Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

Güneş Enerjisi Dünya’da Üretilecek

Ana sayfa /

ABD, Kaliforniya’da bulunan Lawrance Livermore Ulusal Laboratuarı’nda çok önemli bir deney üzerinde çalışılıyor. Bilim adamlarının deneyle hedeflediği şey, güneşin ürettiği enerjinin bir benzerini oluşturmak.

Füzyon adı verilen bu yöntemi, yüzden fazla lazeri bir noktada toplayarak oluşturmaya çalışan bilim adamları bunun için özel bir düzenek oluşturdular.

Yıldızların enerji üretme metodu dünya üzerinde denenecek

National Ignition Facility (NIF) adı verilen merkezde gerçekleştirilecek deneyde 1500 metre uzaklıktan gönderilecek olan 192 adet lazer ışını tek bir noktada toplanacak.

{pagebreak::Hedef noktasının maketi}

Hedef noktasının maketi

NIF’de yapılacak olan deneyde, lazerler saniyenin 20 milyarda biri kadar bir süre içerisinde 500 trilyon Watt’lık bir güç üretecekler. Bu tüm dünyada aynı süre içinde üretilenden 500 kat daha fazla. 152 adet lazerin odak noktası işte bu kürenin içi olacak. Yukarıda görülen metal küre aslının küçük bir kopyası.

{pagebreak::National Ignition Facility}

National Ignition Facility

 

Lawrance Livermore Ulusal Laboratuarı’nındaki National Ignition Facility’nin şeması. Lazerler iki hattan hedef noktasına gönderilecek. Bilim adamlarının kontrol odası ise orta kısımda bulunuyor.

{pagebreak::Lazer hatları}

Lazer hatları

NIF’te yer alan iki adet lazer hattından birinin görüntüsü. Sistem saniyenin 5 milyarda birinde bir süre içerisinde 0,000000001 Joule enerjiye sahip olan lazeri 4 milyar Joule’e çıkaracak.

{pagebreak::Lazerlerin birleşeceği yer}

Lazerlerin birleşeceği yer

NIF’deki gerçek hedef noktası. 192 adet lazer bu noktada bir araya gelecek. Hedef noktasının boyutları teknisyenlerin içinde rahatça çalışabileceği kadar geniş.

{pagebreak::Kristaller}

Kristaller

Lazerleri yönlendirmek ve kırmak için kullanılan potasyum dihidrojen fosfat kristallerinden biri. Sistemde bunlardan 600 adet kullanılacak. Ana lazer ilk önce 192 parçaya ayrılacak ve sonra hedef noktasında tekrar bir araya gelecek.

{pagebreak::Kontrol odası}

Kontrol odası

NIF’deki kontrol odası. Deneyin tüm detayları buradan takip edilecek.

{pagebreak::Kırmızı düğme}

Kırmızı düğme

Kontrol odasından enteresan bir detay. Deney sırasında istenmeyen bir olay olduğunda her şeyi bir anda kapatmak için her masada birer kırmızı düğme yer alıyor.

{pagebreak::Yakıt hücreleri}

Yakıt hücreleri

Hedef noktasının içerisinde bu küçük yakıt hücreleri yer alıyor. Bu hücreler lazerlerin bir araya gelmesi ile birlikte harekete geçiyorlar.

{pagebreak::Tesisin büyüklüğü}

Tesisin büyüklüğü

Tesisin ve lazer hatlarının büyüklüğünü anlamak için sol tarafta yer alan iki teknisyenin boyuna bakın.

:: Sizce bu deney başarılı olabilir mi?

Yorum Ekleyin