Akıllı telefon ekranlarının dayanıklılığını artırmasıyla tanınan Gorilla Glass üreticisi Corning, Avrupa Birliği’nin rekabet soruşturmasının ardından radikal değişiklikler yapmak zorunda kalacak. Avrupa Komisyonu, şirketin bazı anlaşmalarında rekabeti kısıtlayıcı unsurlar tespit etmişti. Peki, Corning bu süreci nasıl yönetecek ve neleri değiştirmek zorunda kalacak?
Gorilla Glass yapımcısı 9 yıllık eylem planı açıkladı
Corning, Avrupa Komisyonu’nun endişelerini gidermek için bir dizi düzenleme önerisinde bulundu. Şirket, mevcut sözleşmelerindeki münhasırlık maddelerini kaldırmayı ve gelecekte bu tür maddeleri kullanmamayı taahhüt etti. Ayrıca, müşterilerinden belirli miktarlarda stok satın alma zorunluluğunu da ortadan kaldırmayı planlıyor.
Bir diğer dikkat çekici değişiklik ise cam işleyicilerle ilgili. Corning, üçüncü parti şirketlerin toplam talebinin yüzde 50’sinden fazlasını Corning’den temin etmelerini zorunlu kılmayacağını belirtti. Ayrıca, fiyat avantajlarının belirli satın alma koşullarına bağlanmayacağı da taahhütler arasında…
Corning’in önerdiği değişiklikler yalnızca Avrupa ile sınırlı kalmayacak. Şirket, bu düzenlemeleri dokuz yıl boyunca küresel ölçekte uygulamayı taahhüt ediyor. Bu süreçte Avrupa Birliği, Corning’in yeni sözleşme şartlarına uyup uymadığını düzenli olarak denetleyecek.
Önerilen değişikliklere itiraz etmek isteyen üçüncü parti şirketlere toplam 6 haftalık süre verildi. Avrupa Komisyonu’nun düzenlemeleri kabul etmesi durumunda, Corning’in yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde yıllık global gelirinin yüzde 10’una kadar ceza ile karşı karşıya kalabileceği belirtiliyor. Bu da yaklaşık 1.25 milyar dolarlık bir ceza anlamına gelecek.
Her ne kadar belki tüm bu sürece daha önce müdahil olmamış olsanız da neden hemen her telefonda Gorilla Glass dışında farklı bir koruyucu görmediğinize dair oldukça enteresan bir sürece girilmiş durumda…
Peki, sizce bu değişiklikler sektörde kalıcı bir dönüşüm yaratabilir mi? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}