Gökbilimciler, yeni bir çalışmada Einstein Halkası keşfettiklerini açıkladı. Aslında bu fenomenin adı kütleçekimsel mercekleme. Kütleçekimsel merceklemeyi ilk olarak yaklaşık bir asır önce Albert Einstein ortaya attı. Kısaca, kütleçekimsel mercekleme, büyük bir nesneden gelen yerçekimi alanı uzayı büktüğünde ve arkasındaki uzaktaki bir nesneden gelen ışığı saptırdığında meydana geliyor.
Yukarıdaki fotoğrafta bu fenomene ait muazzam bir örnek yer alıyor. Peki, fotoğraftaki ayrıntıların anlamı ne?
Einstein Halkası ve galaksilerin muazzam görüntüsü
Bilim insanları, Hubble Uzay Teleskobu ile bu yeni görüntüyü elde etti. Science Alert’in haberine göre, görüntünün ortasında, etrafında dört parlak nokta gibi görünen mükemmele yakın bir halka var.
Halkanın ortasında ise altın bir parıltıyla iki nokta daha dönüyor. Bu parlak noktalar altı değil, üç galaksiyi gösteriyor. Halkanın ortasında iki tane ve onun arkasında bir yıldızsı gökcismi (kuasar) yer alıyor.
İşte o arka planda kalan galaksinin ışığı, ön plandaki iki galaksinin yerçekimi alanından geçerken bozuluyor ve büyüyor. Ön plandaki iki galaksinin kütlesi çok büyük olduğu için, etrafında uzay-zamanın kütleçekimsel bir eğriliğine neden oluyor.
Daha sonra bu uzay-zamandan geçen herhangi bir ışık bu eğriliği takip ediyor. Teleskoplara takılan görüntülerdeki gibi büyük ve bozulmuş olarak görünüyor.
Yukarıdaki görüntünün orijinaline ESA’nın websitesinde mevcut.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}