Akıllı telefonların yeni sürümlerinde ve bilgisayar uygulamalarının vazgeçilmez modu haline gelen ”dark mode” yani karanlık mod, iOS 13 ve Android 10 gibi sürümlerle daha da bilinir hale geldi. Görünürlüğünü ve popülerliğini artıran bu özellik, Windows 10, macOS, Chrome, Firefox, Gmail gibi aracılarla adeta bir virüs gibi yayıldı. Ancak güç tasarrufu sağlarken söylendiği gibi göz sağlığı için daha iyi mi?
Şüphesiz bu yılın dijital trendi haline gelen karanlık mod, birçok kullanıcı için vazgeçilmez bir özellik olarak karşımıza çıkıyor. En son Instagram’ı karanlık mod ile karartmıştık. Ancak bu özellik zannedildiği kadar masum mu? Öncelikle siyah bir zemin üzerine beyaz yazı fikri gerçekten farklı bir deneyim sunuyor. Bu ilgi çekici ve her uygulamada denenmek için can atılan bir özellik.
Karanlık mod araştırmaları ilginç bulgulara işaret ediyor
Ancak bazı yorumlara göre, gözler için evet çok daha iyi, pil ömründen de tasarruf sağlıyor. Ancak baş ağrısı ve mide bulantısı gibi yan etkilerinin olduğu iddia ediliyor. Karanlık modu popüler bir çılgınlık olarak yorumlayanlar olduğu gibi, bilinçaltında hala karanlık modu sevmeye devam ettiği söyleniyor. Yeni akıllı telefon sürümleriyle beraber beklenen karanlık mod serüveni iyice doygunluğa ulaşmaya neden oldu.
Her şeye rağmen, karanlık modun dijital hayatımıza hızlı bir şekilde dahil edilmesi aslında gereksiz de değil. Zira OLED ekrana sahip bir cihaz kullanıyorsanız ve kullandığınız cihaz karanlık mod özelliği ile gerçekten siyah olabiliyorsa, pil ömründe gözle görülür bir artma oluyor. Ancak o da yapılan gözlemlere göre, bir saat daha fazla artıyor.
Pil ömründen tasarruf özelliğinden yararlanmak içinse OLED ekrana sahip olmanız gerekiyor. Yoksa sadece siyah rengine sahip bir temayı kullanmış oluyorsunuz.
Karanlık mod sağlığa zararlı mı?
Karanlık mod kullanımını artıran bir diğer özellik ise gözleri daha az yoruyor olması gösteriliyor. Ancak teknoloji yazarı ve bilinen bir yazar olan Adam Engst, konuya dair, olağanüstü durumlar dışında, karanlık modun hiçbir şekilde göze iyi gelmediğini aktarıyor.
Hatta araştırmalar, astigmatı olan insanlarda koyu arka planlardaki beyaz tonlardaki metinler için durumun kötüleştiğini, okumayı zorlaştırdığını ortaya koyuyor. Göz rahatsızlığı olan insanlarda okumayı zorlaştırdığını aktaran araştırmalar ile insanlarda göz kısmalarında bir artış tespit edildi.
Bir diğer araştırmaya göreyse, beyaz tonlardaki uygulamalarda okumanın çok daha iyi olduğunun keşfedilmiş olması. Konu hakkındaki araştırmalarıyla bilinen Susanne Mayr bir ekrana bakarken beynimizin açık tonlardaki uygulamalara çok daha rahat uyum sağladığını aktarıyor. Mayr yaptığı araştırmalarda beyaz tonlu dijital ekranlar ile çalışan insanların performanslarının çok daha iyi olduğuna ulaştı.
Yine de önemli bir trend olan karanlık modun ne zaman modasının geçeceği belirsiz olsa da bir özelliği kullanmaya başlamadan önce onun tüm yönlerini öğrenmek gerekiyor. Konuya dair araştırmaları da okumakta yarar var.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}