Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Google’dan Güneş Tutulması Doodle’ı

Ana sayfa /

8 Mart Kadınlar Günü Doodle’ından sonra Google, 9 Mart 2016‘da güneş tutulması Doodle’ı ile karşımıza çıktı. 

2016 yılının ilk güneş tutulması gerçekleşecek ve Google, bu yılın ilk güneş tutulması için hareketli bir Doodle hazırladı.

Güneş tutulması nedir?

İnternetin gelişmesi bu yüzden oldukça güzel. Elimizin altındaki akıllı cihazlarla, bilmediğimiz her şeyin cevabını hızlıca alabiliyoruz. Güneş tutulmasını ismen bilen ama detaylarını bilmeyenler için “güneş tutulması nedir?” sorusunu cevaplıyoruz.

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.

Tutulmanın olması için Ay’ın yeniay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemelidir.

(Tanım Wikipedia’dan alınmadır)

Güneş ne zaman tutulacak?

9 Mart saat TSİ 03.57’de gerçekleşecek olan güneş tutulması Türkiye’den görülemeyecek. 

Tam güneş tutulması olarak göremeyeceğiz

Dünya bu tutulmayı ne yazık ki, bazı denizciler dışında tam olarak değil parçalı tutulma olarak gözlemleyecek. Tam güneş tutulası Sumatra, Borneo Sulawesi ve Pasifik Okyanusu’ndaki konumlardan görülebilecek. Güney/Doğu Asya, Kuzey/Batı Avustralya, Pasifik ve Hint Okyanusu gibi bölgelerde ise parçalı güneş tutulması şeklinde görülecek.
Türkiye’de 21 Haziran 2020
9 Mart’taki “Tam Güneş tutulması”na şahitlik edemeyecek ülkemiz, 21 Haziran 2020’deki Halkalı Güneş Tutulmasını ise parçalı tutulma olarak izleyebilecek.

Güneş tutulması ne kadar sürer?

Dünya ve ayın hareketleri, gölgenin dünya yüzeyinde saatte 1600 kilometreden daha fazla bir hızla hareket etmesine sebep olur. Bu sebepten gölgenin herhangi bir noktasındaki kalma süresi çok kısadır. Bazen 7 dakikayı biraz geçmesine rağmen, genel olarak iki veya üç dakikadan daha fazla değildir. 11 Temmuz 1990’da olan güneş tutulması 7 dakika sürmüş ve 1973’ten beri gerçekleşen en uzun güneş tutulması olmuştur.

Merkezi kısmın etrafındaki 3200 kilometrelik bölümde, güneş tutulması ayın belirli kısmının güneşe karşı gelmesiyle ortaya çıkar. Kısmi tutulma ayrıca iki değişik şekilde de meydana gelir. Eğer merkezi kısmın tepesi erişmezse, güneşin dar bir kısmı ayın etrafında halka olarak görülür. Bu durum “halka tutulması” olarak isimlendirilir. Koyu gölge güneş konisinin tepesi dünyaya erişmez, fakat ona yakın ise ve dünya ikinci gölge konisinin içinde ise, kısmi güneş tutulmaları meydana gelir. Normal olarak güneş tutulmaları yılda iki veya üç olmasına karşılık, nadir olarak daha fazla sayıda olabilir. 1935’te Güneş beş kere tutulmuştur.

Tam güneş tutulmaları astronomlar için iyi bir fırsattır. Bu sırada Güneş’in kromosfer katmanı ile kronası incelenebilir. Güneş kronası koronograf çevresi, güneş çapının iki katı uzaklığa kadar incelenebilir. Güneş tutulması sırasında ise bu imkan 6 katına çıkar.

:: Hiç güneş tutulması izlediniz mi?

Yorum Ekleyin