Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Hangi Smartphone’un Tarayıcısı Daha İyi?

Ana sayfa /

Hareket halindeyken internete girmek pek pratik bir iş değil. Buna rağmen iş güç yüzünden yürürken veya arabadayken, kısacası bilgisayar başında değilken internete girmemiz, elektronik postalarımızı kontrol etmemiz gerekebiliyor. Böyle durumlarda şüphesiz ki internet bağlantısı destekli cep telefonlarımız üzerinden internete bağlanıyoruz. Özellikle sık sık dışarıdan internete girmek zorunda kalan kullanıcılar akıllı telefonları, yani smartphone‘ları tercih ediyor.

 

Reklam
Reklam

 

Piyasada birçok smartphone bulabilmek mümkün. Her markanın kendi yazılımları ve uygulamaları bu akıllı telefonların içinde yer alıyor. Akıllı telefonlar özellikle artık dokunabilir ekran arabirimini tercih ediyor. Bu da internette gezinmek için elimiz ayağımız olan tarayıcıların işlevselliğini artırıyor. Peki en önemli uygulamalardan biri olan tarayıcılardan hangisi daha iyi?

Öncelikle tarayıcıların değiştirilebilir olduğunu söyleyelim. Akıllı telefonunuzun tarayıcısından memnun kalmadıysanız, üçüncü parti yazılımlara baş vurarak daha hızlı bir tarayıcı yükleyebilmeniz mümkün. Fakat bu üçüncü parti yazılım, size telefonun kendi tarayıcısı kadar iyi bir entegrasyon sağlayamayacaktır.

{pagebreak::En Popüler Tarayıcılar}

En Popüler Tarayıcılar

Mobil sektördeki rekabette hangi firmanın hangi uygulaması tam anlamıyla popüler, bu konuda kesin bir veri bulunması çok zordur. Genelde birbirleriyle çelişen sayılar verilir. Dolayısıyla mobil sektörde hangi platformun tarayıcısı daha popüler, firmalar buna net bir cevap kestiremiyor. Yine de kesin sonuçlar olmasa da Net Applications ve StatCounter adlı firmaların sonuçları aşağıda verilmiştir:

 

 

Net Applications‘ın araştırmalarına göre iPhone, Şubat 2009 itibariyle pazarda büyük bir üstünlüğe sahip. Statcounter‘ın verilerine göre de, Ocak – Eylül 2009 tarihleri arasında yine iPhone‘un en popüler tarayıcı olduğunu söyleyebiliriz.

{pagebreak::Diğer Tarayıcılar}

Diğer Tarayıcılar

Windows Mobile üzerinden Opera 9.7 Beta, sekme özelliğini getiriyor. Böylece daha gelişmiş bir uygulama olmayı başarıyor. Birkaç üçüncü parti yazılım geliştiricisi, Google Android ve Nokia Symbian S60 gibi açık platformlarda tarayıcı geliştiriyor. Opera, bu geliştiricilerin arasından, Android, BlackBerry ve Windows Mobile telefonlarına özel hazırladığı farklı sürümleri sayesinde rahatlıkla sıyrılıyor. Ne var ki tarayıcının iPhone ve Palm Pre için bir sürümü mevcut değil.

 

Opera mobil tarayıcının gücü, hızında yatıyor. Tarayıcının 9.7 versiyonu, ziyaret etmek istediğiniz sayfaları paketler halinde sıkıştırma teknolojisini kullanıyor. Bu da kullanıcılara daha hızlı bir gezinme imkanı sağlıyor.

{pagebreak::Hız Karşılaştırmaları}

Hız Karşılaştırmaları

Bir tarayıcının hızı, çalıştırıldığı donanımın yeteneklerine bağlıdır. Örneğin, iPhone 3G üzerinden Wi-Fi aracılığıyla internette gezinmek kullanıcıya, iPhone 3GS üzerinden Wi-Fi aracılığıyla internette gezinmekten daha yavaş bir deneyim yaşatır. Bunun sebebi iPhone 3GS‘in daha güçlü bir işlemciye ve ek RAM belleğe sahip olmasıdır.

 

Tarayıcılar arasındaki hız farklılıkları (ve çeşitlilikleri), ayrıca gerçek hayattaki Wi-Fi ve 3G bağlantılarının avantajları ve dezavantajlarına bağlıdır. İki bağlantı arasındaki perfomans farkları şüphesiz ki telefona yansır. Bu da tarayıcıda da yavaşlama ve hızlanmalara yol açabilir.

{pagebreak::Flash Desteği}

Flash Desteği

Adobe Flash‘ın internet sayfalarındaki gücü kesinlikle göz ardı edilemez. Artık sadece Flash medya görselleri değil, tüm siteler de Flash ile yapılıyor. Dolayısıyla bir tarayıcıdan Flash medyalarını sorunsuz bir şekilde çalıştırmasının beklenmesi hiç de lüks bir istek olmaz. Ne var ki Flash medyaları halen daha birçok akıllı telefon tarafından tam olarak desteklenemiyor. Birçok kullanıcı iPhone‘un Adobe Flash desteği konusunda şikayet edebiliyor. Bu şikayetlere sık sık internet üzerinden rastladığımızı düşünürsek, kim bilir Apple‘a gelen şikayetlerin boyutu nedir.

Öyle ya da böyle iPhone‘un Flash desteği mevcut. Palm Pre ve BlackBerry Storm‘un ise Flash desteği bile yok. HTC Hero hariç şimdilik diğer Android cihazlarda da Flash desteği mevcut değil. Nokia‘nın S60‘ı ve Windows Mobile tarayıcıları ise Adobe Flash medyalarına sınırlı bir destek veriyor.

{pagebreak::Sonuç Olarak En İyi Tarayıcı}

Sonuç Olarak En İyi Tarayıcı

Firmaların bu sektördeki birbiriyle çelişen verilerine rağmen, gerek çevremizde gördüğümüz, gerekse de internetten takip ettiğimiz kadarıyla, iPhone‘un Safari‘si açık ara önde bulunuyor. Bu tarayıcıyı takip edenler ise Palm Pre‘nin WebOS tarayıcısı ve Google’ın Android mobil işletim sistemi tarayıcısı. Bu üç tarayıcı, şık arabirimleri, işlevsellikleri ve kolay kullanımı sayesinde liderlik yarışında geri kalan tarayıcılara fark atmış durumdalar.

 

 

Google Android OS‘in tarayıcısı, resim kaydetme gibi görevlerde telefonu zorlayabiliyor. Palm Pre’nin basit arayüzü ve Google ve Wikipedia siteleri ile olan entegrasyonunu aynı bölüm üzerinden yapması ilgi çekici olsa da, Android telefonlarının sesli arama (buradaki arama “çağrı” anlamında değil) teknolojisi de yabana atılacak cinsten değil. iPhone’un, rahat ve neredeyse kullanıcının sezgileriyle kullanmasını sağlayan arabirimi güzel bir etken olmasına rağmen Palm Pre, bu konuda iPhone‘u geçiyor. Zira çoklu sayfaları arkaplanda yan yana açabilmesi özelliği, WebOS‘u oldukça çekici kılıyor. Diğer taraftan iPhone, Safari‘deki zoom özelliğiyle göz dolduruyor.

:: Sizce akıllı telefonlar için en iyi tarayıcı hangisi?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam