Geçtiğimiz günlerde çalışanlarına uyguladığı maaş eşitsizliğinin ortaya çıkmasıyla gündeme gelen Google, uzun süredir bazı kullanıcı verilerini dünyanın çeşitli devletleriyle paylaştığı iddiasıyla eleştiriliyor. Özellikle son dönemde Hong Kong hükümetine veri sağladığı ortaya çıkan Google, konu ile ilgili bildiri yayınlayarak iddialara net bir dille cevap verdi.
Google’ın kullanıcı verilerini Hong Kong hükümetiyle paylaştığı iddia edildi
Geçtiğimiz yıl dünyanın dört bir yanında bulunan devletlerin veri taleplerine karşılık vermeyi sonlandıracağını duyuran Google’ın 2020 yılında Hong Kong hükümetine bazı kullanıcı verilerini sağladığı tespit edildi.
Hong Kong Free Press’e göre Google, geçtiğimiz yıl Hong Kong hükümetinden toplamda 43 farklı veri talebi aldı. Ancak ortaya çıkan raporlara göre şirketin bu taleplerden yalnızca 3’üne karşılık verdiği belirtildi.
Özellikle son dönemde bu konuda eleştirilerin artmasının ardından HKFP’ye bir bildiri gönderen Google, kabul edilen 3 talepten ikisinin insan kaçakçılığı soruşturmalarıyla, birinin de insan hayatına yönelik tehdidin bir parçası olan acil durum ifşasıyla ilgili olduğunu ifade etti.
Bunun yanı sıra Hong Kong hükümeti ile paylaşılan verilerin hiçbirinin kullanıcı verilerini içermediğini belirten Google, HKFP’ye gönderdiği bildiride kullanıcı verilerinin ABD Adalet Bakanlığı ile işbirliği yapılmadığı sürece Hong Kong hükümeti ile paylaşılmayacağını ifade etti.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda aralarında Facebook, Twitter, Google ve Apple gibi dev şirketlerin bulunduğu Asya İnternet Koalisyonu, Hong Kong’daki veri gizliliği yasasında planlanan değişikliklerin ardından ülkedeki faaliyetlerini sonlandırma tehdidinde bulunmuştu. Bunun üzerine dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri Hong Kong hükümetinden gelen veri taleplerini kabul etmeyeceğini duyurmuştu.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}