Yıllardır bize aradığımızı bulduran, hatta birçoğumuzun adres çubuğu niyetine kullandığı Google bir zamanlar hayatın her alanına el atar vaziyetteydi. Temel işlevi olan insanlara internette aradığını kolaylıkla buldurmanın yanı sıra e-posta, haber, blog, RSS okuyucusu gibi insanların hayatını kolaylaştıracak veya zenginleştirecek işlevler de arama devi tarafından sunulmaktaydı.
Ayrıca Google çalışanlarına mesailerinden belirli bir zaman aralığını kendi geliştirdikleri projelerine ayırmaları için teşvik ediyor, içlerinden ilginç ve başarılı bulduklarını Labs sürecine sokup bunun sonucunda herkesin kullanımına sunabiliyordu.
Knol, Wave, Buzz, Masaüstü Arama, vb. servislerin hepsi bir şekilde Google’ın laboratuvarında gelişerek kullanıcılara sunuldu. Ne var ki, bunların çoğu kullanıcılardan beklenen ilgiyi görmedi. Üstelik bu kadar çok servisin sunulması kullanıcıların kafasında da bir karışıklık oluşturdu.
Aslında sadece kullanıcıların kafasında değil, Google’ın içinde de… Şirket, yeni rakibi Facebook‘un karşısına uzun bir süre ciddi bir sosyal ağ çıkarmayı başaramadı.
Geçtiğimiz yılın başlarında şirketin CEO‘luk görevine Eric Schmidt’in yerine Larry Page, yani şirketin kurucularından bir tanesi geçti. Page, göreve geldikten kısa bir süre sonra Google+’yı, Google’ın en son ve en iddialı sosyal ağ denemesini tanıtarak işe başladı.
{pagebreak::iki}
Google+‘nın tanıtılmasıyla birlikte Google’ın diğer servislerinde de genel bir tasarım değişikliği hamlesine girişildi. Yaz aylarından beri kademeli olarak Google arama motoru, Gmail, Google Reader, YouTube, vb. tüm servislerde açık gri ve koyu kırmızı tonların hakim olduğu yeni tasarımın hayata geçtiğini gördük.
Tasarım değişikliğiyle sınırlı kalmayan Page ve ekibi yazının başlarında belirttiğimiz gereksiz, ilgi görmeyen Google servislerini de kapatmaya karar verdi.
Page’in son faaliyetlerinden biri de sayıca fazla olan Google servisi nedeniyle ortalığa dağılmış olan ve karışık durumdaki gizlilik sözleşmelerini düzenleyip tek bir belge hâline getirmek oldu. Yeni gizlilik sözleşmesinin perde arkasını bu sayıda bulmak mümkün.
Artık her Google servisi için geçerli olan tek bir Google kullanıcı sözleşmesi var ve bu daha kolay bir kullanıcı yönetimi sağlayacak.
Larry Page dolmak üzere olan ilk yılında Google‘a yeni ve sade bir düzen getirmeyi başardı. Steve Jobs’un geçtiğimiz yılın sonlarında yayınlanan biyografisinde Page’in O’nu ziyarete geldiği yazıyor.
Jobs, Page’e Google’ın belirli servisleri seçip onlara odaklanması gerektiği konusunda öğütler vermiş. Acaba Larry Page bu işlere girişirken Steve Jobs’un öğüdü etkili olmuş mudur?
Bu yazı Sabri Küstür tarafından yazılmıştır.
:: Google’ın hangi hizmetlerini kullanıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}