Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Güney Kore’nin füze yasağı kaldırıldı

Ana sayfa / Haberler

ABD, Güney Kore’nin füze geliştirme programı üzerinde 42 yıldır var olan tüm kısıtlamaları kaldırdı. Bundan sonra Güney Kore, dünyanın birçok yerine erişebilecek füzeler geliştirebilir.

21 Mayıs günü Güney Kore ve ABD devlet liderleri, Seul’e 1979’dan itibaren dayatılan füze kısıtlamalarının sona erdirildiğini duyurdu. Kısıtlamalar kalktığı için birçok gözlemci, Güney Kore’nin Kore Yarımadası’nın ötesindeki hedeflere ulaşabilecek maksimum 1.000-5.000 kilometre menzile sahip orta menzilli balistik füzelerin geliştirilmesine öncelik vereceğine inanıyor. Seul’ün denizaltından fırlatılan daha uzun menzilli balistik füzeler geliştirmesi ve hipersonik silahlar üzerinde araştırma yürütmesi de mümkün.

Yerli füze motoru dünya rekoru kırdı!

Türkiye'nin ilk yerli orta menzilli gemisavar füze motoru TJ300, testler sırasında kendi sınıfının dünya rekorunu kırdı. TJ300, 1342 Newton itkiye ulaştı.

Reklam
Reklam

Güney Kore için uzun menzilli füze geliştirmenin önünde engel kalmadı

Kore’nin bölünmesinin ardından Güney Kore için en büyük tehdit Kuzey Kore idi. Kontrolsüz silahlanmanın önüne geçilmesi için 1979‘da ABD tarafından Güney Kore’ye sadece 500 kilogram savaş başlığını 180 kilometreye kadar menzile ulaştıracak füzelere izin verildi. Bu menzil Kuzey Kore‘nin başkenti Pyonyang‘ı vurabilmek anlamına geliyordu. O tarihlerde Türkiye de füze geliştirmeyi değerlendiriyordu ancak 2000’lere kadar bu kabiliyete erişilemedi.

Kuzey Kore’den gelen artan tehditler karşısında, kısıtlamalar dört kez revize edildi. İlk olarak 1997’de Seul’ün maksimum 300 kilometre menzile sahip 500 kilogramlık bir savaş başlığı taşıyan bir balistik füze geliştirmesine izin verildi. 2012 yılındaki güncelleme ile 500 kilogramlık savaş başlığını 800 kilometre menzile ulaştıran füzelere kadar müsaade edildi.

Pyongyang‘ın 2017’deki altıncı nükleer testinin ardından Seul ve Washington, 800 kilometre menzili aşmamak şartıyla savaş başlığı ağırlığı için kısıtlamaların kaldırılmasında anlaştı. 2020’ye gelindiğinde katı yakıtlı uzay roketlerinin geliştirilmesine izin vermek için dördüncü kez revizyon yapıldı.

Gelinen son aşamada Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, 21 Mayıs’taki Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Füze yönergelerinin sona erdiğini duyurmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. Böylelikle 42 yıldır füze kısıtlamalarına maruz kalan Güney Kore’nin kendi başına füze geliştirmesinin önünde engel kalmadı. Güney Kore’nin Füze Teknolojisi Kontrol Rejimi Anlaşması‘na da taraf olduğunu hatırlatalım.

Bu anlaşmayı imzalayan Türkiye’nin de dahil olduğu 35 ülke, 500 kilogramlık savaş başlığını 300 kilometreden uzağa taşıyacak füze satın almayacağını veya satmayacağını, teknoloji transferi yapmayacağını ve bu tür uzun menzilli füzelerde kullanılan alt sistem ve bileşenlerin alışverişini yapmayacağını taahhüt eder. Yani daha uzun menzilli füzeleri Güney Kore neredeyse tüm parçalarına kadar kendi başına geliştirebilir ve üretebilirse -ki bu çok büyük bir zorluk- daha uzun menzilli füzelere sahip olmasının önünde engel kalmadığı anlamına gelir.

Güney Kore’nin füze kabiliyeti Kuzey Kore’deki her yeri vurmanın ötesine geçti

Güney Kore’nin Savunma Geliştirme Ajansı eski başkanı Nam Se-gyu, “Daha uzun menzilli füzeler geliştirmek için yeterli teknoloji ve bilgi birikimine uzun süredir sahiptik ancak füze kısıtlamaları nedeniyle bunları yapamadık” dedi. “Ulusal güvenlik için gerekli olan çeşitli füzeler geliştirdik ve şimdi her türden füzeyi geliştirebiliyoruz. Kompakt otomobil üreten bir otomobil şirketinin daha büyükleri geliştirebilecek kabiliyete sahip olması gibi.” dedi.

Artan Çin tehdidi etkili olmuş olabilir

Savunma kaynaklarına göre, Güney Kore Mart 2020’de 2 adet Hyunmoo-4 füzesini test etti. Hanwha ve LIG Nex1 tarafından ortaklaşa geliştirilen Hyunmoo-4, savaş durumunda Kuzey Kore’nin yeraltı komuta ve kontrol tesisleri gibi yüksek korumalı hedefleri yok etmek için özel olarak tasarlandı. Hyunmoo-4’ün açık kaynaklarda resmi bulunmazken, 2000 kilogram savaş başlığını 800 kilometre menzile ulaştırıldığı söyleniyor.

Güney Kore, Kuzey Kore’nin her yerini vurabilecek menzildeki füzelere çoktan erişmesine rağmen artan Çin tehdidinin füze kısıtlamalarının kaldırılmasının asıl nedeni olduğu söylenebilir.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam