Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

GeForce 8200 İş Başında

Ana sayfa /
Nvidia’nın giriş seviyesinde AMD işlemci kullanan sistemler için çözümü olan GeForce 8200 tümleşik grafik işlemcisi, MCP78S yongasıyla birlikte geliyor. Tabii siz bu isimden çok GeForce 8200 ismini göreceksiniz. Bu sebeple, iki ismi de gördüğünüzde şaşırmayın diyoruz.

Her Şey Tek Yongada

GeForce 8200, tek yongalık bir çözüm. AMD’nin Hyper Transport bağlantı arayüzünü kullanarak sisteme bağlanan yonga, üzerinde tam bir çoklu ortam desteği, tümleşik grafik çözümü ve yeterli miktarda harici bağlantı içeriyor.

GeForce 8200 grafik çözümü, DirectX 10 desteği, HDMI çıkışları ve Nvidia’nın yeni nesil melez SLI teknolojilerini destekliyor. Bu teknolojilerle ilgili olarak bu yazıda bir çalışma yapmadık ama ne olduklarını anlatalım: Bir tanesi HybirdPower teknolojisi. Diğeri ise GeForce Boost.

Reklam
Reklam

Yeni Teknolojiler

HybridPower, sisteme takılı olan üst seviye bir Nvidia grafik kartı varsa, kullanılmadığı zaman kendiliğinden tümleşik grafik kartına geçiş yapan bir teknoloji. Bu şekilde enerji tasarrufu hedeflenmiş.

GeForce Boost ise Giriş seviyesi bir GeForce grafik kartını varsa (8400 ve 8500 serisi), tümleşik grafik kartıyla ayrıca taktığınız grafik kartı, aralarında SLI çoklu grafik teknolojisini kullanarak haberleşiyorlar ve beraber çalışarak grafik performansını bir miktar artırıyorlar.

ECS Neler Yapmış?

Nvidia’nın teknolojilerinden bu kadar bahsettikten sonra, ECS’nin Black Edition olarak adlandırdığı bu anakarda. ECS GF8200A anakartı, AMD’nin en son işlemcilerini destekliyor. Black Edition olmasının hikmetini bilemiyoruz; ama görünene göre tek eksiği bir FireWire bağlantısı. Şimdi ürünün ayrıntılarına geçelim.

Bir Kıyaslama

Burada ECS’nin iki anakartını görüyorsunuz. Sol tarafta GeForce 8200’lü, sağ tarafta ise AMD RS780G yongalı bir anakart var. Biçimsel olarak tamamen aynı gibiler. Tabii 780G (Radeon 3200) çözümünde bir de güney köprüsü varken, GF8200’de tek yongada iş bitiyor. Tabii bu yonga, daha fazla ısınıyor. Aradaki sıcaklık farkını önümüzdeki sayfalarda görebileceksiniz.

Üretici: ECS
Dağıtıcı: MersaSistem
Telefon: (212) 454 99 00
{pagebreak::Genel Gorunum}
Genel Görünüm

Anakartımız tam ATX boyutlarında. Üzerinde 5+1 SATA (biri eSATA) yuvası ve dört tane bellek yuvası var. İki tane PCI Express 1X yuvasının bulunması, bunlardan birisinin grafik kartı tarafından katledilmesi durumunda diğerinin kullanılmasına izin veriyor. Kim kullanacak ki diyebilirsiniz; bize lazım oluyor (tamam, nadiren).

{pagebreak::Black!}
Black!

Black Series ibaresinin olduğu ısı emici. Pasif soğutma, oldukça yüklü gelen GF8200 yongasını soğutuyor soğutmasına da sistem çalışırken buraya elinizi dokunduramıyorsunuz. Hafiften sıcak! 780G anakartlarda da bu seride aynı soğutucu kullanılıyor; ama tabii ki yerleşimi farklı.

{pagebreak::Bolca USB}
Bol USB İyidir

Anakartın arkasında 6 tane USB yuvası olduğu gibi, anakartın üzerindeki çıkışlarda da 6 tane yuva için fazladan çıkış var. 12 tane USB yuvası, yeterli gelir mi? Ayrıca burada gördüğünüz, uzay montaj çalışırken oldukça işimize yarayan sıfırlama ve güç düğmeleri var.

{pagebreak::Islemci ve Cevresi}
İşlemci ve Bellek

Anakartın üzerinde, işlemcinin etrafı ferah sayılır. Burada kısmi katı kapasitör kullanımı görüyoruz. Tamam belki bellekler fazla yakın; ama çok sorun değil. Bellek yuvalarında aynı renkte olanlar size çift kanal bellek performansı sağlıyor. Yuvalarda Galatasaray’ın renkleri hakim.

{pagebreak::Arka Panel}
Arka Panel

Ürünün arka panelinde şenlik var. Kişisel düşmanlığımız sebebiyle, burada seri veya paralel port görmediğimize sevindik. Bunun yanında HDMI, D-Sub, e-Sata, altı tane USB ve 8 kanal ses çıkış bağlantıları mevcut. 6 USB yuvası bizce artık giriş seviyesi olmalı; 4 tane görünce firmayı azarlıyoruz. Sadece bu iş için Çince bilen eleman tuttuk.

{pagebreak::Genisleme Yuvalari}
Genişleme Yuvaları

Burada ziyan mertebesinde eklenmiş üç tane PCI veriyolu mevcut. Tabii boş kalacağına yuva koymak yine çok kötü bir hareket değil. İki tane PCI Express 1x umut vaat ediyor (şu an sadece ses kartı kullanabiliyorsunuz). Kırmızı renge boyanmış olan PCI Express 16x ise grafik kartı için. Bu anakartta dev pasif soğutuculu grafik kartlarını sorunsuzca kullanabilirsiniz.

{pagebreak::Test Bilgileri}
Test Ortamı

Bu anakartın tümleşik grafik performansını, AMD için yine AMD tarafından üretilmiş olan RS780G (Radeon 3200) yongasının performansıyla kıyasladık. Test sırasında aşağıdaki bileşenleri kullandık.

İşlemci: AMD Phenom X4 9600
Anakart: Test edilen bileşen
Bellek: 2 x 1 GB OCZ Platinum DDR2 800 MHz
Grafik kartı: Tümleşik çözümler
Sabit disk: Seagate 250 GB 7200.10 8 MB önbellek
Güç kaynağı: PC Power & Cooling Silencer 610 Watt

Test tablolarında, her testin hangi değişkenlerle yapıldığını görebilirsiniz. Bu ürünler giriş seviyesi grafik çözümleri olduğu için, sadece en basit test prosedürlerimizi uyguladık.

{pagebreak::Sicak Sicak}
Ne Kadar Sıcak?

Testin sonuçlarını vermeden önce, grafik testlerinin en yüklü noktalarında aldığımız sıcaklık ölçümlerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Görünene göre, Nvidia’nın çözümü birazcık daha sıcak. Uzun süren testlerde bir sorun çıkmadı; fakat, ortam sıcaklığını yükseltecek bir bileşene, sessiz olmasını hedeflediğiniz bir sistemde pek sıcak bakmazsınız.

Şimdi testlere geçelim.

{pagebreak::3D Mark 2005}
3D Mark 2005

{pagebreak::3D Mark 2006}
3D Mark 2006

{pagebreak::Crysis}
Crysis

{pagebreak::World in Conflict}
World in Conflict

{pagebreak::Company of Heroes}
Company of Heroes

{pagebreak::Yorumlar}
Son Sözler

En son teknolojiye sahip AMD işlemcilere başarılı şekilde destek veren GeForce 8200 yongası, ECS‘nin bu anakartında başarılı şekilde uygulanmış. Anakartla ilgili, bulunduğu düşündüğümüz fiyat seviyesine göre, söyleyebileceğimiz olumsuz bir şey yok. GeForce 8200 yongası etrafa ısı saçıyor; ama test sırasında bir dengesizlik yaratmadı.

Grafik Performansı

Grafik performansı olarak, 780G’nin tümleşik Radeon 3200 grafik işlemcisinin genellikle arkasında kalan GeForce 8200, DirectX 10 desteği ve temel grafik uygulamalarını çalıştırabilecek düzeyde. Ürün henüz piyasaya çıkmadı; fakat giriş fiyatının, markadan markaya değişmekle beraber, yer yer 780G çözümlerinden daha ucuza satılacağını düşünüyoruz. Tabii olur da bu fiyat avantajını yakalayamazsa, 780G daha iyi grafik performansı sunduğu için, öncelikli tercih olacaktır.

Yurt dışında yaptığımız araştırmada, ECS’nin burada fotoğrafını gördüğünü her iki kartı da 69 dolardan satılıyor ve diğer markaların 780G ürünlerinden daha ucuz. Bakalım ülkemizde durum ne olacak?

Henüz anakart üzerinde GeForce Boost ve HybridPower özelliklerini test etmedik. Bunları ayrı bir konu olarak hazırlayıp, AMD çözümleriyle karşılıklı bir kıyaslama yapacağız. Yani, başlı başına bir test daha hazırlayacağız.

ECS GF8200A Black
Anakart

Soket Uyumluluğu: AMD AM2/AM2+
Yonga:  Nvidia GeForce 8200 (tek yonga)
Güç Gereksinimi: 24 iğneli ATX bağlantısı, işlemci için 4 iğneli bağlantı.
Bellek: 4 tane DDR2 1066 yuvası
İç Bağlantılar: PCIe 16x, 3x PCI, 6x USB, 5x SATA, IDE, 2x PCIe 1x
Dış Bağlantılar: PS/2 Klavye ve Fare ,  6x USB, 6x 3,5 mm ses bağlantısı, Gigabit LAN, HDMI, D-Sub, eSATA

Üretici: ECS / Tayvan
Fiyat: Firmaya sorunuz.

Bilgi için: MersaSistem
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam