Dünya genelinde Koronavirüs salgınına karşı geliştirilen aşıların uygulanma süreci büyük bir hızla devam ediyor. Aşılamayı teşvik etmek ve toplum bağışıklığını artırmak için uğraşan ülkelerin büyük bir kısmı COVID-19 Aşı Kartı sistemine geçiş yapmış durumdalar. Örneğin Avrupa Birliği, üye ülkelere girişlerde aşı kartını gösterenleri zorunlu karantina sürecinden muaf tutuyor. Ayrıca vatandaşların virüs testi yaptırmalarını da mecburi kılmıyor.
Google salgının başlarında geliştirdiği COVID-19 bildirim API’si sayesinde sağlık kuruluşlarının virüslü kişileri takip edebilmelerini kolaylaştırmıştı. Benzer bir hamleyi aşı konusunda da yapan şirket, COVID-19 Aşı Kartını dijital olarak Android‘e entegre edeceği yeni projesini duyurdu.
Dijital Aşı Kartı akıllı telefonda saklanacak
Sağlık kuruluşları, devlet kurumları ve halk sağlığı yetkililerinin yanı sıra aşıyı dağıtmak üzere yetkilendirilmiş kuruluşların tamamı Google’ın Passess API’sinden faydalanacak. Vatandaşların aşı bilgilerini ve test kartlarını bünyesinde bulunduran sağlık merkezleri bu API’ye erişerek tüm bilgileri dijitale dönüştürebilecekler. Böylelikle ilgili kişinin sonuçları telefonda depolanabilir forma kavuşmuş olacak.
Android’e entegre edilen Passess API sayesinde vatandaşlar hem COVID Aşı Kartlarını hem de Koronavirüs test sonuçlarını akıllı telefonlarında saklayabilecekler. Herhangi bir internet bağlantısı gerektirmeyen dijital kart sistemi cihaz çevrimdışı olduğunda bile çalışacak. Kullanıcının Play Protect sertifikalı ve Android 5 ve üzeri işletim sistemli akıllı telefona sahip olması gerektiğinin altını çizen Google, kartın ana ekrana kısayol olarak da eklenebileceğini belirtti. Bu, aşı bilgilerine gerektiğinde hızlıca ulaşma imkanını bizlere sağlayacak.
Kartta aşının üreticisi vurgulanacak
Dijital Aşı Kartı içerisinde aşının üreticisi, sağlayıcısı ve yapılma tarihine ait bilgiler yer alacak. Kart sahibi eğer isterse Google Pay uygulaması aracılığıyla bilgilerini ödeme profiline entegre edebilecek. Bu noktadaki güvenlik endişelerine değinen Google, bilgilerin kesinlikle bulut depolama sunucularına kaydedilmeyeceğini ve reklam amaçlı kullanılmayacağını açıkladı. Ancak vatandaşların kartı kaç defa ve hangi günlerde kullandığı bilgilerini toplayacağını söyledi.
Yeni sistem ilk başta Amerika Birleşik Devletleri’nde hayata geçecek. Sonraki günlerde diğer ülkelerde de erişime açılmaya başlanacak. Fakat burada tercih tamamen hükümetlere ve sağlık kuruluşlarına bırakılıyor. Eğer bir ülke vatandaşlarının aşı bilgilerini Google’a teslim etmelerini reddederse sistem orada hayata geçemeyecek.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}