Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

Hangi Sosyal Medya Ağı Nerede Yasak?

Ana sayfa /

Dünya üzerinde medeniyet sahnesinde yer alan tüm ülkelerde optik görüntü iflas etmeye dönük sürecini aralıksız şekilde devam ettiriyor. Dijital olana, parlak ekranlardaki piksellere dağılan görüntülere duyulan ihtiyaç, günümüzde haber alma dürtüsünden tutun da zihnin belirli noktalara odaklanma güdüsüne kadar geniş bir yelpazede kaçınılmaz şekilde yükseliyor. Yükselen bu dijital ihtiyacın yansımaları ise aralarında Türkiye‘nin de yer aldığı kimi ülkelerde hukuk mercilerinin karşısına çıkabiliyor.

Çin

Reklam
Reklam

Dijitale, bakmaya, görmeye ve okumaya yoğun ilgi duyan Türk insanının bazı konularda sosyal medya ağları adını alan -çok sayıda insanın karşılıklı bilgi, fikir, görüntü etkleşimi sağladığı ortamlar- içerisinde yasal olmayan paylaşımlarda bulunmaları, bu noktada hukuki sürece başvurulmasını gerekli kılan bir takım etkileşimlere-manipülasyonlara-iddialara neden olmaları gibi unsurlar ortaya çıkabiliyor. Türkiye‘deki Twitter‘ın hemen ardından YouTube‘a getirilen erişim engelinin ardında yatan nedenler bunlar.

Vietnam

Konu, tartışmaları da beraberinde getiriyor, kimi internet kullanıcısı yasaklamaları haksız bulurken kimi kullanıcı ise özellikle Twitter ve YouTube‘un aidiyet içinde yer aldığı Google şirketlerini hassas olmamakla, Türkiye Cumhuriyeti‘nin yasalarına aykırı uygulamalara izin vermekle suçluyorlar.

Dünya genelinde aralarında Facebook’un da yer aldığı bazı ülkelerde de benzer durumlar söz konusu. Peki bu ülkeler hangileri ve hangi sosyal ağ platformları engelleme konumunda? İşte bu sorunun yanıtına geldi sıra…

{pagebreak:::: 2}

Aşağıdaki grafikte de görebileceğiniz üzere Türkiye, mikroblog ağı Twitter ve video paylaşım sitesi YouTube‘un yasaklı olduğu ülke durumunda. Doğu komşumuz İran‘da ise yasaklar YouTube, Facebook ve Twitter‘ı kapsıyor. Doğu Afrika’nın Kızıldeniz’e kıyısı olan ülkesi Eritre, YouTube‘un yasak olduğu bir diğer ülke. Pakistan‘da da YouTube‘un yasaklı siteler arasında olduğu görülüyor.

Durum Çin‘de ise daha genel bir kapsam içinde; dünyanın en kalabalık ülkesinde Twitter, Facebook ve YouTube yasak. Dünyanın ‘en yasakçı ülkesi’ olarak bilinen ve en genel tanımıyla tüm dünyadan ayrı bir noktada yer alan bir bakıma soyut-ülke konumundaki Kuzey Kore‘de de durum Çin‘deki gibi. Uzak Doğu‘da sosyal medya yasaklarıyla ilişkisi bulunan son ülke ise Vietnam. Bu ülkede Facebook‘a doğal yollardan girmek yasak.

:: Sosyal medya ağlarının yasaklı olduğu ülkeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam