Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Gigabyte H55M-UD2H İnceleme

Ana sayfa /

Intel’in bir süredir üzerinde çalıştığı, GPU ile CPU’yu aynı silikon üzerinde sunma projesi nihayet sonuçlandı. Ortaya çıkan şey ise yeni yonga setleri ve yeni bir işlemci serisi oldu.

Intel, Clarkdale kod adını verdiği yeni işlemci serisi ile kullanıcılarına sadece bir CPU değil, aynı zamanda bir de tümleşik grafik işlemci sunuyor.

Geçtiğimiz aylarda piyasaya çıkarılan Lynnfield serisi ile, işlemcinin içerisine bellek kontrocüsünü entegre eden Intel, şimdi Clarkdale ile grafik işlemciyi de aynı yonga üzerine yerleştirmeyi başardı.

Reklam
Reklam

Clarkdale işlemcilerin bir diğer önemli özelliği de 32nm mimarisi ile üretilmiş ilk işlemciler olmaları. Böylece güç tasarrufu ve ısınma gibi problemlerin seviyesi daha aşağıya çekilmiş durumda.

Clarkdale işlemcilerin yapısı

Clarkdale’in üzerinde bulunan iki adet yongadan biri 32 nm’lik işlemciyken, diğer yonga ise 45 nm mimarisine sahip. 45 nm’lik yongada sadece GPU değil, aynı zamanda bellek ve PCI-E kontrolcüleri de yer alıyor.

Intel böylece, Clarkdale işlemcilerinin içerisine, eski tasarım anakartlarda bulunan kuzey köprüsünün tamamını yerleştirmeyi başarıyor.

{pagebreak::H55 Yonga Seti}

H55 Yonga Seti

Böyle yeni özelliklere sahip bir işlemci için ise Intel yeni yonga setleri geliştirmiş. H55, H57 ve Q57 adlı üç yeni yonga setinden Q57 hariç diğer ikisi biz son kullanıcılara yönelik olarak hazırlanmış.

H55 ile H57 yonga setleri arasında çok büyük bir fark olduğu da söylenemez. H57’de, H55 yonga setinden fazla olarak, yazılımsal olarak RAID ayarları yapmaya yarayan Rapid Storage Technology özelliği. Bunun dışında USB bağlantılarının daha fazla olması gibi birkaç ufak ayrıntı dışında, iki yonga seti arasında çok fark yok.

H55 yonga seti ile karşılaştırılması gereken asıl şey P55 yonga seti. Bünyesinde grafik işlemci barındıran yeni Clarkdale işlemcilerde, P55 ile birlikte gelen Lynnfield işlemcilerinden farklı bağlantılar yer alıyor.

H55 yonga setinin çalışma şekli

Bunların başında FDI (Flexible Display Interface) adı verilen bağlantı geliyor. Lynnfield ile P55 yonga seti arasındaki bağlantıyı sağlayan DMI bağlantısının yanı sıra, H55 yonga setinde, Clarkdale üzerinde bulunan grafik işlemci ile bağlantı FDI üzerinden yapılıyor. Buradan gelen veri, daha sonra yonga seti üzerinden grafik çıkışlarına gönderiliyor.

Bant genişliği ihtiyacını karşılamak için bulunan bu bağlantı ile teknik olarak 2560 x 1600 çözünürlükte görüntü alınabildiği belirtiliyor.

P55, H55 ve H57 yonga setlerinin ortak özelliği ise LGA 1156 soket işlemcilere destek vermeleri.

Bunlar dışında H55 yonga seti, 12 adet USB 2.0, 6 adet SATA 3Gbps portuna yer veriyor.

{pagebreak::Intel Core i5 670}

Intel Core i5 670

Piyasaya çıkan Clarkdale işlemcileri üç farklı seri altında yer alıyor. Bunlar emektar Pentium, Lynnfield’larla beraber tanıştığımız Core i5 ve ilk kez karşılaştığımız Core i3 serileri.

Clarkdale ailesine dahil işlemcilerin hepsinin ortak özelliği iki çekirdekli olmaları. Core i3 ve Pentium modellerinde Turbo Boost özelliği bulunmazken, Pentium’da ayrıca Hyper Threading de yer almıyor. Core i5′lerde ise bu özelliklerin ikisi birden bulunuyor.

Burada dikkat çeken şey ise Hyper-Threading özelliğinin Lynnfield Core i5’lerde bulunmamasına rağmen Clarkdale Core i5’lerde yer alması. Ancak Clarkdale’lerin iki çekirdekli olduğunu unutmamak gerek.

Piyasada bulunan Core i5′lerin hangisinin hangi seriye dahil olduğunu anlamak için ise sonunda bulunan kod numarasına bakmak gerekli. Core i5 600’ler Clarkdale iken, Core i5 700’ler ise Lynnfield ailesine dahil.

Core i5 670, yeni serinin en güçlü üyesi

Yeni Core i5′ler arasından test merkezimizi ziyaret eden model ise Core i5 670 oldu. CPU frekansı bakımından, 3,46 GHz ile serinin en güçlüsü olan bu model, Turbo Boost özelliği ile 3,73 GHz’e çıkabiliyor.

Grafik işlemcisi 733 MHz hızında olan Core i5 670, bu açıdan bakıldığında serinin en iyisi değil. 900 MHz’lik GPU’ya sahip olan i5 661 bu alanda en güçlü model olarak göze çarpıyor.

Bunun dışında, Core i5 670’te 32 KB L1, 256 KB L2 ve 4 MB L3 ön bellek bulunuyor. İşlemcide bulunan tümleşik bellek kontrolcüsü 1333 MHz DDR3′e destek veriyor.

{pagebreak::Gigabyte H55M-UD2H}

Gigabyte H55M-UD2H

Intel’in yeni işlemcilerini piyasaya sürmesinin üzerine, anakart üreticileri de hemen buy işlemcilere destek veren yonga setlerine sahip modellerine yer veren ürünlerini piyasaya çıkardılar.

Dünyanın en önde gelen anakart üreticilerinden Gigabyte’ın yeni H55M-UD2H modeli de test merkezimizde, Core i5 670′e eşlik eden model oldu.

Üzerinde iki adet PCI Express 2.0 x16 slotu bulunan ürün, CrossfireX desteği veriyor. Bu durumda ikinci slot x4 konfigürasyonunda çalışıyor.

Anakartın üzerinde iki adet PCI-E 2.0 slotu yer alıyor

Anakartta, Gigabyte’a has bazı özellikler yer alıyor. Bunların en başta gelenleri Ultra Durable 3, Smart 6 ve Dynamic Energy Saver 2 teknolojileri.

Ultra Durable 3 teknolojisi, anakartın güç ve taban bölümlerinde bakır kullanılarak ısınmayı azaltmaya yarayan sisteme verilen ad.

Smart 6 sistemi ise baz ufak ayarlamalar yapıp sistemin performansını artırmanıza yararken, Dynamic Energy Saver 2 ise bileşenlerin harcadığı gücü verimli bir şekilde paylaştırarak güç tasarrufu yapmaya yarıyor.

{pagebreak::Test Sistemi}

Test Sistemi

H55 Test Sistemi

Anakart: Gigabyte H55M-UD2H
İşlemci: Intel Core i7 670
Bellek: Kingston 1600 MHz DDR3 1×2 GB
Ekran kartı: Yok
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB

P55 Test Sistemi

Anakart: MSI P55-GD65
İşlemci: Intel Core i7 850
Bellek: Kingston 1600 MHz DDR3 2×2 GB
Ekran kartı: PowerColor Radeon HD 4870
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB

{pagebreak::PCMark Vantage}

{GRAPH::425}

{GRAPH::426}

{GRAPH::427}

{GRAPH::428}

{GRAPH::429}

{GRAPH::430}

{GRAPH::442}

{GRAPH::443}

{pagebreak::3DMark Vantage}

{GRAPH::431}

{pagebreak::Cinebench}

{GRAPH::432}

{GRAPH::433}

{pagebreak::SiSoft Sandra}

{GRAPH::435}

{GRAPH::436}

{GRAPH::437}

{GRAPH::438}

{GRAPH::439}

{GRAPH::440}

{pagebreak::Everest}

{GRAPH::444}

{GRAPH::445}

{GRAPH::446}

{GRAPH::447}

{pagebreak::7-Zip}

{GRAPH::449}

{GRAPH::450}

{pagebreak::WinRAR ve DivX Converter}

{GRAPH::448}

{GRAPH::434}

{pagebreak::Sonuç}

Sonuç

Intel’in yeni Clarkdale işlemcileri ile H55 yonga seti, asıl olarak çok üst seviye için hazırlanmış modeller değiller. En büyük gelişme olan, işlemci ile entegre halde gelen grafik işlemcinin performansı, ayrı bir ekran kartı kadar iyi değil. Bu sebeple, işlemci ile beraber GPU geliyor diye, bununla oyun oynayabilirim diye düşünmeyin.

Testlerde de görebileceğiniz gibi, işin içine grafik uygulamaları girdiğinde, Core i5 670′in GPU’su tek başına bir ekran kartıyla mücadele edecek seviyede değil. Yaptığımız oyun testlerini burada yayınlamadık, çünkü bu GPU ile bir ekran kartını oyunlarda karşılaştırmak hiç de mantıklı değil.

Gigabyte’ın H55 yonga setli yeni modeli gerçekten başarılı

Öte yandan, çift çekirdekli olmasına rağmen yeni Clarkdale’lerin gösterdiği performans gerçekten çok iyi seviyede. H55 yonga setinin az güç harcayan ve daha küçük boyutlarda olan yapısıyla birleşince, bu sistemler evde bir multimedya bilgisayarı kurmak için biçilmiş kaftan haline geliyor. Ekran kartına ayrıca para vermeden, yüksek kalitede içerik seyredebileceğiniz, daha az güç harcayan ve daha az ses çıkaran bir sistem kurabilmeniz H55 yonga seti ile mümkün.

Gigabyte’ın H55 yonga setli modellerinden olan H55M-UD2H ise sahip olduğu ekstra özellikler ile dikkat çekiyor. Özellikle Ultra Durable 2 teknolojisi ile ısınma problemlerini en aza indirgeyen anakart, üzerinde bulunan iki adet PCI-E slotu ile de beğenimizi kazandı. H55 yonga setinin tek bir PCI-E x16’ya destek vermesine rağmen, x4 olarak çalışsa de bir adet fazla PCI-E 2.0 slotu olması bir avantaj.

:: H55 yonga seti ve yeni Clarkdale işlemcileri nasıl buldunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam