3. Dünya Savaşını başlattınız demektir.

Bu kadar bilgi yeterli mi?

Tabiki yeterli gelmeyecektir. Bu sebeple diğer merak ettiğiniz detaylar için sizi forum sayfamıza bekleriz.

:: Amatörler için fotoğraf makinesi alma rehberi

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam