Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Google bir adamı yanlışlıkla seri katil yaptı

Ana sayfa / Haberler

İnternet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bugünlerde merak etiğimiz pek çok sorunun cevabı için basit bir Google araması yapıyoruz. Bu durum öyle bir noktaya geldi ki, artık yeni tanıştığımız insanların hakkında bilgi sahibi olmak için bile uygulanıyor.

Peki hiç Google‘a adınızı yazınca çıkan sonuçları merak ettiniz mi? Muhtemelen pek çoğumuzun adını yazınca sosyal medya hesapları gibi bilgiler çıkar. Ancak bu Zürih‘te yaşayan bir adam için pek de öyle olmadı. Hristo Georgiev isimli adam, arama motoruna adını yazınca şok oldu.

Avrupa Birliği’nden Google’a haksız rekabet suçlaması

Avrupa Birliği, Google'ın reklamlar konusundaki hakim konumunu kötüye kullandığı yönünde soruşturma başlattı.

Reklam
Reklam

Google’a adını yazınca seri katil olduğunu öğrendi

Bir iş görüşmesine ya da ilk buluşmaya hazırlandığınızı düşünün. Ancak görüşeceğiniz kişinin adınızı Google’a yazdığında karşısına çıkan sonuç sizin bir seri katil olduğunuzu söylüyor. Düşüncesi bile kabus gibi olan bu durum, Zürih’te yaşayan bir adam için Google sayesinde fazlasıyla gerçek oldu.

Hristo Georgiev isimli adam, eski bir meslektaşından gelen e-postayla adeta şok oldu. Gelen mesaj, adamın adının Google’da arandığı taktirde bir seri katille ilgili bir Wikipedia sayfasının açıldığı yönündeydi. Üstelik aramada çıkan resim de doğrudan Georgiev‘e aitti.

Georgiev‘in maalesef 1974 ile 1980 yılları arasında beş kişiyi öldüren ve halk arasında “sadist” olarak bilinen Bulgar seri katille aynı ismi paylaştığı ortaya çıktı. Açıkçası Wikipedia makalesine tıklayan herkes, mühendis olan İsviçreli adamın katille bir ilgisi olmadığını anlayacaktır.

Hemen yetkililerle iletişime geçen Georgiev, sorunun resim ve seri katille ilgili makaleyle bir şekilde yanlış eşleştiren Google‘ın “Bilgi Grafiği” algoritmasından kaynaklandığını öğrendi. Şirket çeşitli kaynaklardan bilgi toplamak için bu grafiği kullanıyor. Bu bilgiler, arama sonuçlarının yanında kutu şeklinde kullanıcılara sunulur.

Neyse ki Google, kısa süre içerisinde hatasını düzelterek resmi Wikipedia grafiğinden kaldırdı. Ancak bu olay Bilgi Grafiği kutularının hatalarla dolu olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı. Peki siz bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Google sizin adınızı benzer bir hataya dahil etse ne yapardınız? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşmayı unutmayın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam