Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Geçmişten günümüze; Sony’nin en başarısız ürünleri

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Sony birçok noktadan günümüzün en popüler şirketleri arasında yer alıyor. Özellikle oyun tarafında PlayStation şirketin en sevilen ürünleri arasında yer alıyor. Buna ek olarak Sony akıllı telefondan televizyona, geçmişte ise kaset çalardan farklı türdeki elektronik ürünlere kadar ürün gamının çeşitliliği ile biliniyor. Peki, geçmişten günümüze; Sony’nin en başarısız ürünleri hangileri?

PlayStation 4 için oyun yağmuru: 19 yeni oyun!

Yeni çıkacak PlayStation 4 oyunları için beklenen liste yayımlandı: 5 Haziran 2020 - 12 Haziran 2020 tarihleri arasında gelecek oyunlar...

Sony’nin en başarısız ürünleri listesi!

Sony bazı alanlarda en başarılı şirket haline gelene kadar o alanda gerçekten de başarısız ürünler çıkartmış denebilir. Sony’nin 7 Mayıs 1946’da kurulmasıyla başlayan hikayesinin devamında yaşananlardan bazıları hayal kırıklığı olurken bazıları gerçekten de tasarım harikası haline geldi.

Bizim listeye eklediğimiz ürünlerde de tarih sahnesinden silinmiş olan ürünler çoğunlukta olacak. Sony’nin en başarısız ürünleri listesinde yer alan ürünlere bir bakalım o zaman:

Betamax

VHS ve Sony’nin Betamax’ları arasındaki rekabet 1975 yılında başladı. Sony, 1975’te Betamax kaset çalarını ve video kaydedicisini piyasaya sürdü ve teknolojiyi başka şirketlere lisanslamayı reddetti.

Bu tarz bir politika izleyen Sony, VHS karşısında pahalı olmak ile suçlandı ve birçok şirket tercihini VHS’ten yana kullandı. Bu cihazın sununu getiren hamle sonrası şirket büyük kayıplar yaşadı.

Sony BMG Rootkit

Daha çok Sony BMG rootkit skandalı olarak bilinen bu olay şirketin kara bir lekesi olarak alnına kazındı. 2005 yılında Sony BMG’nin yaklaşık 22 milyon CD’ye kopya koruma önlemleri uygulamasıyla ilgili bir skandal patlak verdi. Bir nevi kullanıcıların hacklemesine neden olan Sony açılan davaları da kaybetti.

Bir bilgisayara takıldığında, CD’ler , işletim sistemini CD kopyalamaya müdahale edecek şekilde değiştirerek bir tür dijital haklar yönetimi (DRM) sağlayan iki yazılımdan birini yüklediler. Her iki program da kolayca kaldırılamadı ve ilgisiz kötü amaçlı yazılımlar tarafından kullanılan güvenlik açıkları oluşturdu.

Sony’den PlayStation 5 tanıtım tarihi için açıklama

"PlayStation 5 ne zaman tanıtılacak?" sorusu için bir açıklama yapıldı. Sony, yeni konsolu için doğru bir zaman arıyor.

Sony UMD

Sony, oyun pazarında Nintendo ile rekabet etme niyetine girdiğinde, büyük bir hayranlıkla karşılandı. Kağıt üzerinde PSP, diğer el konsollarından, belirli PS 3 oyunları için Grand Theft Auto ve  God of War gibi sevilen oyunlardan daha fazla güçle harika görünüyordu .

Bununla birlikte, Sony konsolu geliştirirken çok garip bir karar verdi: Üzerinde bulunan oyunlar ve filmler için kendi disk formatını oluşturma: UMD (Evrensel Medya Diski).

Sony’nin PlayStation Portable sisteminde film ve oyun depolamak için oluşturduğu küçük boyutlu DVD’ler olarak da biliniyor. Söz konusu Sony UMD’ler başlangıçta iyi satmadı, bunun nedeniyse hem çok yönlü olmaması hem de uygun fiyatlı olmamasıydı.

Kapasitesi geniş olmakla birlikte, UMD’nin benzersiz formatı, geliştiricilerin oyunlarını sisteme uyarlamasını zorlaştırdı ve PSP’nin dışında başka bir cihaz kullanmadığı için, tüketiciler benzer fiyatlı DVD’lere kıyasla bunun için film satın alması pek olası değildi.

Sony en nihayetinde PlayStation Network için formattan uzaklaşmaya başladı. 2009 yılında tamamen PSP’lerden kaldırıldı.

Sony Xperia 10 II parçalarına ayrıldı

Sony Xperia 10 II parçalarına ayrılma videosu kendini gösterdi. Videoda telefonun donanımına ait bütün detaylar kendisini gösteriyor.

Sony en sevilmeyen ürünler arasında: PSP GO yer alıyor

 2009 yılında karşımıza çıkan PSP GO, PSP’nin minik kardeşiydi. Sunmadığı avantajlardan dolayı ve dönemine göre çok yüksek fiyat etiketinin bulunması mobil oyun konsolunu 2011 yılında tamamen üretiminin durdurulmasına neden oldu. 

Bu durumun birkaç nedeni bulunuyordu. 2009 yılında piyasaya sürüldüğünde 249,99 dolarlık fiyatıyla çok daha az kullanıcıya sesleniyordu. PlayStation Store’dan sınırlı oyuna erişilebilen oyun konsolunda, PSP için UMD’de daha önce satın aldığınız oyunların hiçbirini oynayamıyordunuz. Bu durum zaten UMD sisteminin de çökmesine neden olduğunu bir önceki başlıkta belirtmiştik.

Sony MiniDisc’in ölümü

1992 yılı geldiğinde MiniDisc, dev tasarımlı müzik çalarların devrinin bitirilmesi için Sony imzalı olarak piyasaya sürüldü. Walkman’ın halefi olarak müjdelenenen MiniDisc, kullanıcıların isteklerini karşılamak adına büyük bir heyecanla tanıtıldı.

Dönemin büyük boyutlu müzik dinleme araçları olan CD ve MP3 çalar karşısında daha küçük bir tasarım ile kullanıcılarını karşılamak isteyen Sony, MiniDisc’i ortaya çıkarttı. Reklamlarında cinsiyetçi yaklaşımlarıyla dikkat çeken şirket 20 yıl sonra MiniDisc’in fişini çekti.

Sony, bir PlayStation oyununun fişini çekti

Sony, PlayStation Vita oyunları için bir inceleme başlattı. Birinci sahış nişancı kategorisinde bulunan bir oyun adına yolun sonu geldi.

Sony eVilla masaüstü bilgisayar

Bir dönem Microsoft ve Sony arasında önemli bir çekişme yaşandı. Bu döneme denk gelen eVilla masaüstü bilgisayar oldukça ilginç bir tasarım ile karşımıza çıkıyor.

499,99 dolarlık bir bilgisayar ile 14 Haziran 2001’de sektörde yer alan Sony, çok değil iki ay içinde 30 Ağustos 2001’de bilgisayarı piyasadan çekti. Bunun nedeni ise bilgisayarın sabit diskinin olmaması ve bu sebeple kullanıcıların medya kaydedemiyor oluşuydu. Yetersiz bir masaüstü bilgisayar olan eVilla daha iki aylıkken ortadan kaldırılmış oldu.

Sony Ericsson Xperia Play

Taşınabilir oyun konsolu pazarının daha ucuz ve telefon işlevi görmesi için piyasaya sürülen Sony Ericsson Xperia Play, ilk başta PlayStation Phone olarak da adlandırılıyordu.

Bu adlandırmanın hakkını veremeyen şirketin telefonunda PlayStation Store’a erişim yoktu bu sebeple oyunlar Play Store’dan indiriliyordu. PlayStation Phone takısını çıkartan Sony daha sonra Xperia adlandırmasına gitti. Piyasaya çıktığı dönemde ilgi görmeyen telefon daha sonra yerini Sony Xperia serisi telefonlara bıraktı ve tamamen piyasadan çekildi.

Sony CEO’su PlayStation 5 oyunları hakkında konuştu

Sony CEO'su Kenichiro Yoshida PlayStation 5 oyunları ile ilgili kısa bir açıklama yaptı. Yoshida, ser verip sır vermeyerek dikkat çekti...

Beğenilmeyen değil belki ama ihmal edilen Sony PlayStation Move

Oyunseverleri ve Sony hayranlarını çok etkileyen PlayStation Move maalesef ihmal edildiği için birçok kişi tarafından satın alınmıyor. Bunun nedeni çok az oyun ile uyumlu olması ve geliştirilmiyor olması.

Türkiye’de de satışı olan ürünün aslında şık bir tasarımı ve farklı bir oyun deneyimi sunduğu biliniyor. Son zamanlarda, Move, PlayStation’ın VR platformuna entegre edildi, ancak yine de beklenen başarıyı sağladığı pek söylenemez.

Sony’nin en başarısız ürünleri ve Sony en sevilmeyen ürünler olarak hazırladığımız listemiz bu şekildeydi. Sony’nin 1946 yılından günümüze kadar geçirdiği evrimin bir kısmını sizlere vermeye çalıştık. Bu listeye alınacak birçok ürün bulunuyor ancak akıllırda kalanları listeye ekledik.

Bunun dışında şirket günümüzde en başarılı şirketler arasında yer alıyor. Buraya gelene kadar geçtiği yollarda yaşadığı talihsizlikler de düşünüldüğünde oyun konsolları noktasında ilk sıralarda yer alan Sony’nin, televizyonlar noktasında da oldukça başarılı olduğu söylenebilir.

Bu ürünler hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Yorum Ekleyin