Son günlerde Google ile alakalı çıkan haberlerin ardından şimdi de Google’a erişilemiyor. Türkiye’de çoğu kişi Google ve Google servislerine erişimde sıkıntı yaşıyor. Bu sıkıntının yanı sıra Türkiye genelinde de internete erişim sıkıntısı yaşanıyor. Sosyal medyada çoğu kişi Google çöktü mü sorusunu sormaya başladı. Google Türkiye konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.a
Google çöktü mü?
Google ve internet servisleri üzerinde sıkıntılar yaşanıyor. Şu anda Google ve Google servisleri yanı sıra Türkiye genelinde de internete erişimde sıkıntı yaşanıyor.
İnternet sitelerine erişim problemlerini anlık olarak gösterebilen DownDetector sitesine göre, Google’a Avrupa genelinde erişim sıkıntısı yaşanıyor.
GÜNCELLEME: Google’a yaklaşık 2 saat boyunca erişilemedi. 2 saatin ardından düzelen servisler hakkında da herhangi bir açıklama yapılmadı.
Dünya genelinde çökme ile alakalı gönderilen raporlarda 24’ten fazla ülkede erişim sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor. Bu ülkeler arasında ABD’de de bulunuyor ve en çok sıkıntıyı yaşayan eyalet New York olarak gözüküyor. Bu sıkıntının sebebi ile alakalı henüz açıklanmış bir bilgi bulunmuyor.
Google’a erişilemiyor
Diğer ülkeler gibi ülkemizde de Google servisleri arasında yer alan YouTube, Gmail, Google Analytics ve Google Maps gibi servislere erişim sağlanamıyor. Google çöktü mü sorusuna şimdilik resmi kaynaklardan yapılmış bir bilgi yok.
Operatörlere de bu konuyla ilgili bir tebligatın gitmediği söyleniyor.
Şu anda Türkiye’nin gündeminde bu erişim sorunları yer alıyor. Sosyal medyada ise bu konu hakkında birçok iddia ortaya atılıyor. Ancak, bunların hiçbir dayanağının olmadığını unutmamak gerekiyor. Ayrıca Google’a ve Google servislerine erişemediğimiz süre boyunca yerli arama motoru Yaani’nin kesintisiz hizmet verdiğini belirtelim.
Neler olmuştu?
Rekabet Kurumu Google’a 93 milyon TL’lik ceza kesmiş ve rakiplerine karşı yarattığı haksız rekabete son verilmesini istemişti. Google, bu durumu ilk olarak düzeltmeye çalıştıklarını ancak şu anda bu şekilde yoluna devam edemeyeceğini anlaşmalı şirketlere bir mektup ile açıklamıştı. Bu durumun basına yansımasının ardından Google şu açıklamayı yaptı:
“Ağustos ayında Rekabet Kurumu’nun kararı doğrultusunda Android iş ortaklarımızla yaptığımız anlaşmalarda değişiklikler yapmıştık. Kasım ayında, Rekabet Kurumu bu değişikliklerin uygun olmadığı ve bu anlaşmalarla operasyonlarımızı sürdüremeyeceğimiz yönünde karar verdi. Türkiye’deki kanunlarla uyumlu bir şekilde çalışabilmemiz için iş ortaklarımızı Türkiye’de yeni çıkacak Android telefon modelleri ile ilgili anlaşma yapamayacağımız konusunda bilgilendirdik.
Tüketiciler mevcut cihaz modellerini satın almaya devam edebildikleri gibi, halihazırda mevcut cihazları ve uygulamaları da normal şekilde çalışmaya devam edecektir. Google’ın diğer ürün ve servisleri durumdan etkilenmeyecektir. Rekabet Kurumu ile bu konunun olabilecek en hızlı şekilde çözümü için çalışmayı sürdürmekteyiz.”
Bu açıklamanın ardından da Rekabet Kurumu tüm Türkiye’yi ilgilendiren konu hakkında açıklamada bulunmuştu. Google’ın böyle bir karar ile ilk defa karşılaşmadığını ve bu karara başka ülkelerde uyduğunu belirtmişti. Google’ın başka ülkelerde gösterdiği hassasiyeti ülkemizde de beklediğini söylemişti.
Açıklamanın tamamına ve gelişmelerin devamına 2. sayfadan ulaşabilirsiniz.
Rekabet Kurumu’nun Google hakkında açıklaması
“Google Inc, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti.den oluşan ekonomik bütünlüğün (Google), Android işletim sistemi ve mobil uygulama ve hizmetlerin sunumuna ilişkin davranışlarının ve Google ile cihaz üreticileri arasında imzalanan sözleşmelerin rekabeti ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla 09.02.2017 tarihinde Kurulumuzca soruşturma başlatılmıştır.
Bu kapsamda temel olarak, Google’ın mobil işletim sistemleri pazarında sahip olduğu tekele yakın pazar gücünü, faaliyette bulunduğu diğer pazarlarda, özellikle de internet arama hizmetleri pazarında, hâkimiyetini korumak veya güçlendirmek amacıyla kötüye kullanıp kullanmadığı hususuna yoğunlaşılmıştır.
Yürütülen soruşturma sonucunda Google’ın cihaz üreticilerine getirdiği yükümlülükleri kullanarak, internet arama hizmeti pazarındaki diğer rakiplerinin ürünlerinin mobil cihazlara yüklenmesine engeller getirdiği ve mobil cihazlarda tek arama hizmeti sağlayıcısı olması koşuluyla mobil cihaz üreticilerine finansal destek sağladığı tespit edilmiştir.
Bu çerçevede, Google’a 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun (Kanun) uyarınca idari para cezası verilmiş, ayrıca Kanun kapsamında ihlal sayılan uygulamalara son verip gerekli uyumu sağlaması için 6 ay süre tanınmıştır. İlgili süre 06.08.2019 tarihinde sona ermiş ve aynı tarihte Google ilgili sözleşmelerde yaptığı değişiklikleri Rekabet Kurumuna sunmuştur. Google tarafından sunulan değişikliklerin Rekabet Kurulunca değerlendirilmesi neticesinde bu değişikliklerin soruşturma sonucunda tespit edilen ihlalleri ortadan kaldırmada yetersiz kalacağı tespit edildiğinden, Google’a 07.11.2019 tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen süreli (günlük) idari para cezası uygulanmaya başlanmıştır.
Google’ın soruşturmaya konu uygulamaları Avrupa Birliği (AB) ve Rusya Federasyonu nezdinde de benzer soruşturmalara konu olmuştur. Rusya Federasyonu Rekabet Otoritesi tarafından yürütülen süreç Google’ın bu uygulamaları sonlandırmaya yönelik taahhütleri neticesinde sonuçlandırılmıştır. Yine, AB Komisyonu yürüttüğü incelemelerde konuyla ilgili olarak rekabet ihlali sonucuna ulaşmış ve Google’a 4,34 milyar Avro para cezası vermiştir. Bunun yanı sıra, AB Komisyonu tespit ettiği ihlalleri sona erdirmesi için Google’dan Kurulumuz tarafından talep edilen yükümlülüklerden daha kapsamlı adımları atmasını istemiş ve bu talebin gereği Google tarafından yerine getirilmiştir.
Gelinen noktada Google’ın, diğer ülkelerde yaptığı gibi, Kurulumuz kararında yer alan yükümlülükleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi gerekmektedir.“
{{user}} {{datetime}}
{{text}}