Avrupa Birliği’nin rekabet düzenleyicisi Avrupa Komisyonu, 2017 yılında Google’a yönelik usulsüzlük incelemesi başlatmıştı. İncelemenin gerekçesi ise şirketin reklam politikalarında yaptığı etik olmayan davranışlar oldu. Sürecin sonunda ise ABD‘li teknoloji devine yüklü bir ceza kesildi.
Ancak Google, cezaya razı olmayarak karar itiraz etti. Son olarak incelemelerini tamamlayan komisyon, şirkete verdiği ceza ile ilgili kararını verdi. Buna göre ABD‘li teknoloji devi, yüklü bir ceza ödemek zorunda kalacak. İşte ayrıntılar…
Genel Mahkeme 2.8 milyar dolarlık cezayı onayladı
Avrupa Birliği, Google’ı hakim konumunu kötüye kullanmak ve arama sonuçlarında kendi alışveriş hizmetini rakiplerinin göre daha çok öne çıkarmakla suçlamıştı. Avrupa Komisyonu Komiseri Margrethe Vestager‘in o dönemde yaptığı açıklama şu şekildeydi;
”Google, hayatımızda fark yaratan birçok yenilikçi ürün ve hizmetle geldi. Bu iyi bir şey ancak Google’ın karşılaştırmalı alışveriş hizmeti stratejisi birçok usulsüzlük barındırıyordu. Google, rakiplerinin sıralamasını düşürerek pazar hakimiyetini kötüye kullandı”
Google, o dönem kararı hatalı buldu ve temyize gitti. Şirket Avrupa’nın en büyük ikinci mahkemesi olan Lüksemburg’daki Genel Mahkeme’ye itiraz etti. Google’dan yine o dönem şöyle bir açıklama gelmişti;
Bazı alışveriş siteleri doğal olarak Google’ın onları daha belirgin bir şekilde göstermesini istiyor. Verilerimiz insanların genellikle onları doğrudan istedikleri ürünlere götüren bağlantıları tercih ettiğini gösteriyor. Avrupa Komisyonu’nun bu kararıyla hızlı ve kolay çevrimiçi alıverişi hafife aldığına inanıyoruz.
Genel Mahkeme itirazı kabul etmedi ve cezayı onayladı. Mahkemeden yapılan açıklama şu şekildeydi;
Genel Mahkeme, Google’a verilen para cezasının miktarının teyit edilmesi gerektiği sonucuna vararak analizini sonlandırıyor.
Avrupa Birliğinin Google verdiği cezalar
Google’ın Avrupa Birliği’nden aldığı ilk ceza bununla sınırlı değil. 2018 yılında Avrupa Komisyonu, Android işletim sisteminde piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a yaklaşık 5 milyar dolarlık ceza kesmişti. 2019’da ise Google yine reklam hizmeti AdSense’de piyasa hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle 1.7 milyar dolar değerinde cezaya çarptırıldı.
Google’ın reklam politikaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Şirket savunmasında haklı olabilir mi? Lütfen görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşınız.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}