İnternetin en alt katmanı olarak bilinen Dark Web, yasa dışı olan bir çok siteyi içinde barındırıyor. Dark Web site içeriklerinden kaynaklı olarak klasik arama motorlarıyla erişim pek mümkün değil. Sosyal medyada ve web sitelerinde buz dağı benzetmesi yapılan karanlık tarafa, yalnızca belli başlı tarayıcılarla erişim yapılıyor.
Dark Web site içeriklerinden bütün internet koruyucuları tarafından güvenli bir alan değil. Sitelerde yer alan tehlikeli kişilerden dolayı her türlü dolandırılmaya ve siber saldırıya maruz kalmak mümkün. Ek olarak sık sık devletler tarafından gizlice kontrol edildiği için yakalanma riski de barındırıyor. Peki, Dark Web site içeriklerinde neler var ne işe yarıyorlar? Haberin ayrıntılarına hep birlikte göz atalım.
Dark web siteleri için ne gerekiyor?
Dark Web sitelerine ulaşmak belirttiğimiz gibi oldukça tehlikeli bir iş. İnternetin karanlık tarafına erişmeden önce mutlaka bir VPN ile korunmak ya da TOR tarayıcısını kullanmak gerekiyor. Aksi takdirde karanlık tarafta yasa dışı herhangi bir işe istemeden de olsa bulaşmak ve zarar görmek kaçınılmaz olabilir. TOR tarayıcısı, The Onion Routing kelimelerinin baş harflerinden meydan gelmiştir ve kullanıcılarının anonim olmasını sağlar.
The Hidden Wiki
The Hidden Wiki, adından da anlaşılabileceği gibi içinde gizli bilgiler içeren bir alan. Burası, Dark Web’in en eski sitelerinden biri olarak gösteriliyor. The Hidden Wiki’de bazı Deep Web sitelerinin güncel bağlantıları yer alıyor. Sitenin en üst kısmında da “The Hidden Wiki, en iyi karanlık web sitelerini bir arada toplar.” yazısı yer alıyor.
Gizli Facebook
Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biri olan Faceboook’un bir Dark Web sürümü mevcut. Bazı kişiler arasında Karanlık Facebook olarak geçen bu sosyal medya platformu, anonim hesap oluşturmaya yarıyor. Dark Web için Facebook site içeriğinin en ayırt edici özelliği ise sansürsüz paylaşım yapmak ve sansürsüz paylaşımları görmek.
ProPublica
ProPublica, Dark Web’in ilk büyük haber sitesi olarak geçiyor. Gazeteciler, burada kar amacı gütmeden devlet adamlarının ve iş dünyasındaki önemli kişilerin yasa dışı faaliyetlerini ifşa ediliyor. ProPublica, işlerini iyi yaptıkları için gazetecilere Uzun Metrajlı Yazı için Pulitzer ödülü veriyor.
Galaxy 3
Galaxy 3, Dark Web’de yer alan hiçbir kuralın olmadığı bir sosyal medya platformudur. Diğer sosyal medya platformlarından sıkılan ve sansür istemeyen kişiler Galaxy3’te yer alıyor. Burada genellikle anonim olarak bilgisayar ve internet alanında uzman kişiler bulunuyor.
Daniel
Daniel, The Hidden Wiki gibi Dark Web site içeriklerini görüntülüyor. Aralarındaki en büyük fark ise The Hidden Wiki’de bazı bağlantıların çalışmıyor olup Daniel’de yer alan bağlantılarının çalışıyor olması. Ayrıca Daniel, 7.000 adet bağlantı adresi sunarken bir de bunları kategorilere ayırarak arama yapmayı kolaylaştırıyor.
Ahmia
Ahmia, kendini gizli bir hizmet arama motoru olarak tanıtıyor. Ayrıca bu arama motoru, çocuk istismarı ya da herhangi bir kötüye kullanımla ilgili tüm şikayetlere anında dönüş yaparak içerikleri kaldırıyor.
Hidden Answers
Hidden Answers adından da anlaşılacağı gibi anonim olarak soru sormayı sağlayan bir alan. Yani site Quora, Yahoo Cevapları ve Reddit’in Dark Web versiyonudur. Anonim olarak soru sorulan platformda bazı kullanıcılar ısrarla gerçek kimliğin açıklanması için baskı kuruyor.
Sci- Hub
Sci- Hub, diğer arama motorlarında yer almayan bilimsel araştırmaları içeriyor. Burada kanser dahil tüm ölümcül hastalıklarla ilgili birçok makale bulunuyor. Sci- Hub’un amacı kar amacı gütmeden bilimsel gelişmeleri bir adım daha ileri taşımak. Fakat site bazı nedenlerden kaynaklı olarak ara ara erişime kapanıyor.
Siz okuyucularımız bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizin için hazırladığımız Dark Web site içeriklerini ve listeyi beğendiniz mi? Düşüncelerinizi yorum kısmında ya da SDN Forum‘da belirtebilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}