Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Geleceğin Televizyonları Nasıl Olacak?

Ana sayfa /

Vestel İcra Kurulu Üyesi İhsan Alkım‘ın yaptığı açıklamalar, televizyon teknolojilerinde gelinen son noktayı ve tüketicileri gelecekte nelerin beklediğini ortaya koyuyor.

Ülkemizde henüz resmi olarak geçilmemiş olsa da DVB-T  (Karsal Dijital Yayın) teknolojisi, karasal yayını dijital olarak vererek hem kaliteli görüntüyü her yerden ulaşılabilir hale getirip hem de antenlerden kaynaklanan görüntü kirliliğini de ortadan kaldırmayı amaçlayan bir teknoloji.

Özel Röportaj – Televizyonların Geleceği

Reklam
Reklam

#video_5056#

{pagebreak::DVB-T2’nin Faydaları}

DVB-T2’nin Faydaları Neler?

Şu anda UHF üzerinden analog yayın yapılırken kullanılan spektrumda 24 megabit bant genişliği kullanılıyor. Aynı spektrumu dijital kanal için kullanmak istediğimizde ise ortaya çok ilginç bir tablo çıkıyor.

Standart çözünürlükte bir yayın yapmak için dijital yayının ihtiyaç duyduğu bant genişliği 4-5 megabit civarında. Eğer bu dijital yayın HD çözünürlükte istenirse, o zaman 20 megabit bant genişliğine ihtiyaç duyuluyor.

Vestel‘in de öncülüğünü ettiği DVB-T2 standardında aynı spektrumda bant genişliği 40 megabite çıkıyor. MPEG4 formatında ve H264 sıkıştırma teknolojisi kullanılarak HD yayın yapmak için 20 Megabit yerine sadece 8 megabit gerekiyor.

Bu rakamlar göz önüne alındığında analog sistemdeki 1 yayın için tahsis edilen spektruma dijital olarak 4-5 HD kanal sığdırmak mümkün oluyor.

{pagebreak::Kimler Kullanıyor?}

Bu Teknolojiyi Kimler Kullanıyor?

İngiltere‘de BBC, ITV, Channel 4, bu yayın sistemini kullanıyorlar. Bu teknoloji için ihtiyaç duyulan ürünleri sağlayan firmalar arasında Vestel, Panasonic, Sony gibi önemli markalar buklunuyor.

Bu ürünlerin piyasa sürülmesi için yeterlilik sınavından geçiren kurum ise DTG. Ülkemiz adına gurur duyulacak bir diğer gelişme de; DTG tarafından verilen ilk DVB-T2 sertifikalı donanımları üreten markalar arasında Vestel‘in de olması. Vestel ürünleri, tüm avrupa’nın yanı sıra Japonya‘ya da ihraç ediliyor.

Vestel‘in kendi markasında ürettiği harici DVB-T2 cihazları yaklaşık 1 ay sonra satışa başlayacak. Nisan ayında ise 32 inçlik TV’lerde gömülü olarak bu sistem kullanıcılara ulaştırılacak.

Türkiye, Dünyanın Neresinde?

Karasal dijital yayın konusunda tüketici alışkanlıkları ülkelere göre farklılık gösteriyor. Örneğin Almanya, daha çok uydu teknolojilerinden faydalanırken, Fransa‘nın dijital karasal yayınlara olan ilgisi diğer ülkelere göre daha fazla.

Ülkemizdeki tüketicilerin tv yayınları konusundaki alışkanlıkları Almanya‘ya oldukça benziyor.

Her ne kadar ülkemizde genel kullanımda olmasa da şu bilgiyi de paylaşmakta fayda var. Avrupa‘daki cihazların %90′ı karasal dijital yayınlarını alabiliyor.

{pagebreak::Vestel’in Avrupa Macerası}

Vestel’in İngiltere Macerası

Vestel, son teknolojiyi Avrupa’daki teknoloji tutkunlarına sunmak için Cabot isimli şirketi satın almıştı. Bu şirkette 50 mühendis, araştırma ve geliştirme çalışmaları yapıyor.

Bu teknolojiler sayesinde üretilen ürünlerin satış rakamı geçtiğimiz yıl 8 milyona ulaşmış durumda. Bu satışların 6,5 milyonu LCD olarak gerçekleşirken, 1,5 milyonu ise tüplü televizyonlar olduğu açıklandı.

Değişen Tüketici Alışkanlıkları

Tüketicilerin yeni alışkanlıkları arasında internet başta geliyor. Online içeriklerin bir bölümünün doğrudan televizyonlardan izlenmek istemesi, IPTV teknolojisi ile çok daha kolay oluyor.

Türk Telekom‘un liderliğinde ülkemizde hizmete sunulacak olan bu çalışma için Vestel‘den ilk parti olarak 100 bin cihaz Türk Telekom tarafından satın alınmış olup, test yayınların devam ettiği de gelen bilgiler arasında.

DVB-T için geç kalan ülkemiz, DVB-T2‘ye doğrudan geçiş yaparak bu gecikmeyi telafi etme şansına sahip. İran ve Güney Afrika gibi ülkeler bile bu teknolojide Türkiye‘den daha önde.

Bu geçişin yaşanması için RTÜK, Telekomünikasyon Kurumu gibi önemli organların birarada uyum içerisinde çalışması gerekiyor. Bu birliktelik henüz sağlanmış değil.

Bu konuda çok da karamsar olmamak gerekiyor. TRT, yeni teknolojilerin kullanımı için Vestel‘den önemli miktarda cihaz satın almış durumda. Bu yatırımlar, yeni teknolojiye geçiş için oldukça önemli.

{pagebreak::300 Markaya Üretiyor}

300 Markaya Vestel Üretiyor

Vestel, DVB-T teknolojisine sahip 20 farklı model üretiyor. Bu modeller toplamda 300 farklı marka ile tüm dünyaya ulaşıyor. Bu markaların bir kısmı Vestel‘e ait, bir kısmı kiralık, büyük bir kısmı da Sharp, Hitachi, Toshiba gibi önemli isimler.

Bu üretim modeli bize her ne kadar Çin‘i hatırlatsa da önemli bir fark var. Vestel, aynı tasarıma farklı logolar yerleştirip dağıtmak yerine her müşterisi iç,in farklı tasarımlar hazırlıyor. Bu da Vestel’in tercih edilmesi konusunda rakiplerinin elini zayıflatıyor.

:: DVB-T2 teknolojisinin ülkemizde de olması için açlık grevine başlamak ister misiniz? Forumda tartışalım.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam