Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Futbol Oyunları Tarihi Galerisi

Ana sayfa /

Video oyunu tutkunlarının en çok rağbet ettiği türlerin başında belki de futbol gelir. Bu keyifli sporu oturma odalarımıza taşıyan video oyunlarının nereden nereye geldiğini merak ediyor musunuz? Sizler için hazırladığımız galerimizde, futbol oyunlarının ilk yıllarından bu yana gelişimine tarihsel sıralamayla tanık olacaksınız.

Emlyn Hughes International Soccer – C64 (1988)

Daha eski futbol oyunları da olmasına karşın popülerleşen ilk isimlerden biriydi Emlyn Hughes International Soccer. Tepeden tırnağa birbirinin aynısı futbolcular ve iki boyutlu görüntü, o yıllarda göze hiç batmıyordu. Emlyn Hughes International Soccer’ı bayıla bayıla oynuyorduk…

{pagebreak::Kick Off 2 – Amiga (1990)}

Kick Off 2 – Amiga (1990)

Bir futbol efsanesiydi Kick Off. Ardından gelen iki devam oyunu da bu efsaneyi sürdürmeyi başardı. Ancak Kick Off 2, serinin en fazla adını duyuran üyesiydi adeta. Dönemin diğer futbol oyunlarının çoğundan farklı kamera açısı ve basit oynanış, yapımın artılarındandı…

{pagebreak::Goal 3 – Arcade (1993)}

Goal 3 – Arcade (1993)

Tsubasa’nın müdavimleri için Goal 3’ün ayrı bir yeri vardı. Japon yapımı oyun, son derece basit görüntülerine rağmen, fantastik şutlar ve enstantaneleriyle son derece keyif veren bir hale dönüşüyordu… “Atarici” diye tabir ettiğimiz mekanların vazgeçilmezlerindedi.

{pagebreak::Football Glory – PC (1994)}

Football Glory – PC (1994)

Croteam adlı bir firma tarafından geliştirilen, ancak hak ettiği ilgiyi göremediği için kısa sürede piyasadan silinen Football Glory, son derece başarılı bir yapımdı. Diğer futbol oyunlarında pek karşılaşılmayan, maç öncesi röportajlar gibi (Futbolcular Sharon Stone’u çok sevdiklerini söylüyordu) detayları da mizahi bir dille yapıma ekleyen Croteam, böylelikle ortaya özgün ve kaliteli bir yapım çıkarmıştı. Ne yazık ki devamı gelmedi.

{pagebreak::FIFA International Soccer – PC (1994)}

FIFA International Soccer – PC (1994)

İşte günümüzün FIFA’sının ilk örneği! EA Sports imzalı FIFA International Soccer, içeriğinde yalnızca milli takımları bulunduruyordu. Ancak o yıllarda lisans hakkına para harcamayan firma, baştan sona tüm takımlardaki oyuncuların isimlerini değiştirmişti. Türk milli takımında kimin Hakan Şükür olduğu halen merak konusudur(!)

{pagebreak::International Superstar Soccer – SNES (1995)}

International Superstar Soccer – SNES (1995)

Şimdilerde Electronic Arts’ın futbol oyunlarında en büyük rakibi olan Konami, bundan 15 yıl evvel neler yapabileceğinin sinyalini vermişti. Tam düşündüğünüz gibi, International Superstar Soccer şimdinin Pro Evolution Soccer ve Winning Eleven’ının atası!

{pagebreak::Sensible World of Soccer – Amiga (1996)}

Sensible World of Soccer – Amiga (1996)

İşte gerçek bir futbol efsanesi. Kendi gibi bir başka dev olan Kick Off’u adeta sahalardan silen Sensible serüveni, 1989’da başlamıştı. Ancak serinin zirve yapması, 1996’da PC ve Amiga için satışa sunulan Sensible World of Soccer’ı buldu! İçeriğinde Yaklaşık 100 ülkenin sayısız ligi bulunan yapımda, belki de en büyük problem takım seçmekti. Zira alınabilecek binlerce takım bulunuyordu. Tüm iyi yanlarına karşın seri, üç boyutlu grafiklere geçen EA’nin FIFA’sına mağlup oldu.

{pagebreak::Actua Soccer 2 – PS (1997)}

Actua Soccer 2 – PS (1997)

3 boyutlu grafiklerle kullanıcıların karşısına çıkan Actua Soccer serisinin en başarılı yapımlarından biri şüphesiz ikinci oyundu. FIFA’nın karşısına kuvvetli bir alternatif gibi duran seri, FIFA 99’un müthiş başarısı üzerine piyasadan silinmeye başladı…

{pagebreak::FIFA 99 – PC (1998)}

FIFA 99 – PC (1998)

Futbol oyunları tarihinin en iyi yapımlarından biriydi FIFA 99. Bir kere 3 boyuta geçilince robotlaşan futbolcu animasyonları büyük oranda toparlanmıştı. Böylelikle ortaya daha gerçekçi kareler çıkmıştı. Ne yazık ki serinin bu yükselişi, ardından gelen yapımlarda devam etmedi ve neredeyse 2009’a kadar FIFA’nın çıkışı durdu.

{pagebreak::Winning Eleven – PS2 (2001)}

Winning Eleven – PS2 (2001)

Şimdilerde bir hayli popüler olan PES ve WE’nin oynanış temelleri, bu yapımla atılmıştı. Grafiklerden ziyade oynanışın öne çıktığı yapımın Japon spikeri, bir başka futbol oyunu efsanesidir.

{pagebreak::Club Football 2005 – PC (2005)}

Club Football 2005 – PC (2005)

Yarış oyunlarıyla çok konuşulan Codemasters’ın geliştirdiği Club Football serisi, PES ve FIFA gibi rakipleri karşısında bir türlü öne çıkamadı. Kısıtlı takım sayısı ve zayıf oynanabilirliğiyle pek tercih edilmeyen seri, kısa süre sonra Codemasters tarafından rafa kaldırıldı.

{pagebreak::Pro Evolution Soccer 2007 – PC (2006)}

Pro Evolution Soccer 2007 – PC (2006)

Konami‘nin oynanabilirliğiyle büyük bir fan kitlesine sahip olan serisi Pro Evolution Soccer, o yıllarda grafiklerinde de geliştirmelere gitmeye başlamıştı. Artık çoğu surat gerçek futbolcularınkine benziyordu…

{pagebreak::FIFA 10 – X360 (2009)}

FIFA 10 – X360 (2009)

Konsollarda fırtınalar estirmeye başlayan FIFA’nın bu yeni versiyonu, tıpkı bir önceki gibi bir hayli tutuldu. Konami’nin konsollardaki tahtını adeta sallayan Electronic Arts, FIFA 10 ile sıkı bir darbe vurdu.

{pagebreak::Pro Evolution Soccer 2010 – PC (2009)}

Pro Evolution Soccer 2010 – PC (2009)

Konami’nin efsanesi geliştirilen oynanabilirliğiyle simülasyon tadında bir futbol deneyimi sunmaya başladı. Serinin bu yeni yapımı, grafikleriyle de son derece gerçekçi enstantaneler yarattı ve adeta PC platformunda, tahtın sahibi oldu!

{pagebreak::2010 FIFA World Cup South Africa – PS3 (2010)}

2010 FIFA World Cup South Africa – PS3 (2010)

Mayıs ayıyla beraber Avrupa’ya dağıtılmaya başlanan 2010 FIFA World Cup South Africa, Electronic Ars imzasını taşıyor. 2010’un ilk büyük futbol oyunu olan yapım, eleştirmenlerden aldığı iyi notlar ile göz dolduruyor.

:: Bu oyunların hangilerini oynadınız? Unutamadığınız futbol oyunları var mı?

Yorum Ekleyin