Gezegen keşfi çalışmaları, yüz binlerce sinyalin analiz edilmesiyle oldukça uzun ve yorucu bir süreç. NASA, yeni yapay zeka sistemi ile elde edilen görüntüleri analiz ediyor ve gezegen keşfi çalışmalarını hızlandırıp, daha kolay hale getiriyor.
Gezegen keşfi çalışmaları
İnsanoğlu binlerce yıldır gökyüzüne bakarak gezegenleri ve yıldızları keşfetmeye çalıştı. Teleskoplar, uzay uçuşları, dijital kameralar ve bilgisayarlar bu gözlemlerde bizlere yardımcı oluyor. Soğuk, uzak ve küçük olan dış gezegenlerin keşfinde artık makine öğrenimi de araştırmacılara yardım edecek.
Kepler dört yılda yaklaşık 200.000 yıldız gözlemledi. Her 30 dakikada bir resim çekerek yaklaşık 14 milyar veri noktası yarattı. Bu 14 milyar veri noktası, yaklaşık 2 katrilyon olası gezegen yörüngelerine dönüşüyor. En güçlü bilgisayarların bile analiz etmeleri gereken çok miktarda bilgi, zahmetli ve zaman alan bir süreç oluşturuyor. Bu işlemi daha hızlı ve etkili yapmak için makinenin öğrenmesinden faydalanılacak.
TensorFlow adlı sistem ile 15.000’den fazla Kepler sinyalini içeren veri kümesini analiz edebiliyor. Verileri desenler, yıldız potları ve ikili yıldızlar olarak sınıflandırarak gezegen keşif çalışmalarını hızlandırıyor. Yapılan testlerde sistemin yüzde 96 oranında doğru tespit yaptığı keşfedildi.
Gezegenlerin keşfedilmesinde yapay zeka kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}