4 Eylül 1998 tarihinde kurulan Google, reklam politikası adına yeni bir karar aldı. Google reklamları sayesinde gelir sağlayan kullanıcıları yakından ilgilendiren bu karar, siber zorbalık sorununu ortadan kaldırmak için alındı.
Google reklam politikası için harekete geçti: Siber zorbalık
Bu sene birçok zararlı uygulamayı engelleyen Google, kullanıcıların dijital mecralarda rahatça gezebilmeleri için yeni projeler üzerinde çalıştığını açıklamıştı. ABD’li firma, “takip etme uygulamaları” olarak geçen yazılımlara karşı savaş başlattı.
Google, bir kimsenin başka bir kimseyi o kişiden izinsiz bir şekilde takip etmesini istemiyor. Bu bağlamda telefon takip etme programı, konum takip etme programı ve WhatsApp takip etme programı gibi yazılımlar için hazırlanan reklamlar artık yayımlanmayacak.
Google Play Store’da böyle uygulamalara yer verilmiyor ancak böyle reklamlara izin veriliyordu. Kendisinin reklam politikası hakkında bir açıklama yapan Google, ilgili metinde şu cümlelere yer verdi:
“Casusluk yapmak adına kullanılan kameraların, ses kaydedicilerinin ve benzeri ekipmanların tanıtımını yapan ve bir kişinin rızası olmadan o kişinin yazılarını, tarayıcı geçmişlerini, telefon görüşmelerini ve konum bilgilerini kayıt altına alan kötü amaçlı yazılımların yayılmasını sağlayan reklamlar, 11 Ağustos 2020 tarihinden itibaren kurallara aykırı olacak ve bunların kullanımı yasaklanacak.”
Bir kişinin hedef seçtiği kişiyi veya kişileri bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak korkutması ve onlara zarar vermesi, siber zorbalık olarak adlandırılıyor. Bunun dışında Google, bazı izleme yazılımlarının reklamlarını yasaklamayacağını açıkladı.
Bu yazılımlar arasında çocuklarını izlemek isteyen kişiler veya özel soruşturmalar için hazırlanan programlar bulunuyor. Bu programların dağıtılmasını ve yaygınlaşmasını sağlayan tanıtımlar yayımlanmaya devam edecek.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}