Henüz yerli bir arama motorumuz yok. Uzmanlar, gelişmiş bir arama motoruna gerçekçi hedeflerle başlamak için en az 1 milyar doların üzerinde bir yatırıma ihtiyaç duyulduğunu belirtiyorlar. Böyle bir yatırım için ne hükümet ne de özel sektör hevesli.
Yerli arama motorumuz olmadığı ve kısa sürede de olamayacağı gerçeğinin ardından, şu anki durumumuza bakalım. İnternet kullanıcılarının %90’dan fazlası Google’ı tercih ediyor. Bu tercih, arama motoru gerçeğini kabul eden içerik üreticileri için harika fırsatlarla dolu çok değerli bir veri.
Şöyle düşünelim; internet kullanıcısı, önce Google’a giriyor sonra diğer sitelere ulaşıyor. Herkes, Google’dan diğer adreslere yayılıyor. Belki de arama motoruna uygun bir içerik üreterek, reklam vermeye gerek olmadan, en değerli tanıtım çalışmasını burada gerçekleştirebilirsiniz.
Özetle; Eğer internette olmak istiyorsanız, o zaman Google ile iyi geçinmek zorundasınız.
Google’a ayak uydurmak şart
İyi ilişkiler, tarafların birbirlerinin kurallarına uyum sağladığı kadar başarılı olabiliyor. Değerli olan tarafın kuralları, her zaman ağır basıyor. Bu durum, internette de geçerli. Google ile iyi geçinmek, “internette ben de varım” demek istiyorsanız, Google’ın kesin çizgilerle belirtmediği ama bazı tavsiyelerde bulunduğu ortama ayak uydurmalısınız.
Kurucusu olduğum ShiftDelete.Net için de geçerli bir durum bu. Günde 200 binden fazla ziyaretçiye sahip olan internet sitemizin genel trafiğinde arama motoru neredeyse yarı yarıya söz sahibi. Bizim gibi butik haber sitelerinin dışında alışveriş siteleri için de tüm kurallar, aynen geçerli.
Rakipler de boş durmuyor
Peki, milyarlarca dolarlık sektörlerde, internet trafiğine yön veren bir Google, bunu hakkıyla yapmak için neler yapıyor? Yazının başında, bir arama motoru olmak için neden dudak uçuklatan yatırımlar gerektiği sorusunun cevabı da aslında burada. Binlerce mühendis, internet kullanıcılarının aradığı içeriklere en kolay ve hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlamak için çalışıyor. Üstelik Google, eskisi gibi bu sahada tek başına oynamıyor. Ensesinde Microsoft, Yahoo ve Yandex de var.
Gelin görün ki, binlerce mühendisin geliştirdiği algoritmalar bile bazen işin sahtekârlığında olan kişilerin karşısında çaresiz kalabiliyor. Arama Motoru Optimizasyonu konusunda çözüm ürettiğini belirten kişi ve kurumlar, sektörüne göre değişen bedeller karşılığında Google’da sizi üst sıralara çıkarabiliyor.
Bir ara Web 2.0 ile birlikte anılan blog’lar Google için çok önemliydi. Bahsettiğim sahtekârlar, birkaç hafta içinde yüzlerce otomatik blog açarak, Google’da üst sıralara taşımak istedikleri adreslere çalıştılar.
Sahtekarlar her yerde
Şimdi yükselen değer olan sosyal medya da Google’ın listeleri için önemli. Sahtekârlar, yine boş durmuyorlar ve bu alanı da sahte hesaplarla doldurarak gerekli desteği almaya çalışıyorlar.
Birbirinden zeki binlerce mühendis, bu sahtekârların da üstesinden gelerek en doğru listeleri, kullanıcıların karşısına çıkarmak istiyor ama bunun tam olarak gerçekleştiğini söylememiz maalesef mümkün değil.
:: Sizce Google’ın başarısının sırrı ne?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}