Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Galaxy Note 4 ile Note 3’ü Karşılaştırdık

Ana sayfa /

Samsung, IFA 2014 kapsamında Berlin‘de düzenlediği Unpacked etkinliğinde pek çok yeni akıllı cihaz ve giyilebilir ürünlerini tanıttı. Biz de sizlere tüm bunların incelemelerini ve haberlerini en hızlı bir şekilde ShiftDelete.Net üzerinden paylaştık.

Galaxy Note 4: Uzun Kullanım Testi

:: Samsung Galaxy Note 4 ile iPhone 6 Plus’ı karşılaştırdık. İşte o video…

Galaxy Note 4 Kutusundan Çıkıyor

Galaxy Note 4 için Lollipop Güncellemesi Çıktı

Uzun zamandır merakla beklenen Samsung Galaxy Note 4, yanında kavisli ekranlı kardeşi Edge ie beraber piyasaya sürüldü. Peki Galaxy Note 4, Note 3′e göre ne artılar getiriyor. İşte tüm bu soruların cevaplarını, hazırladığımız içeriğimizde madde madde bulacaksınız.

Galaxy Note 4, Note 3’e karşı: Kasa Yapısı

İlk karşılaştıracağımız bölüm cihazların kasa yapısı. Samsung, Galaxy Note 3 ile beraber şıklık ve kullanım kolaylığı konusunda büyük bir gelişim göstermişti. Fakat Galaxy Note 3‘te görülen çatlama, soyulma ve kenar açıklığı gibi sorunlar, telefonun malzeme kalitesi konusunda firmaya eleştirilen gelmesine sebep olmuştu.

Samsung, Galaxy Note 4‘te plastik üzerine parlak metal görünümü verdiği çerçeve görünümünden vazgeçti. Galaxy Note 4, metal çerçeveyle geliyor. Bu da cihaza biraz kalınlık ve ağırlık olarak geri yansıyor.

Evet yanlış duymadınız. Samsung Galaxy Note 3, Galaxy Note 4‘ten biraz daha ince ve hafif.

Note 3, 8.3 mm kalınlığa ve 168 gram ağırlığa sahipken; Note 4’te bu rakamlar 8.5 mm kalınlığa ve 176 gram ağırlığa çıkıyor.

Galaxy Note 4 – Galaxy Note 3

Samsung Galaxy Note 4‘ün, Note 3′e göre, yatay genişlik hariç genel tüm ölçülerinde biraz daha büyümesi söz konusu. 

Note 3′ün ölçüleri 5.7 inç ekranda ölçüleri 151.2 x 79.2 x 8.3 mm iken, yine 5.7 inç ekranlı Galaxy Note 4‘ün ölçüleri ise 153.5 x 78.6 x 8.5 mm. Yatay olarak telefonun 79.2 mm seviyesinden, 78.6’a düştüğünü görüyoruz. Yani çerçeveler biraz daha ince.

Metal çerçevelere ek olarak yine Galaxy Note 3’te olduğu gibi deri görünümlü bir arka kapağa sahip olacak olan Galaxy Note 4’ün, kapağı çıkarılabilir yapıda. Ön tarafta da Note 3’te olduğu gibi Note 4’te de Corning Gorilla Glass kaplama bulunuyor.

Sonuç:

Sonuç olarak baktığımızda Samsung, zaten satış başarılarıyla sevildiği gözlenen Galaxy Note 3’ün tasarımını çok da bozmamış. Sadece eleştirilen yerlere müdahale ederek, daha güzel bir phablet ortaya çıkarmış. Cihazın biraz daha hafifletilmesi daha iyi olabilirmiş. Ağırlaşması kötü olmuş. Hem de bataryanın çok yükselmemiş olmasına rağmen.

İşte bu da metal alaşım kullanmanın getirdiği negatif durum.

Bir sonraki sayfada Galaxy Note 4 ile Note 3’ün ekranını karşılaştıracağız.

{pagebreak::2}

Galaxy Note 4, Note 3’e karşı: Ekran

Samsung, Galaxy Note 4′ü Note 3′e göre çok büyük yapmama kararı aldı. Esasında doğru olan bu karar, karşımıza kullanması kolay, büyük ekranlı bir telefon ailesi çıkartıyor.

Galaxy Note 4’te ekran büyümedi fakat ekran tamamen yenilendi. Önceki modelinde kullanılan 5.7 inç büyüklüğündeki ve Full HD çözünürlüğünde Super AMOLED ekran, yerini QHD çözünürlüğündeki Super AMOLED ekrana bırakıyor.

PPI değerlerine baktığımızda farkı daha net anlayabiliyoruz. Note 3 386 ppi oranına sahipken, Note 4′te bu rakam 516 ppi seviyesine çıkmış durumda. Artık yazılardaki pürüssüzlük, tıpkı LG G3’teki gibi iki katına çıkıyor.

Ekranın parlaklık değerlerini de optimize eden Samsung, daha dengeli ve parlak bir ekranı, kendisinden çok daha yüksek bir çözünürlük değeriyle beraber karşımıza Note 4 ile çıkartıyor.

Bir sonraki sayfada Galaxy Note 4 ile Note 3’ün donanım özelliklerini karşılaştıracağız.

{pagebreak::3}

Galaxy Note 4, Note 3’e karşı: Donanım özellikleri

Galaxy Note 3:

Galaxy Note 3‘te iki farklı sürüm hazırlayan Samsung, LTE destekleyen ülkelerde Snapdragon 800 işlemci çözümü ve 3 GB LPDDR3 RAM ikilisine yer vermişti.

Başta Türkiye olmak üzere LTE’nin desteklenmediği ülkelerde ise Exynos 5 Octa 5420 işlemcisini kullanan Samsung, üründe yine 3 GB LPDDR3 RAM kullanmıştı. Fakat Exynos sürümünde RAM hızı biraz daha düşük olduğu bilgisini de ekleyelim.

Note 3‘te Exynos kullanılan sürüm, açıkca performans olarak dezavantaja sahipti. Ayrıca çok ciddi derecede ısınan Exynos sürümü, hızını oyunlarda daha da yavaşlatabiliyor, bu da performansı teorik seviyenin çok daha altına indirebiliyordu. Gelelim Note 4‘e.

Galaxy Note 4

Galaxy Note 4‘te artık tüm sürümler LTE desteğine sahip.

Qualcomm’un hala yeni nesil işlemci mimarisine sahip Snapdragon 810‘u sunmaması nedeniyle, Snapdragon 800’ün grafik işlemcisi değiştirilmiş sürümü diyebileceğimiz Snapdragon 805’i, ABD başta olmak üzere LTE pazarının olduğu ülkelerde kullanacak olarak Samsung, global olarak yeni hazırladığı Exynos işlemcili ve 64 bit desteğine sahip Galaxy Note 4‘ü kullanacak.

(Sadece Exynos 5433 işlemcili Galaxy Note 4 64 bit desteğine sahip olacak)

Snapdragon 805 işlemcisini kullanacak SM-910S, bir diğeri ise Exynos 5433 işlemcisini kullanan SM-910C modelinden oluşacak Galaxy Note 4 modellerinden, Exynos işlemcili olanı bariz daha performanslı yapıda olacak.

Snapdragon 805 işlemcili olan sürüm 2.5 GHz hızında çalışan Krait 450 çekirdeğinin 4’ünü kullanacak. Ayrıca grafik tarafında ise cihazda Adreno 420 grafik işlemcisi yer alacak. Modelde, Note 3‘teki gibi  LPDDR3 3 GB RAM kullanılıyor.

Snapdragon 805‘i bir kenara bırakalım. O işlemci biz teknoloji severleri artık heyecanlandırmıyor. Yıllardır hayatımızda olan Snapdragon 800 ile sadece farkı grafik işlemcisi diyebiliriz.

Exynos 5433‘e bakacak olduğumuzda ise 64 bit destekli ARM Cortex A57 ve A53 işlemci çekirdeklerinin 4+4 olarak bir arada kullanıldığını görüyoruz. ARM Cortex A57 çekirdekleri 1.9 GHz hızında çalışırken, ARM Cortex A53 işlemci çekirdekleri ise 1.3 GHz hızında çalışıyor. 

Samsung, toplamda 8 çekirdeğe sahip bu işlemciye, yük durumunda beraber çalışma hakkı da tanımış. Yani bu sefer 8 çekirdekten ihtiyaca göre hepsinden faydalanabileceğiz. Bu işlemci seçeneğinde ARM Mali-T760 grafik işlemci ve yine 3 GB RAM kullanılıyor.

ARM Mali-T760‘a baktığımzıda ise Tegra K1‘deki grafik işlemciyle beraber sektördeki en güçlü grafik işlemcisi karşımızda. 

Karşılaştırdığımızda:

Snapdragon 800 ile 805 arasındaki fark sadece grafik tarafında görülecek bir durum. Onu da QHD’nin istediği performansla nötrleyecek diyebiliriz. Yani Snapdragon 805 işlemcili Note 4, çözünürlüğün artmasıyla beraber devrimsel bir performans artışı sunmayacak. Fakat Exynos sürümünde işler tamamen farklı.

ARM’ın 64 bit desteğine sahip yeni nesil işlemci mimarisini kullanan Exynos 5433, toplamda 8 çekirdeği karışık kullanabilmesi ve güçlü grafik işlemcisiyle önceki seriden iki kat daha yüksek işlem gücü sunuyor.

Tek sorun, Samsung’un Exynos için geliştiricilere imtiyazlar vermesi. Snapdragon bu konuda daha şanslı. Çünkü Nexus’lar da bu işlemcileri kullanıyor.

Bir sonraki sayfada Galaxy Note 4 ile Note 3’ün bağlantı ve depolama karşılaştıracağız.

{pagebreak::4}

Galaxy Note 4, Note 3’e karşı: Bağlantı ve depolama

Bu bölümde Galaxy Note 4′ün biraz Note 3′e göre gerilediğini görüyoruz. Samsung’un Galaxy Note 3 ile benzer fiyata satmayı düşündüğü Galaxy Note 4‘te, 32 GB hafıza var fakat dahili olarak 64 GB hafıza seçeneği eklenmemiş. Yani üst seviyede bir kırpma söz konusu.

Yani biz 32 GB‘lık Note 3 aldığımız fiyata, şimdi yine 32 GB‘lık Galaxy Note 4 alabileceğiz. Fakat opsiyonel olarak daha üst fiyatlara 64 GB’lık sürüm alamayacağız. Note 4, yine daha önceki modeller gibi microSD kart desteğine de sahip.

Üründe bir diğer şaşırtıcı nokta ise, Note 3‘teki microUSB 3.0 bağlantısı, microUSB 2.0‘a geri döndürülüyor. Samsung’un bu kararı neden aldığı ise henüz belli değil.

Bu görselde microUSB 2.0 ve 3.0 bağlantı farklılıkları açıkca görülüyor

Firmanın iddiasına göre USB 2.0‘la da olsa Note 3′e göre çok daha hızlı şarj olabilecek ürün. Bakalım deneyip göreceğiz.

Kablosuz Bağlantılar:

Snapdragon 805 işlemcisinde Cat6 LTE desteği sunan Note 4, indirme hızını 300 Mbps’e kadar çıkartıyor. Exynos sürümünde ise bu rakam 150 Mbps civarında olacak. Çünkü Cat5 seviyesinde bir LTE modem çipset içerisinde mevcut.

Bluetooth 4.1, Wireless 802.11AC, Kızılötesi, tansiyon ölçer ve parmak izi okuyucusu gibi ek bağlantılara sahip Note 4, şimdilik en güncel bağlantıları bizlere sunuyor.

Bir sonraki sayfada Galaxy Note 4 ile Note 3’ün kamera özelliklerini karşılaştıracağız.

{pagebreak::5}

Galaxy Note 4, Note 3’e karşı: Kamera özellikleri

Belki de işlemci ve ekrandan sonra en büyük farkın yaşandığı alan olan kamera, Galaxy Note 4‘te çok daha ileri bir seviyeye çıkmış durumda.

Samsung‘un Galaxy Note 3 modelinde kullandığı 13 Megapiksel kamera, yerini Sony’den alınan optik imaj sabitleyici özelliğine sahip 16 Megapiksellik kameraya bırakıyor.

Video tarafında da optik sabitleme yapabilecek olan ana kamera, 2160p@30 FPS ve 1080p@60FPS video kaydı yapabiiyor.

Ön kamerada da ciddi bir revizyon geçiren Galaxy Note 4, Note 3’teki 2.1 Megapiksel kamera yerine 3.7 Megapiksel çözünürlüğünde bir kameraya yer veriyor.

Cihazın ön kamerası 90 derecelik geniş açılı fotoğraflar çekebiliyorken, 120 derecelik panaromik fotoğraflar da çekebilecek.

Yani Galaxy Note 3‘e göre çok daha iyi bir kamera deneyimi bizleri Galaxy Note 4 ile bekliyor.

Bir sonraki sayfada Galaxy Note 4 ile Note 3’ün batarya özelliklerini karşılaştırıyoruz

{pagebreak::6}

Galaxy Note 4, Note 3’e karşı: Batarya özellikleri

Samsung, zaten alüminyum kasa çerçevesiyle gelen Galaxy Note 4′te artan ağırlığı, daha da artırmak istememiş ve bataryayı çok büyütmeye gerek duymamış.

QHD ekran ve güçlü donanımıyla Galaxy Note 3′e göre gerçek hayatta daha fazla güç tüketeceğini düşündüğümüz Galaxy Note 4‘ün bataryası 3220 mAh. Yani saatte 20 miliamperlik bir artış var.

Samsung, yazılım optimizasyonlarıyla pil ömrünü uzattığını iddia ediyor. Gerçek uzun incelememizde, telefonu test edip bu bilgiler doğru mu sizlere bildireceğiz.

Galaxy Note 3, 3200 mAh’lik bataryasıyla 3G‘de 21 saat konuşma süresi sunuyordu. Samsung Galaxy Note 4’teki 3220 mAh’lik batarya için henüz bir değer açıklanmadı. Bekleme modunda sürede artış olacaktır ama kullanımda artış biraz zor gibi gözüküyor.

Bir sonraki sayfada Galaxy Note 4 ile Note 3’ün yazılım özelliklerini karşılaştırıyor ve karşılaştırmayı bitiriyoruz.

{pagebreak::7}

Galaxy Note 4, Note 3’e karşı: Yazılım özellikleri

Android 4.4.2 KitKat sürümüyle yola devam eden Galaxy Note 3’e, hala Galaxy S5 ile beraber çıkan arayüzün yollanmama sebebi ortaya çıktı. Note 4’teki arayüzü entegre edip Note 3’e güncelleme olarak Android 4.4.4 verilecek. Tabi zamanı henüz belli değil.

Galaxy Note 3 modeli de, Note 4 de güçlü cihazlar. Android L sürümüne de güncellenecekler. Samsung’un Galaxy Note 4’te sunduğu en güzel artılardan bir tanesi yeni çoklu pencere sistemindeki özgürlük. Sadece ekranı ikiye bölen çoklu pencere özelliğinden artık kurtuluyoruz.

Bunun gibi pek çok donanım bağımsız yazılımsal özellik Galaxy Note 3’e de gelecektir. Samsung, 3 GB RAM’i olan ve hala güçlü donanıma sahip Galaxy Note 3’e bu haksızlığı yapamaz. 

Tabi Galaxy Note 4’te karşımıza çıkan ve Note 3’e entegre edemeyeceğimiz bu özellik ise kalem hissiyatının artması. Samsung, her Note ailesinde kalem hissini daha da artırmayı başarıyor. Note 4’te, bu özellik çok daha gerçekçi bir hal alıyor.

Günlük SPEN kullanım deneyimi daha da artıyor

Günlük görevlerin daha hızlı ve kolay yapılabilmesi için Galaxy Note 4’ün S Pen özelliği geliştirildi ve kullanıcıların mobil cihazlarında günlük olarak yaptıkları sıradan işlemler için başlıca araç haline getirildi.

Yeni S Pen, çok daha özgün bir kalem deneyimi sunuyor. Yenilenen kalem, kâğıt üzerinde dolma kalem ya da fırça ile yazılan yazıyı başarılı şekilde taklit eden, daha doğal bir fırça etkisine sahip. 

S Pen ayrıca, Action Memo, Screen Write, Image Clip ve Smart Select gibi, kullanıcıların içeriği kolayca yaratarak birleştirebilmesini sağlayan diğer sezgisel özelliklerle birlikte, kullanıcı dostu bir “Air Command – Temassız Komut” işlevi sunuyor. Yeni “Smart Select – Akıllı Seçim” özelliği, kullanıcıların farklı kaynaklı içerikleri bir araya getirerek kolayca paylaşmalarını olanaklı hale getiriyor.

Galaxy Note 4, kullanıcılara günlük işlerin daha hızlı ve kolayca yapılmasına izin veren Samsung S Note uygulamasıyla entegre ettiği, bir dizi çoklu ve kesintisiz not alma yöntemi de sunuyor. Klavye ve yazının yanı sıra, yenilikçi “Snap Note” özelliği, kullanıcılara kâğıt ya da sınıfta tahta üzerinde yazılı olan notların fotoğrafını çekerek, bunları hızlı ve kolayca S Note’a dönüştürme olanağı sağlıyor. Ayrıca kullanıcılar, Voice Memo ile düşüncelerini hızlı bir biçimde not ederek, yaratıcılıklarını sınırlayan engellerden kurtuluyorlar.

Sonuç:

Samsung, Galaxy Note 4 ile Note 3′ü çok daha ileri bir seviyeye taşımış. Tasarım olarak devrimsel bir değişim olmasa da, kullanılan materyal ve ufak dokunuşlarla kalite algısı çok daha artmış bir telefon.

Kamera, ekran ve donanımın yükseltilmesi ve SPen deneyiminin gelişmesi de diğer artılar.

Note 4 için yapılabilecek eleştiriler ise USB 3.0‘ın kaldırılıp, minimum hafızanın 32‘den 16 GB’a düşürülmesi yönünde yapılabilir. Ayrıca Note 3‘e göre biraz daha ağır olan cihazın bataryası, sadece 20 mAh’lik bir artış görmüş.

Kısacası ürünün piyasadaki durumunu yine fiyatı belirleyecek. Ama Note 4‘e ilgilinin büyük olduğunu şimdiden söylemek istiyorum.

:: Samsung Galaxy Note 4 ile Note 3 arasındaki farklılıkları yeterli buldunuz mu?

Yorum Ekleyin