Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Google Maps 5.0’a Yakından Bakıyoruz

Ana sayfa /

Android işletim sistemine özel yeni Google Maps 5.0’ın eski sürümlere göre en önemli değişikliklerinden bir tanesi seyir için kullanılan haritanın tamamen yeniden inşa edilmiş olması.

Bu yeni harita vektör grafikler kullanarak size yeni ve dinamik bir sunum gerçekleştiriyor. Peki, vektör grafik nedir? Vektör grafikler çözünürlükten bağımsız, her bir nesnenin matematiksel ifadelerle oluşturulduğu ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür.Grafikler sizin belirlediğiniz ölçüye göre oluşturulur.
{pagebreak::3 Boyutlu Grafikler}
Yeni Google Maps 5.0’ı açtığınızda harita 256 x 256 piksel bölümlerle akıllı telefonunuza indiriliyor. Yazılım bu verileri yorumlayarak size üç boyutlu vektör grafik olarak sunum yapıyor.

Bu ufak harita parçalarından 360 milyar tanesi tüm dünya haritasını oluşturuyor. Ayrıca bu parçalar 20 ayrı zum kademesine sahip. Para karşılığında GPS üreticilerine seyir haritası hazırlayan firmaların elinde bile böyle bir hazine yok. Bu yüzden, Google’ın Android için hazırladığı Maps 5.0 sürümü devrim niteliği taşıyor.
{pagebreak::Google Maps Vektör Grafikler}
Google Maps, vektör grafikler kullanan ilk uygulama değil. Google bu tarz grafikleri Google Earth uygulamasında da kullanmıştı. Fakat yeni Google Maps firmanın modern mühendislik ürünlerinden bir tanesi.


Yukarıdaki harita örneklerinde, normal (solda) ve vektör (sağda) grafik arasındaki farkları görebilirsiniz.

{pagebreak:: Tek Harita, Birçok Perspektif}
Tek Harita, Birçok Perspektif


Google Maps 5.0’ın güzel özelliklerinden bir tanesi de, eski sürüme göre çok daha az veri kullanması. Bunun anlamı, eski sürümde harita içinde gezerken 100 kb veri indirdiyseniz, yeni sürümde aynı bölgelerde gezdiğinizde bu değer 30 kb’larda kalıyor. Bu da özellikle düşük kotalı Internet hesaplı kullanıcılar için başarılı bir çözüm oluşturuyor.

Android’e özel Google Maps 5.0 bunu nasıl başarıyor? Çünkü yeni grafikler eski sürüme nazaran daha başarılı. Google’ın açıklamalarına baktığımıza Maps 5.0 için yeni bir motor kullandığını görüyoruz.
{pagebreak::Maps 50 İle Zum}
Google’ın geliştirdiği bu yeni motor sayesinde kullanıcı harita üzerinde herhangi bir yeri gezerken tüm bilgilerin içinde bulunduğu bir paket gönderiliyor. Eğer görünüm açınızı değiştirmek veya zum yapmak istiyorsanız, uygulama daha önceden aldığı paket içersindeki verileri kullanıyor.

Eğer 2X’den fazla zum yaparsanız uygulama internete bağlanarak yeni paketleri akıllı telefonunuza indirmeye başlıyor. Ayrıca eski haritalardaki sokak ve cadde isimlerini görmek için haritaya oldukça fazla yakınlaşmanız gerekiyordu. Google, yeni sürümle bu sorunu da aşmış gözüküyor. Haritaya fazla zum yapmadan ve geniş bir görüş açısı ile sokak ve cadde isimlerini kolaylıkla okuyabiliyorsunuz.


Sol taraftaki harita Google’ın eski sürümüne ait. Sağ tarafta bulunan harita ise Android için hazırlanan Google Maps 5.0’dan

{pagebreak::Her Derde Deva Compass Tuşu}
Her Derde Deva “Compass” Tuşu

Harita okumak meziyet isteyen bir iş. Normal haritalarda bulunduğunuz yeri saptamak için kendinize referans bir nokta oluşturup ona göre konumunuzu belirliyorsunuz. Google Maps 5.0‘da, bu zaman kaybettirici ve kafa karıştırıcı sorun Compass” tuşu ile ortadan kaldırılmış.

Compass (pusula) tuşu sayesinde akıllı cep telefonunuzun ekranından izlediğiniz harita sizin yönünüze göre düzenleniyor. Bu sayede harita üzerindeki yönünüzü belirlemek için uğraşmamış oluyorsunuz.

{pagebreak::Harita Okuma}
Harita Okuma

Eski sürümlerde harita üzerindeki cadde ve sokak isimlerini okumak için cep telefonunuz yönünü değiştirmeniz gerekiyordu. . Google, Maps 5.0 ile bu sorunun üstesinden de gelmiş. Yazılım cadde ve sok isimlerini sizin yüzünüzün baktığı yöne göre ayarlıyor ve okuma zorluğu yaşatmıyor.

{pagebreak::Çevrimdışı Gezinti }
Çevrimdışı Gezinti

Eski sürümlerdeki en büyük sorunlardan biri olan cihaz çevrimdışı durumdayken seyir yapamamanız Maps 5.0 ile son buluyor. Eğer cihazınızın internet bağlantısı herhangi bir sebepten dolayı çalışmıyor ise harita üzerinde seyre devam edebiliyorsunuz. Hatta eski gezdiğiniz harita bölümlerine erişebiliyorsunuz.

{pagebreak::Çevrimdışı Güzergah Değiştirme}
Çevrimdışı Güzergah Değiştirme

Google Maps 5.0 Beta ile birlikte gelen güzel özelliklerden bir diğeri de çevrimdışı güzergah değiştirme. Peki, nasıl çalışıyor bu sistem? Aslında, uygulama çevrimdışı güzergah belirlemeniz için gerekli olan harita bilgisini harita geçmişinden yararlanarak alıyor.

Daha önce harita üzerinde gezmediğiniz bir yer için çevrimdışı güzergah belirleyemiyorsunuz. Yeniz güzergahınız da belli sınırlamalar içerisinde size sunuluyor. Yeni yolculuğunuza başlamadan önce cihaz sizden internet bağlantınız kontrol etmenizi istiyor.
{pagebreak::3D Haritalar}
Android kullanıcıları için piyasaya sunulan Google Maps 5.0 ile 3D seyir yapabildiğinizi yazımızın başında belirtmiştik. Fakat 3D görüntüleme sadece dünya üzerindeki 100 şehir ile sınırlı. Ne yazıktır ki bu şehirler arasında bir Türk şehri yer almıyor. Ülkemize en yakın 3D haritası bulunan şehir ise Atina.

http://www.youtube.com/v/TAh4yiCzgKw?fs=1&hl=en_GB

Android kullanıcıları için ücretsiz olarak dağıtılan Google Maps 5.0 sürümünü indirmek için tıklayın.

:: Google Maps 5.0 deneyimlerinizi bizimle paylaşın.

Yorum Ekleyin