Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Mühendisler, gece elektrik üreten güneş paneli geliştirdi!

Ana sayfa / Popüler Bilim

Fosil yakıtların yakın gelecekte yavaşça tükenme yoluna gireceğini biliyoruz. Bu sebeple tüm dünyada yalnızca otomobil değil, neredeyse tüm elektronik cihazlarda elektrik kullanımına geçiliyor. Bu sebeple her ne kadar yalnızca gündüzleri enerji üretebilse de güneş panellerine olan ilgi bir hayli yüksek. Bu talebin ise önümüzdeki yıllarda giderek artması bekleniyor. Zira gece elektrik üreten güneş paneli için çeşitli çalışmaların yapıldığı belirtiliyor.

Türkiye’nin ilk entegre güneş paneli fabrikası açıldı!

Türkiye'nin ilk entegre güneş paneli fabrikası Ankara'nın Sincan ilçesinde açıldı. İşte Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası

Gece elektrik üreten güneş paneli nasıl çalışıyor?

Stanford Üniversitesi’nde elektrik mühendisi ve doktora adayı olan Sid Assawaworrarit’ın öncülük ettiği bir çalışmada, gece elektrik üreten güneş paneli geliştirmelerinin başarılı bir sonuç verdiği ortaya çıktı. Peki bunu nasıl başardılar?

Reklam
Reklam

Assavorrarit ve çalışma grubu, normal güneş panellerinin havada dalgalanan sıcaklığı kullanarak elektrik üretmesine yardımcı olan bir cihaz geliştirdiğini söylüyor. Yani güneş panellerini bir nevi tersine çalıştırabiliyorlar. Zira bu paneller, ışığın yokluğunda bile kızılötesi radyasyon yayıyorlar.

Bu radyasyon da insan gözünün göremediği dalga boyları yoluyla güneş panelinden ısı taşıyan protonların şeklini alıyor. Havanın açık olduğu bir günde bu ısı transferi birkaç derecelik bir sıcaklık farkı yaratıyor. Bu da aslında Assavorrarit’in geliştirdiği cihaza gücünü veriyor.

Termoelektrik jeneratör adı verilen bu cihaz, sıcak hava ile güneş paneli arasında bulunan ısıyı yakalıyor ve kolayca enerjiye dönüştürüyor. Assavorrarit’in ekibi şu anda bu teknoloji sayesinde güneş panelinin metrekaresi başına yaklaşık 50 miliwatt elde edebildiklerini söylüyor. Bu aslında bir panelinin gün boyunca üretebileceği elektrik miktarının (ortalama metrekare başına 150W) küçük bir kısmına tekabül ediyor.

Fakat mühendisler, doğru konumlandırılmış sistemler ve bir kaç ufak geliştirme ile (panellerinin kenarlarından kaçabilecek ısı miktarını azaltmak için alüminyum bir levha kullanarak) bu verilerin şimdiden üstüne çıkabileceklerini iddia ediyor. Hatta ikinci prototiplerin metrekare başına birkaç watt üretebileceğini söylüyor. Bu da onları diğer şirketler tarafından geliştirilen benzer gece elektrik üreten güneş paneli sistemleri içerisinde en verimlisi yapıyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam