Google‘ın mobil işletim sistemi Android, Linux tabanlı olmasına rağmen, Linux çekirdeği üzerinde Dalvik Java sanal makinesini çalıştırıyor. Android için geliştirilen tüm yazılımlar neredeyse Java kodunu kullanıyor. Zaten temel seviyede uygulama geliştirmek için Eclipse gibi Java derleyiciler kullanılıyor.
Java platformunun sahibi Oracle ise bu kadar yoğun Java kullanımı ile popüler olan Android‘e bilendi ve Google‘a dava açtı. Dava uzun süredir görülüyor ve iş CEO‘ların ifadeye çağırılmasına çıkacak kadar büyüdü.
Android‘in Java patentlerini ihlal ettiği iddialarıyla ilgili olarak Oracle ile Google arasında herhangi bir uzlaşmaya varılamadı. Uzlaşma olmayınca uzayan davanın son aşamasına yani karar aşamasına geçilmiş durumda.
Jüri, dava ile ilgili ilk defa kısmi kararını açıkladı. Açıklanan karar Oracle‘ı tam olarak memnun etmese de dava sürecinde elini güçlendirdi.
Açıklanan karara göre Google, Oracle’a ait patentli bir yazılımı bilerek ve isteyerek çaldığı ortaya çıkıyor. Fakat bu noktada Google‘ın adil kullanım iddiası devreye giriyor. Bu yüzden jüri üyeleri Google‘ın adil kullanım iddiasına bir karar veremediler.
Google‘ın adil kullanım iddiası kabul edilirse, Google‘ın Oracle‘a vereceği tazminat 150.000 dolar ile 200.000 dolar arasında olacak. Fakat bu iddia kabul edilmezse, Google 1 milyar dolarlık tazminat ile başbaşa kalacak.
Adil kullanım, toplumun yararı söz konusu olduğunda, telif hakkı yasalarının bir miktar esnetilmesine imkan veren bir tanım.
Google‘ın Android ile açık kaynak kodlu bir yazılım hazırladığı ve çok geniş kitlelere hitap ettiğini düşünürsek, toplum yararı kararı çıkabilir. Ama Google‘ın AdMob üzerinden reklamlar ile kazandığı paraları düşünürsek de adil kullanım ne kadar gerçekçi tartışılır. İşte mahkeme de sanırsam bu ikilemi yaşıyor.
Mahkeme çalışmalarına 1 hafta ara verdiğini açıkladı. Önümüzdeki hafta çalışmalarına tekrar başlayacak olan mahkeme, ikinci oturumda Oracle’ın başka patent ihlallerini görüşecek. Daha sonra ise Google’ın vereceği tazminat konusunda karar alınacak.
:: Google davayı kaybederse Android platformunun geleceği ne olur?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}