Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Google’ın Evrimi

Ana sayfa /
Özgür internet ansiklopedisi Vikipedi’nin Google’ı tanımlayan sayfası Google’ın basit bir arama motorundan dev bir internet firmasına dönüşmesiyle birlikte defalarca düzenlendi. Biz de Wayback Machine isimli siteyi kullanarak yılların Google’ı ve Wikipedia’da Google hakkında yazılanları nasıl değiştirdiğini inceledik. İşte Google’ın ana sayfa görüntüsündeki değişiklikler ve bir internet markası olma yolunda attığı adımları incelemenizi sağlayan Wikipedia tanımları:

Aralık 2003

Google sadece bir arama motoru değil aynı zamanda aramaya dahil ettiği siteleri önbelleğe saklayıp arama sonucunda bulduğunuz site o anda çalışmıyor olsa bile daha önceden kaydedilmiş görüntüsünü size sunan bir servis. Üstelik arama yaparken girdiğiniz anahtar kelimeye uygun resim dosyaları ya da haber gruplarına gönderilmiş mesajları da arama sonucuna dahil etmeniz mümkün.

2003 yılı itibariyle internette yapılan aramaların tamamının %80’i Google’dan yapılıyor ve bu sayede Google arama motorları arasında zirveye çıkıyor.

Reklam
Reklam

Temmuz 2004

Google internetteki en popüler arama motoru. Google.com adresinden ve AOL gibi şirketler aracılığıyla günde yaklaşık 200 milyon arama yapılmakta. Googleplex isimli merkez ofisi Mountain View, Kaliforniya, Amerika’da.

Sitelerin yanı sıra Google’da resim dosyaları, Usenet haber grubu mesajları, haber sitelerinde yayınlanmış haberler ve intenet üzerinden satılan ürünler aramanız da mümkün. Temmuz 2004 itibariyle Google yaklaşık 4,28 milyar internet sayfası, 880 milyon resim dosyası ve 845 milyon Usenet mesajı arasından arama yapmakta. Üstelik listeye dahil olan bu 6 milyar içeriğin çoğu da Google önbelleğine kayıtlı.

Aralık 2004

Google, merkezi Amerika’da bulunan ve Google Inc. isimli firmaya ait olan bir arama motoru. Firmanın kendi sözleriyle hedefi “dünyadakii tüm bilgiyi organize edip evrensel bir ulaşım sağlayarak işe yarar hale getirmek”.

2004 sonu itibariyle Google yaklaşık 8,05 milyar internet sayfası, 880 milyon resim dosyası ve 845 milyon Usenet mesajı olmak üzere toplamda 9,5 milyarın üzerinde içerikten arama yapmakta.

Bir arama motoru olmasının haricinde Google aynı zamanda Blogger, Picasa, Keyhole, Froogle ve Google Desktop Search gibi servislerin de sahibi.

Mart 2005

Google 1998 yılında Amerika’da kurulmuş bir arama motoru. Merkez ofisi Montain View, Kaliforniya’da ve 3000’in üzerinde çalışanı bulunmakta.

Google’ın şu anki CEO’su Dr. Eric Schmidt (eski Novell CEO’su) Google’ın kurucularından olan Larry Page’in ayrılmasıyla başa geçti.

Mart 2006

Google Eylül 1998’de kurulan ve Google Inc. firmasının sahip olduğu bir arama motoru. Google Inc. firmasının Mountain View’daki ofisinde, Dr. Eric Schmidt önderliğinde yaklaşık 5700 çalışanı bulunmakta.
Google ismi aslında Googol kelimesinden türetilmiş ve gerçek bir anlamı olmayan yapay bir kelime. Googol ise Türkçe’de karşılığı olmayan (olsa da bizim bilmediğimiz, bilsek de kimse kullanmıyor nasıl olsa diye açıklamadığımız) 1 ve ardından gelen yüz adet 0’ı ifade eden bir kelime. Aynı mantıktan giderek merkez ofisinin ismini de Googolplex’den türeten Google Inc., ofisin adını Googleplex koymuş. Googolplex ise 1 ve takip eden Googol tane sıfırdan oluşan sayıyı ifade eden bir kelime.

Google servislerini sağlayan birçok sunucu çiftliği bulunmakta. Her bir çiftlikte binlerce ucuz maaliyetli bilgisayar Linux’un en temel hali yüklü olarak çalışıyor. Her ne kadar firma kullandığı donanım hakkında detay belirtmeye yanaşmasa da 2005 yılı itibariyle tahmin edilen rakam toplamda 100,000’in üstünde Linux yüklü bilgisayarın çalışmakta olduğuydu.

Temmuz 2006

Google internette arama yapma ve internet reklamcılığı alanlarında uzmanlaşmış bir özel şirket. Haziran 2006 itibariyle 118,32 milyar dolarlık piyasa değeriyle en büyük rakibi olarak gösterilen Yahoo!’nun neredeyse iki katı değerli bir şirket. Firmanın Mountain View’daki ofisinde şu anda yaklaşık 6800 insan çalışmakta ve bu sayı giderek artıyor.

Google internette arama yapmakta bir kültür olmuş durumda ve artık “Google’lamak” terimi “internette aramak” anlamına geliyor (aslında Türkçe’de böyle bir terim kullanılmıyor ancak “To Google” İngilizce’de oturmuş bir kullanım tarzı ve Vikipedi’de özellikle belirtilir hale gelmiş).

2004 yılında bu servisi sağlayan 30 bilgisayar kümesi ve her kümede yaklaşık 2000 bilgisayar bulunmaktaydı. Bu kümelerin her biri ise 1 petabyte (1024 terabyte) civarında bilgiyi saklamakta ve 2 Gbps gibi bir veri iletişim hızına sahipti. 2006 yılında ise sistemin tam olarak ne kadar geliştirildiği henüz bilinmiyor.

Kasım 2006

Google 7 Eylül 1998 yılında kurulmuş ve 30 Eylül 2006 itibariyle 9.378 çalışanı bulunan dev bir internet şirketi.
Google ismi 10^100 (1 ve ardından gelen yüz adet 0) anlamına gelen Googol sayısının hatalı yazılmış halinden geliyor. Zaman içinde bu isim internet kültüründe yerini kalıplaştırdı ve Merriam Webster, Oxford gibi tanınmış sözlüklerde “Google isimli internet arama motorunda arama yapmak” şeklinde bir karşılık aldı.

2006 yılı itibariyle Google’ın dünyanın çeşitli yerlerde bilgisayar kümeleri oluşturduğu ve toplamda yaklaşık 450,000 bilgisayarı sunucu olarak kullandığı tahmin ediliyor. Günlük ortalama 1 milyar farklı arama yapılan Google şu anda arama motoru piyasasının %54’ünü elinde bulundurmakta ve rakipleri Yahoo! (%23) ile MSN’e (%13) ciddi bir fark atmış durumda.

Haziran 2007

Google merkezi Mountain View, Kaliforniya’da bulunan ve 12.238 çalışanı olan dev bir internet şirketi. Şirketin çalışanlarına aşılamaya çalıştığı felsefesinde “şeytanlık yapmadan para kazanabilirsiniz” ve “iş zorlayıcı olmalı ama zorlanırken eğlenmelisiniz” gibi fikirler yer almakta.

Şirket 7 Eylül 1998’de Larry Page ve Sergey Brin isimli iki Stanford Üniversitesi öğrencisi tarafından kuruldu. Halka arzı ise 19 Ağustos 2004 tarihinde gerçekleşti ve şirket değerini yaklaşık 23 milyar dolara çıkardı. Daha sonra farklı alanlara yapılan yatırımlar ve ortaklıklarla şirket video paylaşımından e-posta servisine kadar birçok hizmeti sunar hale geldi. Bu süreç içinde de şirket değeri defalarca katlanarak büyümüş oldu.

Tüm büyük şirketler gibi Google’ın da başı defalarca telif hakları ya da gerekli sansürü sağlamama gibi nedenlerle belaya girdi ve pek çok ülkede Google’ın “bazı” belgeleri erişilmez kılması için yasalar çıkartıldı. 11 Eylül saldırısından sonra Google Earth’ün ülkelerin güvenliğini tehlikeye attığı ve kapatılması gerektiği iddia edildi ancak Google bu meseleden de Google Earth programında görülebilenlerin zaten halka açık olduğunu, bu program sayesinde sadece erişimin bir nebze kolaylaştığını söyleyerek sıyrıldı.

– – –

Editörün Notu: Bu makalede yazılanların çoğu Wikipedia’nın Google sayfasını güncellemesinden alınmış olduğu için zaman zaman aynı bilgiler size tekrar sunuluyor gibi gelebilir ancak özellikle rakamları dikkatli okumanızı tavsiye ederiz, zira kısa zamandaki büyük değişimler bizi bile bu yazıyı yazarken çok şaşırttı. Ayrıca burada belirtilen hiçbir şeyin kesin olamayacağını, en yüksek ihtimalli tahminler olduğunu da belirtmek isteriz.

– – –

Bilgi için: Wayback Machine
Yazan: Güçlü Aydoğdu
SDN – http://www.shiftdelete.net

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam