Neredeyse hayatımızın merkezi haline gelen bilişim teknolojileri, beraberinde bazı güvenlik sorunlarını da getiriyor. Doğru ve dikkatli kullanılmadığında çeşitli zararlara sebep olan bu teknolojiler için alacağınız küçük güvenlik önlemleri sizi olası sorunlardan koruyacaktır.
İşte güvenlik şirketi Kaspersky Lab‘ın kullanıcılar için hazırladığı güvenlik ipuçları:
Sosyal ağları güvenle kullanın
Facebook ya da diğer sosyal ağlarda, paylaştığınız kişisel bilgilerinize dikkat etmelisiniz. Diğer kullanıcıların neleri görebildiğini kontrol edin ve kendinizle ilgili verdiğiniz bilgilerde seçici olun. Sosyal ağlar, örneğin telefon numaralarının, paylaşılabileceği yerler değildir. Her zaman şunu unutmayın ki detaylar kendi başına zararsız olabilir ancak birlikte pek çok konudaki bilgiyi açığa çıkarabilir.
Güvenliğinizi göz önünde bulundurun
Güvenlik yazılımının amacı BT tehditlerine karşı etkili bir koruma sağlamaktır. Bununla beraber, kullanıcıların güvenliklerine sürekli olarak dikkat etmeleri önemlidir.
Güvenli online alışveriş
Hassas verileri gönderirken mutlaka şifreli bir bağlantı kullanmanız gerekir. Bu internet adresi başında “https” olarak görüntülenir. Amazon ya da PayPal hesap detaylarınızı doğrulamanızı isteyen e-postalar, verilerinizi çalmaya yönelik saldırılardır.
{pagebreak::2}
Çocuğunuzun internet kullanımını takip edin
Her ne kadar çocuğunuzun internet kullanımını direkt olarak kontrol edemiyorsanız bile, çocuk koruma yazılımı yüklemeniz gerekir. Virüs koruma ve firewall yazılımlarına her durumda ihtiyacınız olduğundan, çocuk koruma fonksiyonları da bulunan yazılımlar tercih edilebilir.
Önemli verilerinizi şifreleyin
Sık seyahat eden laptop kullanıcıları için en önemli kural önemli verileri şifrelemektir. Bu sayede laptopunuz istenmeyen veya yanlış kişilerin eline geçtiğinde, önemli bilgilerinize erişilemez. Aynı durum, gizli verileri saklamada sıkça kullanılan akıllı telefonlar için de geçerlidir.
Güncellemeleri erkenden yükleyin
Kullanıcılar güncellemeleri mümkün olduğunca kısa zamanda, Windows ve Mac OS X içerisinde varsayılan ayarları kullanarak yüklemelidir. Adobe Reader, Java ve internet tarayıcıların eski sürümleri bu yüzden saldırı hedefleridir.
Yedekleme önemlidir
Veri kaybını önlemedeki en etkili yollardan biri de güncellemeleri düzenli olarak yapmaktır. Tıpkı aracınızın zaman zaman bozulabileceği gibi, sabit diskiniz de bozulabilir.
{pagebreak::3}
Anti-virüs koruması şart
Milyonlarca kullanıcının bilgisayarında halen bir virüs koruması yok. BITKOM verilerine göre, Almanya’da her beş bilgisayar kullanıcısından biri herhangi bir virüs koruması ya da güvenlik önlemi olmadan internette sörf yapıyor. Bu nedenle internette asla güncel bir anti-virüs yazılımı ve bir firewall yazılımı olmadan sörf yapmayın.
Güvenli şifreler kullanın
Her konuda ayrı ve güvenli bir şifre kullanmak gerekir. Diğer bir deyişle, en az sekiz karakter (daha fazlası önerilir), büyük ve küçük harflerden oluşan ve bunun yanında özel karakterler ve sayılar, mümkün olduğunca da tahmin edilemez bir kombinasyon ile bir sifre oluşturmalısınız. Bu yüzden de bir şifre yönetimi programı kullanmanız gerekiyor. Bu programlar şifrelerinizi güvenle depolar ve uygun servislere bir “tık” ile erişmenizi sağlamak için bunları kullanımınıza sunar.
Veri silme basitleştirildi
Windows dosyaları tam olarak silemez. Sildiğinizi düşünseniz dahi özel araçlar bu gibi dosyaları dakikalar içerisinde bilgisayarınızda bulabilir. Çözüm olarak bu gibi dosyaları silen programlar kullanabilirsiniz.
USB flash sürücüleri ve hafıza kartlarını kullanırken dikkat
USB flash sürücüler, kullanımı ve taşıması kolay depolama birimleridir. Hafıza kartları ise daha da etkileyicidir. Bir flash sürücünün içeriğini Windows Explorer ile görüntülemek, çoğu durumda bilgisayarı enfekte etmeye yetebilir. Bu nedenle otomatik olarak harici depolama aygıtını kontrol edecek bir virus tarayıcısının kullanılması önemlidir.
{pagebreak::4}
Güvenli online oyun
Online oyuncular özel tasarlanmış güvenlik yazılımları kullanmalıdır. Yazılım az kaynak kullanarak arka planda çalışırken, ön planda ise rahatça oyun oynanabilir.
Acil durum planı yapın
Tüm güvenlik önerilerimizi dikkate alsanız dahi, sabit diskiniz bozulabilir ya da laptopunuz çalınabilir. Bu durumlara karşı kendinizi bilgisayarınızı daima yedekleyerek hazırlayabilirsiniz.
Güvenli online bankacılık
Bir banka web sitesinde yazım hataları fark ederseniz ya da düzenin bir anda değiştiğine tanık olursanız dikkatli olun. Öyle ki hiçbir banka, giriş bilgilerinizi bir PIN ya da TAN numarası ile doğrulamanızı isteyen bir e-posta yollamaz. Bu gibi e-postalar sadece dolandırıcılar tarafından gönderilir.
Yapılan dil hatalarına karşı dikkat
Siber suçlular sizin paranızın yanı sıra aynı zamanda kredi kartı detaylarınızı veya bilgisayar oturum bilgilerinizi de ele geçirmek ister. Bazı dolandırıcı e-postaları, yaptıkları dil hatalarından dolayı kolayca saptanabilir. Bu nedenle bu gibi konularda dikkatli olmalısınız.
{pagebreak::5}
Akıllı telefonunuzu koruyun
Akıllı telefonlarda iletişim halinde olunan kişilerin adres bilgilerinin yanı sıra şirket bilgileri gibi pek çok önemli bilgi vardır. Telefonun çalınma veya kaybolma durumunda tüm bu bilgilere ulaşılabilir. Akıllı telefonlar için geliştirilmiş güvenlik yazılımları, bu gibi verilerinizi korumanıza yardımcı olur.
Evdeki kablosuz internet ağınızı şifreleyin
Üçüncü kişilerin evinizde kullandığınız kablosuz ağı kullanarak verilerinizi “dinlememeleri için” etkili güvenlik önlemleri almalısınız. Bunun için Router yönetici şifrenizi değiştirin ve veri trafiği kriptolama fonksiyonunu etkinleştirin. Yönetici şifresinden farklı olarak güvenli giriş şifresi oluşturarak bu şifreyi her iki haftada bir değiştirin.
Programları kontrol altında tutun
Daha önceden bir bilgi yoksa hangi programların güvenli, hangilerinin ise güvensiz olduğunu cevaplandırmak zor bir sorudur. Bunun için güvenlik yazılımlarınız ile bilgisayardaki uygulamalarınızı kontrol altında tutun.
Web filtreleri kullanın
Hacker’lar Google gibi arama motorlarında hangi terimlerin sıklıkla arandığı konusunu dikkatlice takip ederler. Bu nedenle internet kullanıcıları kendilerini aniden virüslü bir web sitesinde bulabilirler.
{pagebreak::6}
Sıfırıncı gün saldırılarına karşı koruma
Tarama oranı, doğru bir virüs tarayıcısı seçmek için önemli bir kriterdir ve birçok üretici imzali ürün sunar. Ancak bu durum yeni tehditler için uygun olmayabilir. İmzasız taramalardaki tanımlama oranı, önemli bir farklılıktır. En iyi anti-virüs yazılımları komplike, davranış-tabanlı tanımlamaları ile birbirinden ayrılırlar.
Kablosuz ağ kullanırken kendinizi koruyun
Evinde bir kablosuz ağı olmayanlar dahi mobil ağları seyahatlerinde ya da bir otellerde son derece kolay ve rahat bulabilirler. Üzülmektense güvende olmayı tercih edenler ise şifresiz ağlardan uzak durmalıdır. Eğer alternatif yok ise, firewall, antivirüs ve güncellemelerini içeren zorunlu güvenlik konfigürasyonu yanında bir VPN programı gereklidir.
Tabletler için erişim koruması kullanın
Son dönemde iPad gibi tabletler yoğun ilgi görüyor ve kullanıcıları internette düzenli sörf yapmayı seviyor. Bu nedenle kullanıcılar tabletlerini kem gözlerden saklamak için kısıtlayıcı bir PIN kodu kullanmalı. Bu sayede şifre devreye girerek tablet kullanılmadığı dakikalarda kendisini kilitleyebilmesini sağlar. Yanlış bir PIN üst üste girildiginde ise tabletin her şeyi otomatik olarak silmesi sağlanır.
Tatillerde akıllı telefonlarınıza dikkat edin
Servis sağlayıcınızın numarasını kolay erişilebilir bir yerde tutun, keza telefonunuzu kaybettiğinizde SIM kartınızı kolayca bloke edebilirsiniz. Akıllı telefonlar genellikle hassas veriler içerdiğinden, mobil güvenlik yazılımları kullanmanız gerekebilir. Bu hırsızların sizin bilgilerinize erişmemesini sağlar.
:: Güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}