Yeni bir bilgisayar sistemi kuranların çoğu en son adım olarak güç kaynağını seçerler. Aslına bakılırsa güç kaynağını en son seçmek akıllıca bir adım.
Tüm bileşenlerinizi topladığınızda ne kadarlık bir güç kaynağına ihtiyacınız olacağını daha iyi belirleyebilirsiniz.
Oluşturduğunuz sistemin tam olarak kaç Watt’lık bir güç kaynağına ihtiyacı olduğunu belirlemek güç. Bunun için bazı önemli markaların özel hesaplama uygulamaları bulunuyor.
Bu kadar model içinden hangisini tercih edeceksiniz?
Hesaplama Uygulamaları
Örneğin Corsair‘ın resmi sitesinde bulunan PSU Finder adlı uygulama bunların arasında en iyilerinden biri olarak göze çarpıyor. PSU Finder’a buradan bakabailirsiniz.
Elbette sadece bu tip hesaplama uygulamaları da tercih etmeniz gereken güç kaynağını belirlemekte kesin çözüm değil. Güç kaynaklarındaki güç ve elektrik değerlerini iyi okuyabilmek de çok kritik önem taşıyor.
{pagebreak::Güç Değerleri}
Güç Değerleri
Güç kaynakları söz konusu olunca, sadece kaç Watt olduğunu bilmenin yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Gerçekten de ilk baktığınızda bu cihazlarla ilgili bahsedilen tek değerin Watt olduğunu görüyoruz.
İşin derinine indiğimizde ise birçok başka değerin de olduğunu görüyoruz. Güç kaynaklarının üzerine baktığımızda, hepsinde bir adet tablo bulunduğunu görüyoruz.
Bu tablolar ilk bakışta kafa karıştırıcı olabilir fakat hangi değerlere bakmanız gerektiğini anlayınca çok açıklayıcı olduğunu görebilirsiniz.
Corsair AX1200 modeli tam 1200 Watt güç sağlıyor
12 V DC Çıkışları
Tabloda en çok dikkat etmeniz gereken değer 12 V DC çıkışları olmalı. En çok güç çeken bileşenler olan işlemci ve grafik işlemciler bu çıkışları kullandıkları için, bunların sağladığı güç iyi seviyedeyse, güç kaynağı sisteminize büyük ölçüde yetiyor anlamına gelir.
Bu yüzden, ekran kartınızın ve işlemcinizin harcadığı gücü biliyorsanız, güç kaynağının üzerindeki tabloda 12 V çıkışlarının toplam gücüne bakıp karşılaştırma yapabilirsiniz.
{pagebreak::Kaç Watt?}
Kaç Watt?
Genel olarak bir derecelendirme yapmak gerekirse, orta ve giriş seviyesi bir işlemci ve ekran kartınız varsa 400 Watt‘lık bir güç kaynağı yeterli olacaktır.
Orta seviye fakat oyun oynatabilen bir sisteminiz varsa 600 Watt‘lık, birden fazla ekran kartı kullanıp, hız aşırtma yapacağınız bir sisteminiz varsa ise 1000 Watt civarında bir güç kaynağının işinizi göreceğini kabaca söyleyebiliriz.
VX550W, Corsair’in 80 Plus sertifikalı modellerinden biri
80 Plus Nedir?
Satılan modellerin üzerinde 80 Plus diye bir ifade görebilirsiniz. Endüstride artık bir standart haline gelen 80 Plus sertifikası, güç kaynağının ne kadar verimli olduğunu gösteriyor.
En az %80 verimlilik sağlayan güç kaynakları 80 Plus sertifikasını almaya hak kazanıyor. Güç kaynakları, şehir hattından gelen elektriğin tamamını sisteme veremiyorlar.
Genel hattan gelen gücün %80‘ini sisteme yansıtabilen güç kaynakları bu sertifikayı alıyorlar. En az %82 verimlilik sağlayanlar Bronz, %85 olanlar Gümüş, %87 olanlar Altın ve en az %90 verimlilik sunanlar ise Platinyum sertifikaya sahip oluyorlar.
{pagebreak::Bağlantılara Dikkat}
Bağlantılara Dikkat
Kaç Watt’lık bir güç kaynağı alacağınıza karar verdikten sonra, dikkat etmeniz gereken birkaç nokta daha bulunuyor.
Bunların başında ise bağlantılar geliyor. Sisteminizde kullandığınız bileşenlerin ne gibi güç bağlantıları gerektirdiğine dikkat etmelisiniz.
CPU güç bağlantısının kaç pin olduğuna ve PCI-Express bağlantılarının kaç tane ve kaç pin olduklarına mutlaka bakmalısınız.
Bilgisayarınızda kaç tane sabit disk kullanacağınıza göre SATA güç bağlantılarının da sayısına mutlaka bakmalısınız.
Corsair TX750 modelinde 4 adet PCI-E 6+2 pin bağlantısı ve 8 adet SATA bağlantısı bulunuyor
Sessizlik
Bağlantıların yanı sıra güç kaynağının sessiz olması da epey önemli. Burada da fan kalitesi devreye giriyor. Eğer sessiz bir güç kaynağı arıyorsanız, desibel değerini öğrenmeye çalışın.
Elbette her bileşende olduğu gibi ısınma da güç kaynaklarında dikkat etmeniz gereken bir etken. PSU scıaklığının 50 derecenin üzerinde olması iyi bir durum değil.
Ufak bir detay olsa da güç kaynağının üzerinde açma kapama düğmesinin olması da bilgisayar kapalıyken güç harcanmasını engellemek açısından iyi bir özelliktir. Buna da dikkat etmeniz size fayda sağlar.
:: Kaç Watt’lık bir güç kaynağı kullanıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}