Windows Vista işletim sisteminin altında birbirinden ilginç ve kullanışlı uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamalar genelde gizli olarak yer alıyor. Ancak bu uygulamaları bilen kişiler birkaç komut ile onları çalıştırabiliyor.Bu yazımızda sizlere bu komutlardan birkaç tanesini tanıtacağız.
Gizli kalmış veya az bilinen komut ve uygulamalar bu yazımızda.
Sanal sürücü yaratma, kullanıcı adlarını yedekleme, sabit disk’i hatalara karşı test eden uygulamalar veya kurtarma CD’sini oluşturmak. Tüm bunlar için üçüncü parti bir yazılıma ihtiyacınız yok. Başlat menüsü altında “Arama” kutucuğuna komutu girin ve istediğiniz uygulamayı başlatın.
{pagebreak::Kullanıcı Adlarını Yedekleyin}
Kullanıcı Adlarını Yedekleyin
Kullanıcı adlarını yedeklemek çok önemli bir özellik. Kendi kullanıcı adınız ile birçok dosya ve uygulama oluşturdunuz. Fakat belirli bir süre sonra sisteme format attınız. Sistemi yeniden yüklediniz ve kendi yedeğinizi geri yüklediniz. Dosyalarınızı çoğu açılmayacaktır. Credwiz işte burada size yardımcı olan bir uygulama.
Arama satırına Credwiz yazmanız yeterli.
Başlat menüsünden “Arama” satırına Credwiz komutunu yazın. Çıkan pencere size ne yapmak istediğinizi sorar. Kullanıcı adlarını ve parolalarını yedeklemek için ileriye tıklamak yeterli.
{pagebreak::Yeni kişiler eklemek veya düzenlemek}
Yeni kişiler eklemek veya düzenlemek
Windows Adres defterine ulaşmak için “winmail” uygulamasını çalıştırmaya gerek yok. Arama satırına “Wab” adlı komutu yazın. Bu komut ile Windows adres defterini karşınıza çıkar.
Wab komutu ile Windows adres defterine ulaşmış oluyorsunuz.
{pagebreak::Yapışkan Notlar}
Yapışkan Notlar
Windows Vista “Yapışkan Notlar” uygulamasına sahip. Yapışkan notlar bildiğimiz Post-it özelliği ile aynı. Tek fark Post-it’i masaüstünüze yapıştırabilmeniz.
Stikynot birçok kişi için vazgeçilmez bir uygulama.
Yapışkan notlara sahip olmak için arama satırına “Stikynot” komutunu yazmanız yeterli. Fare ile notlarınızı yazabilirsiniz. Buna ek olarak ses kaydı da yapılabiliyor.
{pagebreak::Tablet PC için Not Defteri}
Tablet PC için Not Defteri
Tablet PC sahipleri “Journal.exe” uygulamasını sevecekler. Arama sütununa “Journal” yazdığınızda Tablet PC’nin kalemi ile not edebileceğiniz bir uygulama başlayacaktır.
Tablet PC kullanıcılar “Journal” komutu ile not tutabilirler.
Bu uygulama ile ince ve kalın kalem uygulaması ile birlikte renkli kalem seçeneklerine de ulaşabiliyorsunuz.
{pagebreak::Ekran Görüntüsü Alma}
Ekran Görüntüsü Alma
Ekran görüntüsünü almak için çok basit bir uygulama var. Snippingtool ekranınızı donduruyor ve sizin seçtiğiniz alanı kayıt ediyor.
Belirli bir alanın ekran görüntüsünü almak için “snippingtool” yazmanız yeterli.
Bu uygulamayı çalıştırmak için arama sütununa “Snippingtool” uygulamasını çalıştırmalısınız. Snippingtool, ekran görüntüsünü renkli bir çerçeve ile alıyor. Çerçeve özellikler bölümünden değiştirilebiliyor.
{pagebreak::Sabit Disk’e Müdahale}
Sabit Disk’e Müdahale
Fsutil adlı uygulama ile sabit diskinizde bulunan dosyaların davranışları denetlenebiliyor, kota yönetimi ayarlanabiliyor veya dosyalar tamir oluyor.
Fsutil, sabit disk içindeki dosyaları denetliyor.
Bu komutu çalıştırmak için arama sütununa ilk olarak CMD komutu yazılmalı. Ardından da Fsutil komutu girilmeli. Fsutil burada seçeneklerinizi gösterir. Yapmak istediğiniz işe göre komut eklemelisiniz.
{pagebreak::Gelişmiş Kullanıcı Yönetimi}
Gelişmiş Kullanıcı Yönetimi
Kullanıcı adlarının parolalarını yönetmek, gruplar oluşturmak, haklar vermek veya güvenli oturum açmak. Bu uygulamaları çalıştırmak için arama sütununda “control userpasswords2” komutunu yazmanız yeterli.
Çok kullanıcılı bir bilgisayarda bilinmesi gereken bir komut.
Çıkan pencerede yapmak istediğiniz işleri seçin. Bu pencerede birçok ayar yapmanız mümkün.
{pagebreak::Fat32’den NTFS’e}
Fat32’den NTFS’e
Windows XP, bir FAT bölümünü NTFS bölümüne dönüştürmek için Convert.exe komutu kullanılır. Convert.exe uygulamasını kullanımı kolaydır. Arama sütununa CMD, ardından da “convert /?” komutunu yazmanız yeterli. Burada size seçenekler çıkar. Bu seçeneklerden istediğini işlemi seçebilirsiniz.
Fat 32 dosya sisteminize sahip bir PC sistemini NTFS’e dönüştürmek (convert c: /fs:ntfs ) oldukça kolay.
Convert komutu var olan disk’i FAT32’de NTFS’e dönüştürür. Bu işlem format’a benzemez. Disk’in içindeki dosyalar silinmez. Fakat Microsoft bile kendi web sitesinde bu işlemi yapmadan önce diskin içindeki verileri yedekleyin der.
{pagebreak::IP Adresini öğrenmek}
IP Adresini öğrenmek
IP adresini öğrenmek, birçok kişi için büyük bir külfet. Oysa arama sütununa CMD ve sonra da IPconfig yazdığınızda, tüm ayarlar karşınıza çıkacaktır.
Bilgisayarınızın IP adresini öğrenmek için ipconfig komutunu kullanın.
Daha detaylı arama için DOS penceresinden “IPconfig /all” adlı komut da yazılabilir.
{pagebreak::Logon Süresini Kısıtlamak}
Logon Süresini Kısıtlamak
Kullanıcılarının Logon süresini ayarlayabileceğini biliyor musunuz? Dos penceresinin altında “net user” komutunu çalıştırın. Bu komut bilgisayarın kullanıcı adlarını gösterir. Buradan kullanıcı adını belirli bir süre için kısıtlayabiliyorsunuz.
Zaman ayarlı PC kullanımı için “net user /?” komutunu çalıştırın.
Bu işlem çocukların bilgisayarda fazla zaman geçirmesini istemeyen kişiler için mükemmel bir uygulama. Önce bir kullanıcı adı oluşturun. Bu kullanıcı adını da DOS penceresi altında “ net user kullanıcıadı /times:saatler” komutunu girin. Örneğin Mehmet kullanıcı adı için “net user Mehmet /times:18-20” olarak yazılabiliyor.
{pagebreak::Bilgisayarı Kapatma}
Bilgisayarı Kapatma
Shutdown adlı komut ile sisteminizi istediğiniz saniyeler içinde kapanmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, komut satırına “shutdown –s” yazdığınızda sistem kendisini 30 saniye içinde kapatır. Burada herhangi bir grafik arayüz karşınıza çıkmaz. Bu işlem açık olan dosyalar da çalışmaz. Bunun için “shutdown –s –f “ parametresini kullanmalısınız.
DOS penceresinde yazdığınız shutdown –s –f adlı komut, sistemi bir dakika içinde kapatır.
Sistemin belirli bir süre içinde kapanmasını isteyen kullanıcılar komutun sonunda –t harfini de kullanabilirler.
{pagebreak::Sanal Disk Oluşturma}
Sanal Disk Oluşturma
Sanal disk oluşturma için illa bir yazılıma ihtiyacınız yok. Windows Vista tek bir komut ile sanal disk oluşturabiliyor. Hatta oluşturulan disk tek bir klasör için bile yapılabiliyor.
Bu sanal sürücüyü silmek için “subst h: /D” komutunu girmelisiniz.
Arama sütununda CMD sonra da “Subst /?” komutunu girin. Bu komutu girdiğinizde Subst ile birlikte kullanılabilecek komutlar görünür. H adlı bir sanal sürücü oluşturmak için ve bu sürücüye C:/winXp dosyasını atamak için “subst h: c:/winxp” adlı komutu çalıştırmak yeterli.
:: Bildiğiniz komutları bizlerle paylaşın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}