Hayatımızı değiştirmeyi geçip hayatımızın ta kendisi haline gelen teknoloji, gün boyunca yaptığımız neredeyse her aktivitenin bir parçası olmuş durumda. Gücü ve yapabilecekleri hayal bile edilememiş seviyelere erişen ve bu erişim hızı gittikçe artan teknolojik cihazlardan bazılarının icat edildikleri ilk hallerini bu videomuzda ve yazımızda kısaca derledik.
Teknolojinin en ilkel halleri nasıldı?
Gündelik hayatta sıklıkla kullanıp nasıl bir evrim geçirerek günümüze ulaştığını merak ettiğiniz cihazlar oldu mu? Bu cihazlardan bazılarının en ilkel hallerini derledik.
Şimdi dilerseniz lafı daha fazla uzatamadan sizleri “teknolojinin en ilkel halleri” videomuzla baş başa bırakalım. İyi seyirler…
İlk oyun konsolu: Magnavox Odyssey
Evde oyun konsolu fikrini tasarıma döken ilk mucit Ralph Henry Baer’di. Bu fikir, ilk olarak aklına 1966’da gelmiş olsa da mühendis olarak çalıştığı şirket olan Sanders Associates, ordu ile anlaşmalı olduğundan “oyuncak yapma” fikrine sıcak bakılmamıştı.
Daha sonrasında bir televizyon setini interaktif ortama dönüştürme fikrinin taşıdığı potansiyelin ne kadar büyük olduğu anlaşıldı ve 1972’de bu yeni teknoloji Magnavox Odyssey olarak satışa sunuldu.
İlk hali “kahverengi kutu” olarak adlandırılan Magnavox Odyssey, beraberinde zar ve oyun kartları gibi aksesuarlarla geliyordu ve masa tenisi, hokey, kedi fare gibi oyunlar oynamayı mümkün kılıyordu.
Bu oyunlardan en popüleri olan masa tenisi, Nolan Bushnell adlı bir mühendise Pong adlı oyunu tasarlaması için ilham verecekti. Aynı mühendis, Atari adlı firmayı kurup 1974’te kendi oyun konsollarını satmaya başlayacaktı.
İlk mouse
İlk mouse, 1964’te Douglas Engelbart tarafından icat edildi. Ahşap bir dış kaplamadan, bir devre kartından ve kullanıldığı yüzeyle temas eden iki metal tekerlekten oluşuyordu. Tasarım harikası olan bu teknoloji sekiz yıl boyunca kullanıldı, ta ki 1972’de toplu mouse icat edilene kadar.
Toplu mouse, Engelbart’a ilk tasarımında yardımcı olan bir başka mühendis Bill English tarafından icat edildi. Tuşların yerleşim yeri ve önden çıkan kablo gibi tasarım standartlarını günümüzde bile takip ettiğimiz bu icat, Xerox’un ilk grafiksel kullanıcı arayüzü sunan bilgisayar sistemi PARC’ta kullanıldı.
İlk depolama aygıtı / hard disk
IBM 305 RAMAC, depolama için hard disk sürücüsü kullanan ilk bilgisayardı. 1956’da resmi olarak tanıtılan bu bilgisayar, özel şirketler ve ABD Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılıyordu. RAMAC, gerçek zamanlı muhasebe ihtiyacı nedeniyle doğmuştu ve bu görevi 600 milisaniyede veri bulabilme gibi özellikleriyle sağlıyordu.
İlk 305 RAMAC bilgisayar sistemleri 9 metre eninde ve 15 metre boyunda bir odaya ancak sığabiliyordu. Depolama ünitesi ise 1.5 metrekare yer kaplıyordu. RAMAC sistemi 1 tondan fazla kütleye sahipti ve forkliftlerle taşınıyordu. Kullanacak şirketlere teslimatı büyük kargo uçakları ile yapılıyordu.
İlk kulaklık
İlk kulaklık ya da kulaklığa benzeyen ilk cihazlar 1881’de telefon operatörleri tarafından kullanılıyordu.
Kulaklık, bu telefon alıcılarından kaynak aldı ve amfiler geliştirilene kadar müzik gibi elektriksel ses sinyallerini dinleyebilmek için kullanabileceğiniz tek cihazdı.
Başarılı bir şekilde çalışan ilk kulaklık, 1910’da Nathaniel Baldwin tarafından evinin mutfağında üretilmişti. Baldwin, bu cihazları günlük kullanıma sunmadan önce ABD Deniz Kuvvetleri’ne satıyordu.
İlk ekran kartı
Ekran kartından önce, grafik göstermek için televizyon setine benzeyen katod ışın tüpleri kullanılıyordu. Bu katod ışın tüpüne takılabilen ilk ekran kartlarını IBM 1981‘de üretti. Bu ekran kartlarından biri olan tek renkli ekran adaptörü 4 kilobayt hafızaya ve 720 x 350 piksel çözünürlüğüne sahipti. 80 karakterlik 25 satır gösterebiliyordu.
Çok renkli grafik adaptör kartı ise 16 kilobaytlık bir hafızaya ve 160 x 200 piksel çözünürlüğüne sahipti.
İlk işlemci
1971 yılında ilk mikroişlemciyi üreten firma Intel’di. Intel 4004 modeli altında üretilen 4-bit işlemci, günümüze kadar uzanan Intel işlemciler zincirinin ilk halkasıydı. 1981’e kadar 10 yıl boyunca üretilen bu işlemci, tamı tamına 740 kHz maksimum saat hızına sahipti.
Tam fonksiyonlu ilk Intel 4004’ler Japon Busicom şirketinin 141-PF adlı elektronik hesap makinesinde kullanılmıştı.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}