Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Gelmiş Geçmiş En Tuhaf Hava Araçları

Ana sayfa /

Uçan araç denilince akla ya uçaklar ya da helikopterler geliyor. Bu iki tip aracın da kendi içinde çok farklı modelleri olsa da temelde hepsi birbirine benziyor.

Havacılık tarihine bakıldığında alışık olduğumuz araçlardan çok farklı tasarımların denendiğini görebiliyoruz. (Tarihe Geçen Hava Araçları)

Reklam
Reklam

Bu aracın gerçekten de kullanıldığına inanabiliyor musunuz?

En Enteresan Araçlar

Tarih boyunca mühendisler, kafalarındaki çok farklı fikirleri hayata geçirip çok enteresan uçan araçlar yaratmışlar. (Dünyanın En Hızlı Uçakları)

Bunlar arasında öyleleri var ki, şekillerine bakıldığında bir yerden bir yere uçmak bir kenara, havalanmalarının bile imkansız olduğunu düşünebilirsiniz. İşte karşınızda, şimdiye kadar geliştirilen en garip uçan araçlar.

{pagebreak::Avro Canada VZ-9 Avrocar}

Avro Canada VZ-9 Avrocar


Kanada merkezli Aviro Aircraft adlı şirketin ABD’nin gizli bir askeri projesi için 1958 yılında geliştirdiği Avrocar dikey olarak kalkış yapabiliyordu.

İki adet prototipi üretilen model dengesiz olması nedeniyle 1961 yılında iptal edildi.

{pagebreak::Antonov A-40 Krylya Tanka}

Antonov A-40 Krylya Tanka


İkinci dünya savaşı sırasında tankları bir yerden bir yere taşımak amacıyla 1942 yılında geliştirilen Antonov A-40, mevcut kargo uçaklarından çok farklı bir yapıya sahip.

Uçakla tank taşımak yerine, tankın üzerine kanat takan Ruslar bu aracın hiç de verimli olmadığını görünce kısa sürede projeyi iptal ettiler.

{pagebreak::FanWing}

FanWing


Enteresan görünüşlü bu araç henüz sadece bir prototip. İtme ve kaldırma yüzeylerini tek bir birimde toplayan araç uzun fanları sayesinde havayı kendi kanatlarına aktarıyor.

FanWing çok kısa mesafede kalkış yapabiliyor, ayrıca dikey iniş de yapabiliyor.

{pagebreak::Pregnant Guppy}

Pregnant Guppy


Görünüşü bir balinayı andıran bu dev araç aslında bir kargo uçağı.

1962 yılında kullanılmaya başlanan Pregnant Guppy, NASA’nın büyük boyutlu malzemelerini taşımak amacıyla kullanılıyor. Uçak 21 ton ağırlık taşıyabiliyor.

{pagebreak::Hybrid Air Vehicle P-791}

Hybrid Air Vehicle P-791


Lockheed Martin‘in geliştirdiği P-791 için dev bir hava gemisi denilebilir. İnsansız olarak da kullanılabilen araç birçok görev için kullanılabiliyor.

Özel ayakları sayesinde her yüzeye iniş yapabilen P-791 çok uzun süre yakıt ikmali yapmadan uçabiliyor.

{pagebreak::McDonnell XF-85 Goblin}

McDonnell XF-85 Goblin


“Uçan Yumurta” takma adıyla da anılan XF-85 Goblin, bombardıman uçaklarında taşınıp, bir saldırı durumunda yanındakileri savunmak için kullanılacak bir “parazit savaş uçağı” olarak 1948 yılında tasarlandı.

Sadece iki tane üretilen XF-58 Goblin, kendisini taşıyan uçağa havada yeniden kenetlenmesinin zor olması ve düşman savaş uçaklarına karşı zayıf kalması nedeniyle 1949 yılında iptal edildi.

{pagebreak::Vought V-173}

Vought V-173


Charles H. Zimmerman tarafından tasarlanan Vought V-173, ABD’nin kısa mesafede iniş ve kalkış yapabilecek bir uçağa ihtiyaç duyması üzerine geliştirildi.

Uçak gemilerinden rahatça kalkış yapabilecek şekilde geliştirilen V-173‘ten 1942 yılında sadece 1 adet üretildi.

Test pilotları tarafından çok beğenilen ve neredeyse dikey olarak kalkabilen araç, çok aşırı titremesi ve vites kutusunun karmaşık olması gibi sorunlara sahipti. Vought V-173 projesi 1947 yılında iptal edildi.

{pagebreak::Caproni Ca.60 Noviplano}

Caproni Ca.60 Noviplano


Caproni adlı İtalya merkezli bir şirketin tasarladığı Ca. 60 Noviplano, su üzerinden kalkış yapan ilk yolcu uçaklarından birisiydi.

Ön, orta ve arkada üçer adet olmak üzere toplam 9 adet kanada sahip olan aracın 100 yolcu taşıması planlanıyordu.

4 Mart 1921 tarihinde ilk deneme uçuşunu gerçekleştiren Caproni Ca.60, 18 metre yükseldikten sonra çakıldı ve parçalandı.

{pagebreak::UTIAS Ornithopter} 

UTIAS Ornithopter


İnsanoğlu kuşlardan ilham alarak uçan araçlar yapmaya çalışsa da günümüzde kullanılan uçakların neredeyse hepsi sabit kanatlı. Buna rağmen bazı uçuk örnekler de bulunuyor.

UTIAS Ornithopter kanat çırparak uçabiliyor. 2006 yılında yapılan denemede 14 saniye boyunca uçtuktan sonra çakılan araç bu konseptin gerçekleştirilebileceğini fakat verimli olmadığını ortaya koydu.

{pagebreak::Convair XFY Pogo}

Convair XFY Pogo


Dikey kalkış merakının ürünlerinden biri olan Convair XFY Pogo, 1954 yılında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Yere dik olarak yerleştirilen aracın ön kısmında üç kanatlı bir pervane vardı.

Uçakta dört adet kanat bulunuyordu. Kalkışta bir sıkıntı yaşatmayan araçla dikey iniş yapmak ise pilotları çok zorladı. Sadece 1 adet üretilen Convair XFY Pogo projesi 1955 yılında iptal edildi.

{pagebreak::De Lackner HZ-1 Aerocycle} 

De Lackner HZ-1 Aerocycle


Hafif, tek kişi tarafından kullanılabilecek, kolayca iniş kalkış yapabilecek bir araç geliştirmek isteyen ABD ordusu, 1954 yılında Lewis C. McCarty Jr. tarafından tasarlanan HZ-1 Aerocycle adlı bir aracı denemeye başladı.

Pilotun ağırlığını verdiği yöne doğru giden araçta ters yönde dönen iki pervane bulunuyordu. Aracın kullanımının zor olması, pervanelerin birbirine çarparak kazalara neden olması nedeniyle proje iptal edildi.

{pagebreak::Stipa-Caproni}

Stipa-Caproni


1932 yılında Luigi Stipa tarafından geliştirilen araç kısa ve geniş yapısıyla günümüzün uçaklarından çok farklı bir görünüme sahip.

Jet itişli uçakların gelişimi için çok önemli bir adım olarak kabul edilen Stipa-Caproni‘nin gövdesinin ortası bir tünel şeklindeydi.

Ön tarafta bulunan pervaneden gelen hava tünelden geçerek itiş gücü oluşturuyordu. İtalyan Hava Kuvvetleri’nin araçla ilgilenmesi üzerine araçtan sadece 1 adet üretildi.

:: Sizce bu araçlar arasında en ilginci hangisi?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam