Google, yeni Chromebook modelleri için ilginç bir insan algılama özelliği denemeye başladı. Daha önce de geliştirme kodlarında ortaya çıkan özelliğin yüz tanıma için geliştirildiği tahmin ediliyordu. Ancak son ortaya çıkan bilgiler çok daha ilginç bir özelliğin denendiğini ortaya çıkardı.
Google Chromebook modelleri için insan algılama özelliği
Bilgisayar kullanıcıları için en büyük dertlerden biri özellikle kamusal alanlarda ekrana bakan yabancı gözler. Mahremiyeti ortadan kaldıran bu rahatsız edici duruma karşı Google yeni Chromebook modellerinde önemli bir özelliği devreye alacak. Buna göre Chromebook, insan algılama özelliği sayesinde ekrana doğru bakan kişileri algılayacak.
Bu özellik bilgisayarın web kamerası aracılığıyla devreye girecek. Buna göre Chromebook üzerinden bu özelliği devreye alan kullanıcı, gözetlendiği zaman bir uyarı alacak. Uyarının şiddeti ve alınan önlemin tercihi ise kullanıcının seçimine bağlı. Buna göre sadece görsel bir uyarı için ekranın üstünde bir göz simgesi beliriyor.
Kullanıcı isterse sesli bir uyarı tercihi de yapabiliyor. Ayrıca insan fark etme özelliği ile Chromebook ekranını da karartabiliyor. Her ne kadar insan algılama özelliği gizliliği korusa da, bazı güvenlik endişelerine de neden oldu. Öncelikle bu özellik için ChromeOS işletim sistemine web kamerasına erişme izni vermiş oluyoruz.
Kameranın insan algılama özelliği etkin olduğu sürece açık olması gerekiyor. Bildiğiniz gibi dizüstü bilgisayar kullanıcıları arasında bilgisayar kamerasının önünü kapatma alışkanlığı yaygın. Özellikle kullanıcılar kullanılmasa bile web kamerası üzerinden görüntülerinin alınabileceği endişesinde.
Bu özellik ise kameranın kapalı olmasını bırakın özellik açık olduğu sürece sürekli görüntü alması üzerine çalışıyor. Bu durum ise kullanıcıların özelliği kullanmasına engel olabilir.
Lattice Semiconductor tarafından geliştirilen aşağıda yer alan videoda yer alan donanım sayesinde Chromebook modelleri bu özelliğe kavuşacak.
Chromebook nedir?
Chromebook, Google’ın herkesin bilgisayar kullanmasını sağlamak için 2011 yılında ortaya çıkardığı bir platform. ChromeOS işletim sistemi ile çalışan bu uygun fiyatlı ve düşük donanımlı bilgisayarlar özellikle pandemide büyük rağbet gördü.
ChromeOS, Windows ve macOS’a nazaran düşük donanımlarda çalışabilmek adına oldukça hızlı çalışan bir işlettim sistemi. Ancak hem Chromebook bilgisayarlar hem de ChromeOS işletim sistemi basit bilgisayar işlevlerini yerine getirmek için geliştiriliyor. Bu açıdan da ChromeOS oldukça basit yapılı bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkıyor.
Sizce Google’ın Chromebook modelleri için denediği insan algılama özelliği ne kadar güvenilir? Yorumlarınızı bekliyoruz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}